NAZAN KAPLAN

Son günlerde şarbon hastalığıyla ilgili birçok haberin, söylentinin çıktığını belirterek sözlerine başlayan Akbay, “Bu durumun özellikle Kurban Bayramı sonrasında çıkması çok da şaşırılacak bir durum değil. Ülkemizde pek çok yerde kaçak kesimler yapıldı. Şarbon hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalık. Bu hastalık, direk şarbonlu hayvanla temas yoluyla bulaşabileceği gibi bu hayvanın et ve sütünün tüketilmesiyle de bulaşabilir. Uygun koşullarda, gıda denetiminin yapıldığı mezbahalarda ve işletmelerde kesilen ve işlenen ürünlerden bu hastalığın bulaşma riski yoktur. Ancak kaçak yapılan kesimlerde bulaşabilir.” dedi.

Edirne ili sınırları içerisinde şarbon hastalığına rastlanılmadığını kaydeden Akbay, “Bu konuda il ve ilçe müdürlükleri oldukça duyarlı. Gerekli aşılama ve kontrol çalışmaları zamanında yapılıyor. Şu ana kadar şarbonlu bir hayvana rastlanılmadı. Silivri tarafından hastalığa rastlandı, numuneler falan alındı. Edirnelilerin kasaptan aldıkları etin güvenli olduğu söylenilebilir.” ifadelerini kullandı.

“ŞARBONUN EN BÜYÜK YAYILMA SEBEPLERİNDEN BİRİ OTOPSİDİR”

Bölgemizdeki üreticilerin ve veteriner hekimlerin şarbon hastalığı konusunda bilgili olduklarının altını çizen Akbay, “Hastalığı biliyor ve tanıyorlar. Şüphelendikleri bir durum olduğu takdirde ne yapacaklarını ve nerelere bildireceklerini biliyorlar. Bu konuda vatandaşlarımızın içleri rahat olsun. Kurbanda yapılan kaçak kesimler bu hastalığın temel kaynağını oluşturdu. Bu yüzden sürekli herkes söylüyor; hayvanlarımızı güvenli mezbaha ve işletmelerde keselim. Dışarıda şarbondan ölen bir hayvan varsa hiçbir veteriner hekim buna otopsi yapmaz. Şarbonun en büyük yayılma sebeplerinden biri otopsidir. Otopsi yapılınca hava ile temas olduğu için bakteriler çoğalır. Böyle olunca bu bakteri 30-40 yıl bulaşıcı özelliğini korur. Hastalıklı hayvan kesilip atılırsa bu hastalık 40 yıl toprakta yaşar. Bu hastalıklı hayvan hava ile temas etmeden gömülürse hastalık zaman içerisinde yok olur. 5 kilometre çapında il-ilçe müdürlükleri ilaçlama yaparlar.” şeklinde konuştu.

Vatandaşların tanıdıkları-bildikleri kasaplardan etlerini gönül rahatlığıyla alabileceğini aktaran Akbay, “Vatandaşlarımız rahat olsun, etlerini gönül rahatlığıyla alsınlar. Keşan’daki ve çevremizdeki mezbahalarda olumsuz bir durum yok.” diyerek sözlerini noktaladı. 

Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday da özellikle Keşan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hastalıklar konusunda zamanında ilaçlama ve aşılamaları yapıp gerekli önlemleri aldığını söyledi.