Nefrit iki türlüdür.Akut (kısa süreli) ve kronik (uzun süreli). Böbrek pelvisini ve parankimini tutan enfeksiyöz ve enflamatuar bir hastalıktır. Böbrek pelvisini ve parankimini tutan enfeksiyöz ve enflamatuar bir hastalıktır. Böbrek büyük, şiş ve ödemlidir. Subkapsüler ve kortikal minik abse odakları vardır. Akut pyelonefrit, kadınlarda daha sık görülür.Sebep olan  faktörler;  üriner sistem anomalileri, obstrüksiyonlar (tıkanmalar), üriner sistem taşları, diabet (şeker hastalığı) ve hiperürisemi (kanda ürenin yükseldiği durumlar) gibi metabolik bozukluklar, gebelik, ağrı kesici ilaç alışkanlığı ve üriner sistemdeki yabancı cisimler (kateter, stent gibi) sayılabilir.

KLİNİK BELİRTİ VE BULGULAR

Akut pyelonefrit, alevli seyreden bir hastalıktır. Halsizlikle birlikte akut hastalık tablosu vardır. Genel durum bozukluğu görülebilir. Ateş, titreme ile 38 C’nin üzerine çıkar.Böğürde-yan tarafta künt özellikte sürekli ağrı vardır ve muayenede bu bölgede duyarlılık saptanır. Bu tabloya bulantı ve kusma eşlik eder. Hatta karında gerginlik – şişkinlik), hassasiyet, barsak seslerinde azalma ve belirtileri görülebilir. Hastalarda aynı zamanda idrarla ilgili yakınmalar ve idrar tahlilinde bol iltihap vardır.

KOMPLİKASYONLAR

Erken tanı ve tedavi ile komplikasyonları nadirdir. En ciddi komplikasyonu septisemi(iltihabın vücuda yayılması) ve şoktur. Diabetik veya immünitesi bozuk hastalarda kötü seyirli amfizematözpyelonefrite dönüşebilir. Pyonefroz ve böbrekte taş oluşumu da komplikasyonlar arasındadır.

Akut pyelonefrit, özellikle bebeklerde  ve çocuklarda yetersiz tedavi edilirse kronikleşip kalıcı böbrek hasarı  oluşturarak kronik böbrek yetmezliği nedeni olabilir.

TEDAVİ

Hastalık tablosu genellikle ciddidir, hospitalizasyon ve yatak istirahati gerekir. Hastadan hemen kan ve idrar örnekleri alınır. Zaman gecirmeden  serum ve antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

1. Medikal:
Üriner sistem enfeksiyonlarının  önlenmesi, gerekirse uzun süreli baskılayıcı antibiyotik tedavisi medikal tedavinin ana hatlarını oluşturur.

2. Cerrahi:
Anatomik bozukluklar, obstrüksiyonlar, taşlar, yüksek grade’lireflü veya medikal tedaviye cevapsız reflü, hipertansiyon (ilaçlara dirençli, tek taraflı atrofikpyelonefritli) gibi nedenler cerrahi tedavi gerektirir.

Cerrahi tedavide, öncelikle patolojiyi ortadan kaldırmaya yönelik girişimler seçilir. Bu olanaksızsa nefrektomi düşünülebilir.

GENEL ÖNLEMLER: Hastanın yakın takibi, ürinerenfeksiyonların kontrolü, komplikasyonların erken tanı ve tedavisi önemlidir. Hasta, yeterli sıvı almalıdır.