Yeni yapılan ve yayımlanan bir çalışmaya göre, metabolik anormalliği olan hastaların böbrek hastalığı riski iki kat daha yüksek. Literatür verileri kullanılarak yapılan çalışmada, metaboliksendrom ve böbrek hastalığı arasında ilişki olup olmadığını inceleyen 11 çalışmadan yararlanıldı. Daha önce yapılan çalışmalarda metaboliksendrom böbrek fonksiyonu açısından değerlendirilmemişti.

Metabolik sendrom, birlikte görüldüğünde, diyabet, kalp krizi, inme ve erken ölüm riskini artıran bir grup hastalığın adıdır.Artıkmetabolik sendromu olanlarda böbrek fonksiyonlarınında kötüleşeceğini öngörebiliriz. Aşağıdakilerden ≥3’ünün mevcut olduğu hastalara metabolik sendrom tanısı konur: yüksek kan basıncı – yüksek kan şekeri – bel/karın bölgesinde aşırı yağ, düşük iyi kolesterol ve yüksek yağ asidi düzeyi. Literatür verileri kullanılarak yapılan güncel bir çalışmaya göre metaboliksendrom böbrek hastalığı riskini önemli oranda arttırıyor.

 ABD ‘ de görev yapan uzmanlar tarafından literatür verilerini kullanarak yapılan güncel bir çalışmada, metabolik sendrom ve böbrek hastalığı arasında ilişki olup olmadığını inceleyen 11 çalışma incelendi. Çalışmalara katılan, farklı etnik kökene mensup hasta sayısı 30.416 idi. Araştırma sonucunda şu sonuçlara varıldı: Metabolik sendromlu hastalarda  böbrek fonksiyonu dahil, böbrek hastalığı gelişme riski %55 daha fazladır. Metaboliksendromun bileşenleri, böbrek hastalığı gelişimi ile ilişkilidir. Böbrek hastalığı riski, metaboliksendromun bileşenleri fazlalaştıkça artar.

Meksika ‘ da yapılan bir araştırmaya göre de böbrek nakli için böbreğinin birisini veren hastalardan metabolik sendromu olanlarda, olmayanlara göre nakil sonrasında böbrek fonksiyonunda azalma belirgin şekilde görülmektedir.Budametabolik sendromun böbrek fonksiyonlarına ne kadar etkili olduğunun bir başka kanıtıdır. Zaten Diyabet, obezite ve yüksek tansiyon genellikle böbrek bağışına uygun olmayan hallerdir.

METABOLİKSENDROM TEŞHİS İÇİN PARAMETRE OLARAK KULLANILABİLİR
Birinci basamakta çalışan hekimler, yüksek böbrek hastalığı gelişme riski altında olan hastaları belirlemek için metaboliksendromu bir parametre olarak kullanabilirler.Metaboliksendromun önlenmesi ve tedavisi: Sağlıklı beslenme, egzersiz, zayıflama, düşük kolesterol ve düşük kan şekeri düzeyi böbrek hastalığını önlemeye yardımcıdır. Daha önce yapılan klinik çalışmalarda bu bileşenler böbrek fonksiyonu açısından değerlendirilmişti.