HABER MERKEZİ 

Ramazan Bayramı’nda ilk hedefin bayramın birinci gününden itibaren yavaşlayan metabolizmayı eski haline getirebilmek olduğunu aktaran Kurt, “Metabolizmayı hızlandırmak sadece yeme sıklığını arttırmak (2-3 saat ara ile ufak öğünler tüketme) ve egzersiz yapmakla mümkün olabilir. Bayramların en güzel yanı büyük ve geniş sofralarda yemekler yenmesidir. Bu sofraların başlangıcını bir aylık orucun sonrasında lezzetli ve kalabalık bayram kahvaltısı oluşturur. Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmamızı canlandırmak için takip edilmesi gereken özel bir beslenme planımız yoksa bayram kahvaltısında seçimlerimiz peynir çeşitleri, bol taze yeşilbiber, salatalık, domates, yeşillikler gibi söğüş sebzeler, haşlanmış yumurta, zeytin çeşitleri veya bunlardan üretebileceğimiz sabah sıcakları- menemen, krep, sıcak kanepeler ve tabii ki tam buğdaylı veya tahıllı ekmekler gibi sağlıklı ve hafif yiyecekleri tercih edebiliriz.” dedi.

SICAK HAVALARDA SU TÜKETİMİMİZE ÖZEN GÖSTERMELİYİZ

Gelenekselleşen bayram ziyaretleri nedeniyle; hızla ve fazla miktarda, yağ oranı fazla, kalori içeriği yüksek gıdalar tüketilmesi sonucunda kişilerde birçok sağlık problemi oluşabildiğinin altını çizen Murat Kurt, “Fazla miktarda ve yağlı besinler ile çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimi sonucun da kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları veya tansiyon yükselmesi gibi birçok sağlık problemi görülebilmektedir. Ramazan boyunca uzun süre açlık sonrası vücudumuzun su ihtiyacını karşılamak için bayramda özellikle sıcak havalarda su tüketimimize özen göstermeliyiz. Bayramda yapılan ziyaretlerde çay ve kahvenin tüketimine dikkat etmeliyiz. Yanında su tüketmediğiniz takdirde tükettiğimiz fazla miktarda kahve ve koyu çay vücudumuzda diüretik etki yaratarak daha fazla sıvı kaybetmeniz anlamına gelmektedir. Çay ve kahveyi şeker kullanmadan tüketmeyi tercih edin.” şeklinde konuştu.

HER ÖĞÜNDE ALDIĞINIZ KALORİYİ AZALTARAK DENGELİ BİR BESLENME TARZI OLUŞTURUN

Bayramda ikram edilen tatlı sonrasında ayran veya soda tüketiminin kan şekerini dengelemede yardımcı olduğunu belirten Kurt, sözlerine şöyle devam etti: “Bu nedenle tatlı sonrasında çay veya kahve yerine ayran veya soda gibi tercihlere yönelebilirsiniz. Bayramda öğün atlamak yerine her öğünde aldığınız kaloriyi azaltarak dengeli bir beslenme tarzı oluşturun. Öğün atlamak kan şekerini düşürerek daha fazla açlık hissetmenize neden olur. Bayram ve bayram sonrası yavaş yavaş eski yemek düzenimize geçerken metabolizma hızının artması ve sağlıklı yaşam için mutlaka haftada 3 gün düzenli egzersize başlanmalıdır. Düzenli egzersiz alınan kiloların verilmesi, metabolizma hızının artması, kan şekerinin düzenlenmesi gibi birçok sağlık açısında olumlu etkileri vardır.”

PROGRAMLARINIZIN DIŞINA ÇIKMAYINIZ

Şeker, kalp damar hastalıkları, gut, kronik böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi uzun yıllar boyu devam eden ve edecek olan yani kronik hastalıkları olan kişilerin, beslenme tedavilerine bayram süresince de özen göstermelerinin son derece önemli olduğunu ifade eden Kurt, sözlerini şöyle noktaladı: “Sağlık sorunları yaşamamaları için verilen programlarınızın dışına çıkmayınız. Öğün saatlerinizin ve beslenme alışkanlıklarınızın düzenli olduğu, sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve güzel bir bayram geçirmenizi dilerim.”