Keşan’da veteriner hekimliği yapan Oktay Küçük, hava sıcaklıklarının artış göstermesiyle beraber evcil hayvanlarında görülen dış parazit etkenlerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hava sıcaklıklarının artmasıyla özellikle tüy dökme mevsimine girmeyen hayvanlarda bit, kene, pire ve uyuz belirtilerinin yaşanabileceğini belirten Küçük, “İlkbahar mevsimiyle birlikte pet hayvanlarında hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak bit, pire, kene, uyuz etkenleri gibi dış parazitlerde de artışlar olmaktadır. Bu dış parazit yoğunluğu, sonbaharda havaların soğumaya başlamasıyla giderek azalmaktadır bu nedenle kış mevsiminde az görülmektedir. Dolayısıyla özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde evcil hayvanlarımızın parazit uygulamalarını aksatmadan eksiksiz yaptırmalıyız. Dış alanda yaşayan evcil hayvanlarımızda ise, bu durumlarla daha sık karşılaşıyoruz. Bu parazitler aynı zamanda hastalıkların taşınmasında önemli rol oynamaktadır. Özellikle keneler, kan parazitlerini ve lyme hastalığını taşımaktadır. Her ne kadar halk arasında parazitler ve hastalıklar önemsenmese de çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Deride alerjik dermatitler, açık yaralar ve uyuz gibi hastalıklar oluşturabilirler. Bu hastalıkların yanı sıra birde kan ile bulaşan hastalıklar görülebilir” şeklinde konuştu.

İNSANLARA DA BULAŞABİLİR

Bazı hayvansal parazitlerin insanlara da bulaşabileceğini ifade eden Küçük, parazitler, hastalıkların bir kısmında zoonoz denilen hayvandan insana bulaşan hastalıklardan olduğunu belirterek, “Örneğin, Lyme hastalığı insanlara da bulaşmaktadır. Koruyucu amaçlı hem parazitle mücadele hem de köpeklere uygulanan lyme aşısı bulunmaktadır. Ayrıca zoonoz olmasından dolayı önemli bir aşıdır. Evcil hayvanlarımızın dış parazitler uygulamaları rutin olarak 3 ayda bir kez yapılır. Ancak hayvanımızın bulunduğu ortam koşullarına göre bu sıklık veteriner hekimlerinin vereceği kararla değişebilir” şeklinde konuştu.

PROFESYONEL YARDIM ALARAK İLAÇLATILMASI GEREKİR

Veteriner Hekimi Oktay Küçük son olarak şunları söyledi: “Evcil hayvanlarımızda yayılım gösteren bu parazitler, yaşam alanlarında da yayılım gösterebiliyor. Bu durumlarda ev, bahçe ve kulübeleri gibi evcil hayvanların bulunduğu yerlerin profesyonel yardım alarak ilaçlatılması gerekir. İnsanlar yaptıracakları bu ilaçlama işlemlerini Sağlık Bakanlığından onaylı firmalar, ilaçlar ile canlı dostlarımızın ve bizlerin sağlığına zarar vermeyecek şekilde eğitim almış kişiler tarafından ilaçlanması en doğru yöntemdir. Bilinçsiz yaptırılan ilaçlamalar bizlerin ve evcil hayvanlarımızın sağlığına ciddi zararlar verebilir.”