Keşan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)’in açılışı, dün, Keşan Toplum Sağlığı Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Açılışa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Sağlık, İlçe Sağlık Müdürü Ergün Kurtar, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kadın Kanserleri Farkındalığı İçin Bisiklet Turu”na katılan sporcular ile sağlık meslek lisesi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kadın Kanserleri Farkındalığı İçin Bisiklet Turu” kapsamında Avrupa ülkelerinden gelen bisikletli ekipler İpsala Sınır Kapısı’ndan saat 11.00 sıralarında ülkemize giriş yaptı. Saat 14.00 sıralarında Keşan Toplum Sağlığı Merkezi’ne gelen grubu Kaymakam Özder ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreninde KETEM’i tanıtan sunumu, KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Melike Kaya yaptı.

Kaya, KETEM’in faaliyetleri ve kuruluş amacından bahsederek kanserde erken teşhisin önemine değindi. Sonrasında kürsüye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin geldi.

KANSERLE MÜCADELE EL ELE VERMEKLE BAŞLAR

Gültekin, sağlıklı bir geleceğin, sağlıklı bir kadın ile mümkün olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Dünyada 12 milyon kişiye kanser teşhisi konuluyor ve bunun 6 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Bunun da yanı sını yaklaşık 3 milyon kadını kanser sebebiyle kaybediyoruz. Türkiye’de de benzer rakamlar var. 180 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Yılda yaklaşık 30 bin kadınımızı kanser sebebiyle kaybediyoruz. Şu anda çok basit önlemlerle birkaç yıl içerisinde bu kadınlarımızın bir kısmının ölümünü önleyebiliriz. Çok basit önemler var. Birincisi obezite ile mücadele edeceğiz. İkincisi fiziksel aktivite, olabildiğince düzenli yürüyüş yapabilmeyi hayat felsefesi edinmemiz lazım. Bir diğer konu kanser taramalarıdır. 30-40-50 yaşlarda 3 tane kanser var. Bugün açılışını yapacağımız KETEM örnek olarak gösterilen tarama merkezlerinden. Ayağınıza kadar mobil kamyonlarla tarama hizmeti getiriyoruz. Dünyanın en gelişmiş kanser tarama programlarını Türkiye’de başlattık. Dördüncü olarak kadınlarımız tütün kullanmayacak. Kadınlarımı koruyalım. Kadınlarımız da çocuklarını koruyacaklar. O çocuklar bizim yeni neslimiz olacak. Kanserle mücadele el ele vermekle başlar. 15 Mayıs Pazar günü Boğaziçi Köprüsü’nde kanserle mücadeleye dikkat çekmek için pedal çevireceğiz

 Daha sonra Viyana’dan ülkemize yaklaşık 2 bin km pedal çeviren Avrupalı sporcu da söz alarak şunları söyledi: “Kadın kanserlerinde önlenebilirlik ve erken teşhis çok önemlidir. Obeziteye dikkat edin, kanser taramalarına katılın. Biz duyarlılık için ‘kadınlar için sürüyoruz’ adlı bir proje başlattık. Bu projemizin 3’ücnü yılı. 15 günde 2 bin km yol kat ederek Türkiye’ye geldik. Türk insanları çok sıcak kanlı. Onlara çok teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Özder ve Özcan olmak üzere protokol üyeleri ve sporcuların katılımıyla KETEM’in açılış kurdelesi kesildi.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından İlçe Sağlık Müdürü Ergün Kurtar ve Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, protokol üyelerine KETEM’i gezdirerek ekipmanlar konusunda bilgilendirmede bulundular.