AYGÜL KONAR

Yapılan araştırmalara göre, koronavirüs geçirip iyileşen kişilerin de oldukça dikkatli beslenmesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Kurt, Covid-19 sonrası da bağışıklık sistemini desteklemenin önemli olduğunu kaydetti.

“GÜNLÜK SIVI TÜKETİMİ AKCİĞERLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Koronavirüs sonrası beslenmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Kurt, “Covid-19 ile ilgili yapılan son araştırmalar, koronavirüse yakalanıp iyileşen kişilerin de yeniden koronavirüse yakalanabileceğini gösteriyor. Bu nedenle de koronavirüs atlatmış olan kişilerin hem bulaş yollarına hem de bağışıklık sistemine dikkat etmesi gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve vücut direnci arttırmanın en önemli yollarından bir tanesinin de dengeli ve sağlıklı beslenme düzeni olduğu biliniyorKoronavirüs sonrası beslenme için dikkat edilecek pek çok nokta bulunuyor. Günlük sıvı tüketimi akciğerler için çok önemli. Koronavirüse yakalanıp atlatan kişilerde özellikle akciğerde nem tutabilmek için günlük sıvı tüketiminin minimum 2.5 litre olması çok önemlidir. Diğer sıvılar suyun yerine geçmeyeceği için ve telafisi başka sıvılarla yapılamadığından, sıvı alımını yalnızca su ile yapmak önemlidir” dedi.

“KORONAVİRÜSTE D VİTAMİNİ ALIMI ÇOK ÖNEMLİDİR”

Serotonin düzeyini artıran gıdaların tüketilmesi gerektiğini ifade eden Murat Kurt, “Covid-19 tedavisi ve izolasyon süreci nedeni ile uzun süre dışarı çıkamamak, sevdiklerimizden uzak kalmak, hastaların daha depresif ve mutsuz hissetmelerine sebep olabiliyor. Mutluluk hormonunun salınımını destekleyecek, serotonin üretimi için gerekli olan triptofanı yüksek oranda içeren bazı besinler; muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak ve yumurta olarak sıralayabiliriz. Bu gıdalar kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Koronavirüsle mücadelede en önemli kahramanlar D ve C vitaminleridir. Koronavirüste D vitamini alımı çok önemlidir. D vitamini düzeylerinin mutlaka kontrol ettirilerek, düşüklük var ise bunun giderilmesi için gerekli beslenme ve takviye tedavisinin yapılması gerekmektedir. D vitamini besinlerden çok fazla alınamamaktadır. Güneşten faydalanılabilir ancak çok ciddi bir düşüklük varsa mutlaka hekim kontrolünde takviye yapılması gerekmektedir. C vitamini takviyesi de büyük öneme sahiptir. Günlük sebze ve meyveler düzenli tüketilmeli ve gerektiğinde takviye alınmalıdır. C vitaminini en etkili ve kolay alabileceğinizbesinler daha çok turunçgillerdir” diye konuştu.

“HAFTADA 2-3 KERE BALIK TÜKETİLMELİ”

Omega 3 desteğinin öneminden bahseden Murat Kurt “Omega 3 tüketimi bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, sonbahar depresyonuna karşı da sizi korur. Haftada 2-3 kere balık tüketilmeli ve her gün herhangi bir ara öğününüzde 2-3 tam ceviz yemelisiniz. Renkli sebzeler tüketin. Sağlıklı beslenmede olduğu gibi koronavirüs sonrası beslenme alışkanlıklarını da besinleri dört ayrı gruba ayırarak gerçekleştirmek gerekiyor. Bunun için de ilk olarak bol renkli sebze tüketimi yapmak, günlük olarak iki porsiyonu geçmeyecek şekilde farklı meyveleri seçmek gerekiyor. Tahıl grubundan da beyaz un değil; tam tahıllı unlar ile yapılmış gıdaları tercih etmek gerekiyor. Eğer vücutta hala enfeksiyon devam ediyorsa, vücudun proteine ihtiyacı yüksektir. Fakat enfeksiyon geçtiyse günlük ideal protein tüketimi yapılması yeterli olmaktadır. Proteinin karşılanmasında ise ilk olarak tavsiye edilen balık tüketimidir. Daha sonrasında ise hindi eti tavsiye edilmektedir. Dolayısı ile koronavirüs sonrası beslenme düzeninizde sıklıkla balık veya hindi etine yer vermek, proteinin karşılanması bakımından yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.