Edirne Keşan Devlet Hastanesi Organ Bağış Birimi, organ bağışı ve organ nakli hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi.

            Organ Bağışı, bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.

            Organ Nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.

            Beyin Ölümü ile Bitkisel Hayat çoğu zaman karıştırılmakta Beyin Ölümü gerçekleşen hastanın belki de geri dönüş olabilir düşüncesiyle yakınları tarafından organları bağışlanmamaktadır. Oysaki Bitkisel Hayattan bazı vakalarda zaman içinde geri dönüş olabilmekte ancak Beyin Ölümü gerçekleşen vakalarda geri dönüş söz konusu olmamaktadır. Beyin Ölümü gerçekleşen insan tıbben ölü kabul edilmektedir.

            Beyin Ölümü şüphesi olduğu zaman hastanın hekimi veya yoğun bakım hekimi tarafından organ bağış koordinatörüne veya koordinatör yardımcısına haber verilir. Organ bağış koordinatörü veya koordinatör yardımcısı, beyin ölüm tespit komisyonunu göreve davet eder. Komisyon beyin ölüm tespiti yaparsa hastanın hekimi aileye beyin ölümünün gerçekleştiğini bildirir. Bir süre ailenin acısını yaşaması beklenir uygun bir zamanda ve uygun bir şekilde Organ Bağış Koordinatörü veya Koordinatör Yardımcısı aile ile görüşme yapar. Yasal sırası ile eşi, reşit çocukları, anne - baba, kardeş bunlar yoksa yakınlığına göre diğer akrabalarından biri tarafından iki tanık huzurunda Aile İzin Formu doldurulur ve imzalanır, onay verilmesi ve onay verenler ve şahit/şahitlerce izin belgesinin imzalanmasının ardından hızla IBKM bilgilendirilir. IBKM’nin yönlendirmesiyle özveri ve gayretle çalışan ekip, idarenin desteğini de alarakzamanla girdiği yarışı başarıyla sonuçlandırır.

            Organ Bağış Kartı, 18 Yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir. Organ bağışı yapmak isteyen kişiler; İl Sağlık Müdürlüğü, Hastaneler, Organ nakli yapan merkezlere, Aile Hekimliklerine başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.

            Konuya tüm halkımızın hassasiyetle yaklaşması organ bekleyen birçok insana umut ışığı olacaktır. Belki şimdilik ihtiyacınız yok, umarız olmazda ama hiç düşündünüz mü organ ihtiyacı olanları ve bulamazlarsa yaşamlarının sona ereceğini…