HABER MERKEZİ

NKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, koronavirüs vaka sayılarının artığı bu günlerde hastalığın daha da yayılmasını önlemek için vatandaşların hatırlatma dozlarını  mutlaka yaptırmaları gerektiğini söyledi. Pandeminin bittiği söylemlerinin vatandaşları rehavete düşürdüğünü belirten Varol, "Hepimiz bir rehavete kapılıyoruz. Aslında pandemi bitti sözü çok dikkatli kullanılmalı. Çünkü pandemi bitmedi, vakalar arttı. Ve biz  bir sene önce söylediğimiz şeyi yineliyoruz. Maske, mesafe, hijyen bunlar çok kıymetli. Hala elimizdeki en önemli korunma araçları var.  Önemli korunma aracımız daha var, o da hatırlatma dozu, aşılarımız. Eğer aşılıysak bile bakanlığın bizlere çıkarmış olduğu hatırlatma dozunu yaptırmayı ihmal etmeyelim. Hatırlatma dozu hepimiz için çok kıymetli, hem kendi hayatımızı koruyoruz, hem de bir başkasına bulaşı engellemiş oluyoruz. Özellikle hatırlatma dozu kronik hastalığı olanlar, ileri yaşta olanlar için hayati önemde. Mutlaka maske, mesafe, hijyen ve aşıda hatırlatma dozunu öneriyoruz. Yapılacak en temel uygulamalar bunlar" dedi. 

KAPALI ALANLARDA MASKE KULLANIN

Toplu taşıma ve kapalı alanlarda vatandaşlardan maske kullanmalarını isteyen Prof. Dr. Varol,  "Biz  hekimlik ortamlarında kovid nedeniyle çok zorlanan kişilerle karşılaşıyoruz. Hayati tehlikesi olan hastalar görüyoruz. O yüzden bu gözlemlerimiz sonucu diyebiliriz ki  özellikle toplu taşımalarda ve kapalı alanlarda maske kullanımına özen gösterelim. Bunun için bir kurumsal resmi yazı gelmeyebilir belki. Biz kendi öz sorumluluk bilincimizle hem kendimizi, hem başkalarını korumak için kapalı alanlarda maske takmaya özen gösterelim. Özellikle kovid açısından söylüyorsak açık hava  gerçekten koruyucu bir faktör, bu doğru ama açık hava deyip  her zaman çok da rehavete kapılmamamız gerekli. Açık havada dahi olsak  kalabalık mekanlarda, ya da tuvalete girdiğimizde maske kullanımını öneriyoruz. Maske oldukça kıymetli, el yıkama, maske, kapalı ortamlarda fizik mesafeye dikkat. Bunlar oldukça kıymetli. Hala geçerliliğini koruyan önlemler. Yazın dahi olsa bunlara dikkat etmek lazım" ifadelerini kullandı. 

BAĞIŞIKLIĞIMIZ BİZİ KORUMAYA YETMEYEBİLİR

Prof. Dr. Gamze Varol, artan vakalar nedeniyle sağlık çalışanları arasında da pozitif sayılarının arttığını belirterek, "Sonuçta bizler de toplumun bir parçası olarak bizler de rehavete kapıldık. Kovid hastası sayısı arttı, sağlık çalışanlarında kovid pozitifliği arttı. Hastanelerde kovid hastalarının sayısı arttı. Yoğun bakımlarda hastaların sayısı arttı. Bu şu demek, biz aşı olduk işte yaz işte bu önlemleri çok gerek olmayabilir. Zaten işte nezle grip gibi geçiyor vesaire gibi bir takım ön yargılar var. İşte pandemi bitti  sözlerinin üstüne bu ön yargılarla birlikte geldiğimiz tablo aslında biraz fazla mı küçümsedik, acaba biraz fazla mı erken rehavete kapıldık diye düşünmeden edemiyoruz. Bilimsel kanıtlar bu mikronun alt tipleri olan, ülkemizde de dolaşımda bulunan bu varyasyonlardaki virüs aslında çok bulaşıcı. Daha önce deneyimlemiş olduğumuz virüs mutasyona uğruyor. Evet, aşılıyız korunuyoruz ama çok bulaşıcı ve eğer hatırlatma dozunu yapmazsak bağışıklığımız bizi korumaya yetmeyebilir. O yüzden bize bir şey olmaz dememek lazım. Sağlık çalışanlarının geldiği durumu da görüyoruz. Pozitiflik artı dedim yurttaşlarımızda işte verileri görüyoruz. Hastane başvuruları, yoğun bakımda, kovid hastalarının sayısı arttı. Demek ki bir eksiklik var. Tekrardan dikkat etmemiz, özellikle bireysel anlamda maskemizi takmamız, hatırlatma dozumuzu yapmamız, hijyene ve fizik mesafeye dikkat etmemiz hayati önemde" diye konuştu.