Psikologlar insanların nasıl öğrendiklerini, olaylar karşısında ki tepkilerini ve karar verme aşmalarını daha iyi anlamak için bilimsel araştırmaları kullanırlar. Daha sonra bu bilgileri insanların günlük yaşamlarında daha sağlıklı seçimler yapmalarına yardımcı olacak şekilde düzenlerler. Psikologların asıl amacı psikoloji bilimi kullanarak insanların potansiyellerini değerlendirmelerine ve maksimum düzeyde performans göstermelerine yardımcı olmaktır. Psikoloji bilimi günlük hayatımızda farkında olmasak da bizi yöneten bir olgudur ve amacı da zihinsel düzeyde hayatta mutlu ve sağlıklı yaşamamızı sürdürmektir. Peki, gündelik yaşantımızda psikolojimizi nasıl daha iyi yönetebiliriz? İşte karşınızda hayatlarımız da uygulayabileceğimiz bazı yollar şunlardır;

1-Motive olmak

Psikolojik olarak kendinizi hedeflerinize odaklayıp motive olun. Bu hedef, sigarayı bırakmak, kilo vermek veya yeni bir dil öğrenmek olabilir. Belirlediğiniz görevle ilgili net hedefler belirleyin ve ilginizi yüksek tutmak için yeni unsurlar ekleyin. Hep aynı düzende iş yapmak da motivasyonunuzu düşüreceğinden dolayı, diziyi değiştirerek farklılık yaratabilirsiniz. Bu unsurlar, hedefinize giderken motivasyon düzeylerinizi artırmak için bilişsel ve eğitim psikolojisi araştırmalarından elde edilen ipuçlarıdır.

2- İletişim becerilerinizi güçlendirin

İletişim, konuşma veya yazma biçiminizden çok daha fazlasını içerir. Araştırmalar sözsüz sinyallerin insanlarla iletişimimizin büyük bir bölümünü oluşturduğunu göstermektedir. Mesajınızı etkili bir şekilde iletmek için, kendinizi sözsüz olarak nasıl ifade edeceğinizi öğrenmeniz gerekir. Psikolojinin yardımıyla insanlar iletişimi daha da kolaylaştıracak jestleri ve eylemleri kavrayabilirler. Bu iletişim biçimini kolaylaştırmak için uygulanabilecek bir kaç yöntem vardır. Bunlardan bazıları, iyi göz teması kurmak ve ses tonunuzu efektif kullanmaktır. Karşı tarafın sözsüz sinyallerinizi iyi analiz ederek iletişim becerilerini geliştirerek insanların başkalarıyla iletişim kurarken nasıl düşündüklerini ve davrandıklarını anlamayı kolaylaştırır. 

3-Başkalarını Daha İyi Anlamayı Öğrenin

Sözsüz iletişim gibi, duygularınızı ve çevrenizdekilerin duygularını anlama yeteneğiniz, insanlarla ilişkilerinizde önemli bir rol oynar. Duygusal zekâ, hem kendi duygularınızı hem de diğer insanların duygularını anlama yeteneğinizi ifade eder. Duygusal zekânızı geliştirmek için kendi duygusal tepkilerinizi dikkatlice değerlendirin ve deneyimlerinizi not edin. Bunlarla birlikte empati kurma yeteneğinizin arttığını gözlemleyeceksiniz. 

4-Hayır demeyi öğrenmek

Hayır diyebilmek birçok insan için oldukça zor bir şeydir çünkü bize her zaman "evet" dememiz gerektiğini öğrettiler, aksi takdirde kaba ve hatta anlayışsız insanlar olarak sayıldığımıza dair bir yanılgı oluşturuldu. Fakat bu yanılgıyı kırıp "Hayır" demenin olumsuz bir şey olmadığını öğrenmelisiniz, çünkü sevmediğiniz bir şeyi yapmayı ya da kabul etmeyi reddetme hakkınız vardır. Bunu yaparak kendinizi daha özgür hissedeceğinizden şüpheniz olmasın.

5-Daha Verimli Olun

Bazen bir günde birden fazla iş yapmanızı söyleyen binlerce kaynak var gibi görünüyor, ancak bu kaynakların ne kadarı gerçek araştırmalara dayanıyor? Gerçekte, araştırmalar aynı anda birden fazla görevi yerine getirmeye çalışmanın hızı, verimliliği ve üretkenliği ciddi şekilde düşürebildiğini bulmuştur. Özellikle karışık bir iş ile ilgileniyorsanız çoklu görevlerden kaçının ve tüm odağınızı elinizdeki göreve verin. Bu sayede verimliliğinizin büyük ölçüde arttığına şahit olacaksınız.

6- Hatalara açık olun

Zihinsel olarak güçlü insanlar her başarının bir deneyim ile geldiğini bilir ve her deneyim neyi iyi yaptığımızı, neyi yanlış yaptığımızı ve ilerlemek için ne yapmamız gerektiğini bulmanın bir yoludur. Başarısızlık olmadan başarının da olması mümkün değildir. Başarısızlık olmadan yerimizde sayarız ve daha yolun başındayken sırf hata yapmaktan korktuğumuz için yanlış hedeflere doğru yönelebiliriz. İnsanların ne düşündükleri korkusuyla hiçbir şey denememekten ziyade hayatta mümkün olduğunca çok hata yapıp, onlardan dersler çıkarmak ve karakterinizi bunlarla beraber şekillendirmek önemlidir.

7-Minnettar olmak için vakit ayırın

Tipik olarak, gün boyunca yaşadığımız olumsuz olaylara ve durumlara aşırı derecede sabitlenme eğilimindeyiz. Bu nedenle, gün içinde minnettar olabileceğimiz olayları düşünerek, üzerine birkaç dakika zaman ayırmayı özellikle yararlı bulabiliriz. Her ne kadar bu ilk başta zor olsa da, uygulamada minnettar ve memnun hissedebileceğimiz küçük günlük ayrıntıları keşfetmenize yardımcı olacaktır. Bu alışkanlık, hayatlarınız da farkındalık yaratacak ve sürdürülebilir bir huzur ortamı yaratacaktır. 

8-Diyet ve egzersizi geliştirin

Vücudunuza bakmak ve bir denge bulmak, psikolojik refahınızı elde etmenize ve korumanıza yardımcı olacaktır. Vücudunuzu formda tutmak, duygusal dengeyi bulmanızda büyük bir faktördür. Düzenli egzersiz ile birlikte her türlü besin maddesini sağlayan dengeli bir diyet sürdürmek de önemlidir. Meditasyon da bu bağlamda zihin-beden bağlantısını korumak için ideal bir yöntemdir. 

9-Monotonluğu kır

Her ne kadar belirli bir rutin ve monotonluk bize hayatımız üzerinde güvenlik ve kontrol hissi sunsa da, bunun fazlası genellikle iyi değildir. Konfor alanının dışından çıkamamak bir süre sonra yeni şeyler deneyim edememe ile birlikte, sıkıntı, hayal kırıklığı ve depresyon gibi duyguları gün yüzüne çıkabilir. Bunu yaşamamak için günlük rutinlerinize ufak çaplı değişiklikler ekleyerek başlayabilirsiniz. Bu sayede hayatınıza canlılık ve dinamizm getiren yeni şeyler deneme veya deneyimleme olasılığını arttırmış olursunuz.

10-Doğa ile temas halinde olmak

Son olarak, doğaya ya da yeşil alanlara yakın olma ile zihinsel sağlık ve duygusal iyilik seviyelerini birbirine bağlayan birçok çalışma bulunmaktadır. Doğa ile olan bağlantımız ruh halimiz üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Güneş ışığına maruz kalmak, üzüntü gibi olumsuz duyguların azalmasıyla doğrudan ilişkilidir. Bunun ana nedeni ise D vitamininin ruh halini düzenlemeye yardımcı olabilmesidir. Çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerinin daha yüksek depresyon ve bilişsel bozukluk ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.

Mail:[email protected]