Özel Keşan Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Ali Haydar Yıldırım, yaz mevsiminin geride kalıp, sonbaharın geldiği şu günlerde, mevsimsel değişikliklerde yaşanılan hastalıklar konusunda vatandaşları uyardı.

“FIRSATÇI VİRÜSLER KAPIDA”

Yıldırım, dün, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, hastalığın belirleyicisinin mevsimsel değişiklikler olduğunu kaydederek şöyle dedi: “Her yıl sonbaharın gelişiyle vatandaşlarda gribal enfeksiyonlar başlar. Aslında bu tabir çok doğru bir tabir değil. Nezleden, gribe, hatta çeşitli soğuk algınlıklarda, benim dediğimiz türden enfeksiyonlardır. Bu hastalıklar kış mevsimi gelince pik yapar yani artar. Kasım aralık aylarına biz pik ayı diyoruz. Daha sonra ise inişe geçer. Bahar aylarında ise yeniden yükselir. Yani burada belirleyici olan mevsimsel değişikliklerdir.

“ÇOCUK VE YAŞLILAR DAHA DİKKATLİ OLMALI”

Gribal hastalıklar konusunda çocuk ve yaşlıların özel bir konuma sahip olduğunu ifade eden Ali Haydar Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada en önemli olan, çocuk ve yaşlıların durumudur. Çocuklar ile 65 yaş üstü kişilerle şeker ve tansiyon hastalarında daha travmatik seyreder. Ayrıca ikincil enfeksiyonlara da neden olur ki bunlar zatürree, bronşit ve menenjit gibi tehlikeli hastalıklardır. Tedbir olarak, çocuklarda zaten düzenli aşılama yapılıyor. Yaşlılarda ise grip aşısı şart. Bu aşı gerçek anlamda gripten korunmak için herkes tarafından kullanılmalıdır. Eylül veya ekim aylarında mutlaka yaptırılmalıdır. Bir de pinemokok aşısını öneriyoruz. Ayrıca kişisel hijyen ve temizliğe dikkat edilmeli, toplu yerlerde bulunmamalı, dengeli beslenmeli ve bol sıvı alınmalı. Bu tür enfeksiyonlar toplu olarak bulunulan yerlerde kolayca bulaşır. Tüm bunlara rağmen yine de viral hastalık bulaşmışsa, bir hekime başvurulmalıdır.”

“İNSAN PSİKOLOJİSİ DE OLUMSUZ ETKİLENİR”

Ali Haydar Yıldırım, son olarak, mevsimsel ve iklimsel değişikliklerin, insan psikolojisini de olumsuz etkilediğini belirterek, “Gri hava dediğimiz sonbahar mevsimi ve ardından gelen kış, insanın ruhsal durumunu bozuyor. Bu sistem bozulunca, vücudun savunma sistemi olumsuz etkileniyor ve bu tür viral hastalıklara daha kolay yakalanma riski doğuyor.” dedi.  

“ARTIK GRİBİ ÖNLEYECEK, CİDDİ İLAÇLARIMIZ VAR”

Yıldırım, son olarak, “Gribal enfeksiyonları ciddi önleyici ilaçlarımız var. Teknoloji çok gelişti. Eskisi gibi değil. Antiviraller gelişti. Grip infulenza’ya karşı preperat’la müdahale edebiliyoruz.” Şeklinde görüş bildirdi.