2016 yılını geride bırakırken kimimiz kilolarını geride bıraktı, kimimizde kilo vermeye karar verdi. Şimdi yeni yıl yeni kararlar zamanı, geçtiğimiz yılın fazla kilolarını bırakma vakti. Yeni yıl hepimize tazelik getirirken sağlıklı ve mutlu bir yıl olması için 'Beslenmemize nasıl dikkat etmeliyiz?'  ve 'Neden kilo veremiyoruz?' sorularına cevaplar  bulalım.
Uyku düzeninizi gözden geçirin
Uyku hormon sistemini düzenleyen en önemli insani aktivitedir. Her gün 6-8 saat arasında uyku uyumanız bütün hormonal dengenizi tekrar düzenler. Kalitesiz uyku kilo verme hızınızı yavaşlatır. Eğer kilo veremiyorsanız uyku düzeninizi gözden geçirmelisiniz.
Ne kadar hareket ediyorsunuz?
Kilo vermek için elimden geleni yapıyorum demeden önce ne kadar hareketli bir yaşam sürdüğünüzü düşünün. Hareketsiz yaşayan bireyler ne kadar iyi kilo verme diyeti yaparlarsa yapsınlar istedikleri vücuda kavuşamazlar. Bu nedenden dolayı haftada 3 defa en az 40 dk tempolu bir yürüyüş yapmayı unutmayın.
Hiçbir şey yemedim demek öğün atlamaktır!
Siz gün içerisinde hiçbir şey yemedim kesin kilo vereceğim diye düşünürken vücudunuz aç kaldığı zor zamanları için yağ biriktirmeye devam eder. Öğün atlamak sağlıksız bir seçimdir. Bunun yerine düzenli bir diyet programına uymayı seçin.
Stresten uzak durun!
Stres kilo vermenin en büyük düşmanıdır. Stresli bir beden kilo vermeyi reddeder bu neden dolayı stresten uzak kalacak aktiviteler bulmaya çalışın. Yürüyüş yapmak sizi stresten uzaklaştıracak ve arındıracaktır.
Beyninize tek bir görev komutu gönderin
Yemek yerken bir süre sonra beynimize tokluk sinyali göndeririz. Yapılan araştırmalar yemek yerken başka bir şey ile ilgilendiğimiz zamanlarda beyne iletilen tokluk sinyalinde gecikme olduğunu göstermiştir. Yani yemek yerken televizyon izliyorsanız, bilgisayarla oynuyorsanız ya da araba sürüyorsanız bu sizin için ‘hatalı tokluk sinyali’ anlamına gelebilir. Ve daha fazla yemek yemek isteyebilirsiniz. Çok daha kısa sürede doymak için çoklu görev yerine beyninize tek bir komut gönderin.
Duygusal yemeyi gerçekten aç olmaktan ayırın
Ne zamanlarda daha fazla yemek yemek istiyorsunuz stresli olduğunuzda mı? Mutlu olduğunuzda mı? Öncelikle duygusal durumunuz ile yemek yemeniz arasında bir bağlantı var mı diye bir düşünün. Eğer bu noktaları iyi tespit ederseniz kendinizi daha iyi tanımış ve durdurabilir olursunuz.
Vücudunuza kaliteli yakıtı koyun
Sadece az kalorili diye paketlenmiş pratik öğünleri daha mı sık tercih ediyorsunuz. Belki de kilo verememenizin sebebi sadece kalori hesabı yapmanız olabilir. Vücudumuzun vitaminlere, minerallere ve life de ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden paketli öğünlerinizin yerine meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Sonuç sizin için de şaşırtıcı olacak.
Davetler, toplantılar, günler = arkadaş baskısı…
Siz bir arkadaş toplantılarınızda arkadaşınızın ısrarıyla yiyeceklerin hepsinden biraz tatmayı kabul ederken almanız gerekenden fazla kalori alıyor olabilirsiniz. Bunun çözümü sağlıklı olarak gözünüze kestirdiğiniz bir yemeği bol salatayla tüketmek olacaktır. Tabi ki zayıflama diyetinize uygun bir şekilde!
Ve gerçekçi olun
Sanılanın aksine diyet, kısa vadeli beslenme programı değil; bir yaşam tarzı değişikliğidir. Bu yüzden kendinize uzun vadede sürdürülebilir bir beslenme programı bulun. Eğer hızlı kilo kaybı vadeden diyetlerle kilo verirseniz; eski beslenme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde kat be kat geri kilo alımı çok normal olacaktır. Vermek istediğiniz kilonun kaç kilo olduğu, ne kadar süre içinde vermek istediğiniz konusunda realist olmak sağlığınız ve motivasyonunuz için çok önemlidir. Çünkü gerçekçi hedefler belirlemediğinizde ya onlara ulaşmak için sağlığınızdan olacaksınız ya da diyet yapmaya, sağlıklı yaşama olan inancınızı sarsacaksınız. Bunları yaşamamak için sizi mutlu edecek sağlıklı hedeflere koşun. Başarabilirsiniz!