Deniz MUTLU

 

Diyetisyen Uzmanı Dr. Murat Kurt, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, yaz aylarında rastlanan ishal ve mide rahatsızlıklarına karşı uyarılarda bulundu.
Yaz aylarında kronik mide rahatsızlıklarının ve mide şikâyetlerinin sıklığında bir artış olduğuna dikkat çeken Kurt, “Yaz aylarında beslenme ve uyku düzenindeki değişiklikler, eğlence yaşamı nedeniyle artan alkol kullanımı, bazı mide sorunlarına neden olmaktadır.” dedi.

“TEK YÖNLÜ BESLENMEYİN”

Bilinçsiz ve dengesiz beslenerek diyet yapmamaları konusunda uyarıda bulunan Murat Kurt, şunları söyledi: “Tek yönlü beslenmeyin, yaz aylarında beslenmenizde sebze ve meyve ağırlığını artırabilirsiniz, susuz kalmayın. En önemli konuların başında ise diyetisyenin önerilerine uyulması geliyor. Az az, sık sık ve iyi çiğneyerek yemek yemeye özen gösterin. Yemek yediğiniz zaman midenizi tam olarak doldurmayın. <Doydum, daha fazla yiyemeyeceğim> diyorsanız, midenize fazla yük yüklemişsiniz demektir. Yatmadan önce yemek yememeye özen gösterin.  Sigara içmeyin, tatilde alkol miktarını artırmayın ve minimum düzeyde tüketmeye çalışın. Kronik rahatsızlıklarınız varsa özel diyetinizi ihmal etmeyin ve ilaçlarınızı düzenli olarak alınr.”

“PAKETLENMİŞ YİYECEKLERİN SON KULLANMA TARİHLERİNE DİKKAT EDİLMELİDİR”
Sebze ve meyveleri bol ve temiz çeşme suyunda yıkayarak kullanılması gerektiğini dile getiren Kurt, “Ezik ve çürük besinler alınmamalı, küflü besinler tüketilmemelidir. Paketlenmiş yiyeceklerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Özellikle et, balık, tavuk ve yumurta gibi besinler iyi pişirilmelidir. Büyük parça etlerde içinin de pişmiş olmasına özen gösterilmelidir. Pişmiş yemeği yeniden ısıtırken tümünü yeniden ısıtmak yerine yenecek kadarının iç sıcaklığının da belirli dereceye ulaşmış olmasına dikkat edilmelidir.” şeklinde konuştu.

“KİŞİLERİN MİDE SAĞLIĞI İÇİN ÖMÜR BOYU UYMASI GEREKEN GENEL KURALLAR VARDIR”

Murat Kurt, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaz sıcakları nedeniyle uygun koşullarda saklanmayan besinlerin daha kolay bozulması ve bunlara bağlı gıda zehirlenmeleri ile ishal ve hazımsızlık gibi sorunlar daha sık görülmektedir. Yaz aylarına özgü ortaya çıkan mide rahatsızlıklarına karşı mide koruyucu önlemler alınması gerekir. Ancak bu önlemler sadece mevsimsel değil, kişilerin mide sağlığı için ömür boyu uyması gereken genel kurallardır.”