Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Keşan FM’de çarşamba günleri yayımlanan “Bir Nefes Sıhhat” programında dün, çocuklarda alerji, belirtileri ve korunma yolları konuları işlendi.

Keşan Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Özdağlı’nın katıldığı ve sunuculuğunu Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Mecbure Yılmaz’ın yaptığı program, saat 14.15’te başladı.

Alerjik hastalıkların daha çok görülmeye başladığı mevsim değişiklikleri nedeniyle gerçekleştirilen programda, alerjinin tanımı, çocuklarda görülen alerjik hastalıklar ve korunma yolları konuları ele alındı.

Programda konuşan Yılmaz, toprak ananın uyandığı, ağaçların yeşillenip çiçeklenmeye başladığı, havaların ısındığı, kısaca özlemle beklenen bahar mevsiminin geldiğini, ancak baharla birlikte alerjik hastalıkların da gündeme geldiğini ifade ederek, özellikle bu hastalıkları taşıyan insanlar için korkulu bir zaman diliminin başladığına dikkat çekti.

Özdağlı da alerjinin 21. Yüzyıl’ın en büyük salgınlarından biri olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Kötü bir kıştan sonra, Trakya’nın en güzel mevsimlerinden biri olan bahar geldi. Ancak alerjenleri de beraberinde getirdi. Alerjiyi, aslında normal insanların zarar görmediği maddelere karşı, vücudun aşırı reaksiyon göstermesi olarak nitelendirebiliriz. Bu anlamda alerji, büyük bir sendromdur. Alerji daha çok bahar aylarında artış göstermesine rağmen bütün mevsimlerde aktiftir. Alerjiye; polenler, otlar, ev tozu akarları, halı akarları, evcil hayvanların derileri, mantar ve küfler, süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, fındık fıstık, arı sokması, eldiven ya da plastik alerjisi, sigara, çevre kirliliği ve ilaç alerjisi örneklerini verebiliriz. Alerji genetiktir ve doğumla birlikte çocuklara aktarılır. Alerjinin belirli bir tedavisi yoktur ancak vücudumuzda alerjiye sebep olan ne tür alerjen ise ondan uzak durulması gerekmektedir.”