Yapılan tetkiklerinde bacak damar tıkanıklığına bağlı bir sorun yaşadığı ortaya çıktı. İlaç tedavileri ve yapılan müdahalelerden yanıt alamamış. Yürüyemeyecek, hatta ayağını kaybedecek duruma geldi. Son çare olarak başvurduğu Memorial Dicle Hastanesi’nde Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Kerem Toprak tarafından yapılan balon anjiyoplasti işlemiyle ayak ve bacak damarları açılan Ateş, sağlığına kavuşarak tekrar yürümeye başlamanın mutluluğunu yaşadı. 

Bir yıllık sorun bir günde çözüldü 

Mehmet Diyadin Ateş’in, yaşamını kabusa çeviren bacak ve ayak ağrısı yaklaşık bir yıldır devam ediyordu. Ağrılara, ayağının morarması da eklenince doktora başvurdu. Yapılan muayene ve tetkikler sonrasında sol bacak ve ayağının damarlarının neredeyse tamamen tıkalı olduğunu ve tedavi edilmezse ayağını kaybedeceği söylendi. Yapılan tedaviye rağmen ağrıları devam eden ve yürüyemeyecek hale gelen Ateş, ayağının kesilme tehlikesi ile de karşı karşıya kaldı. Tedavi için çare arayan ve Memorial Dicle Hastanesi’ne başvuran Ateş, Uz. Dr. Kerem Toprak tarafından yapılan muayene sonrası işleme alındı. Bacak ve ayağındaki tıkalı olan damarlar, girişimsel olarak uygulanan ve yaklaşık iki saat süren balon anjiyoplasti yöntemiyle açıldı, ayağı kesilmekten kurtarıldı. Ateş, işlemden sonra bir gün taburcu olarak normal yaşamına geri döndü. 

Hastalığı sigaraya bağlıydı

Mehmet Diyadin Ateş’in bir damar hastalığı olan “burger” hastalığına yakalandığını söyleyen Uz. Dr. Kerem Toprak, “Burger hastalığı genellikle sigara kullananlarda görülür. Tedavi edilmediği takdirde hasta ayağını bile kaybedebilir. Hastamız da yaklaşık 35 yıldır sigara kullanıyordu ve yapılan tetkiklerinde uyluk kemiğinden itibaren ayak parmaklarına kadar tüm damarlarının tıkalı olduğunu gördük. Tıkalı olan bacak ve ayak kanla beslenemediği için hasta, kalp krizi benzeri bir akut iskemik atak geçiriyordu. Yaklaşık 2 saat süren balon anjiyoplasti işlemi ile tıkalı olan damarı açtık, ayak kesilme riski de ortadan kalktı” dedi. 

Girişimsel işlemler yaşam kurtarıyor 

Balon anjiyoplasti işleminin, ince kateter yardımı ile aynı kalp damarlarında olduğu gibi bacak damarlarına da uygulanarak hastanın yaşamının kurtarıldığını söyleyen Uz. Dr. Toprak,  “Balon anjiyoplasti işlemi, kasıktan 1-3 mm’lik bir delikten girilerek yüksek teknolojik cihazlarla, genellikle ateroskleroz sonucu daralmış veya tıkanmış olan atardamarları mekanik olarak genişletme ilkesine dayanan, güvenilir ve etkili bir tedavi yöntemidir. İşlemle açılamayan damarlara ise stentleme yapılır. Her iki tedavi seçeneğinde de hasta 1-2 gün içinde taburcu olarak normal yaşantısına dönebilir. Ancak bunun için uygun hasta seçimi önemlidir. Girişimsel işlemlere uygun olmayan hastalara ise kalp damar cerrahisi uzmanları tarafından ameliyat uygulanır” açıklaması yaptı. 

Yürüyerek taburcu oldu 

Yapılan girişimsel işlem sonrası tıkalı olan damarları açılan ve ayağını kaybetme tehlikesi ile geldiği hastaneden yürüyerek taburcu olan Mehmet Diyadin Ateş, mutluluğunu şu şöyle dile getirdi: “Ayağımın iyileşeceği konusunda hiç ümidim kalmamıştı ve tek çarenin kesileceğini söylemişlerdi. Ancak işlemden sonra ayağımdaki morarma ve ağrılar ortadan kalktı, kendi kendime yürümeye başladım. Normal yaşantıma geri döndüğüm ve yeniden yürüyebildiğimi için çok mutluyum. Sağlığıma kavuşmamda katkısı olan herkese çok teşekkür ederim.”