HABER MERKEZİ
Özellikle okul çağı çocuklar için kahvaltının önemi ve okul başarısına etkisi konusunda ailelerin dikkat etmesi gereken hususları anımsatan Sarı, şunları söyledi: “Yaklaşık 12 saat açlıktan sonra kan şekeri en alt seviyededir. Beynimizin ise enerji olarak kullandığı tek kaynak karbonhidratlardır. Kan şekerinin en alt seviyelerde olduğu zaman dilimi olarak değerlendirecek olursak, beynimizin ihtiyaç duyduğu glikoz seviyesi de en fazladır ve bilişsel fonksiyonları yerine getirebilmek açısından kahvaltı en önemli öğündür.”
“KAHVALTI EN ÇOK ATLANAN ÖĞÜN”
Kahvaltının özellikle okul çağı çocuklarında en çok atlanan öğün olduğunu söyleyen Sarı, şöyle devam etti: “Zaman yetersizliği, iştah azlığı, ailenin kahvaltı alışkanlığının olmaması gibi sebeplerle kahvaltı atlanmaktadır. Oysaki kahvaltının yapılması, özellikle okul çağı çocuklarında bu alışkanlığın kazandırılması, öğün atlanmaması gerektiği bilincini kazandırmak oldukça önem taşımaktadır. Kahvaltının yapılması Obezite ve kronik hastalığa yakalanma riskini de azaltmaktadır.”
“KAHVALTININ YAPILMADIĞI DURUMLARDA”
Kahvaltı yapılmadığında; uzun süreli açlığa bağlı olarak kişilerde titreme, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, anlamada güçlük görüldüğünü ifade eden Sarı, “Kahvaltı atlandığı zaman özellikle de okul çağı döneminde vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğeleri tam karşılanamamakta ve bunlara bağlı olarak gelişim bozuklukları ve hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Kahvaltı yapmayan çocuklarda abur cubura yönelme isteği de artmaktadır. Çünkü yanında sağlıklı atıştırmalıklar yoksa öğle yemeğine kadar sürenin de az olmaması nedeniyle çocuklar kahvaltıyı abur cubur ile geçiştirme ve bu yöntemle açlığı bastırma yoluna gidecek ve bu da oldukça sağlıksız bir seçim olacaktır. Bu şekilde beslenen bir çocuğun da ileride sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması oldukça güçleşmektedir” dedi.
“KAHVALTI YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI”
Kahvaltının konsantrasyonu artırdığını ve hafızayı geliştirdiğini söyleyen Sarı, şöyle devam etti: “Ayrıca matematik problemlerini çözme yeteneğini artırmakta, okuma ve dinleme gibi durumlarda daha iyi anlamayı sağlamaktadır. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, çocuklara dikkat ve hafıza testi gibi birkaç test yapılmış ve düzenli kahvaltı yapan çocukların daha başarılı oldukları görülmüştür. Çin’de çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmada ise, kahvaltının sözel ve sayısal zekâyı olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Düzenli yapılan kahvaltı okula devamı artırmakta, geç kalmayı önlemektedir. Ayrıca kahvaltı, psikolojik durum üzerinde de etkili olmaktadır. Düzenli yapılan kahvaltı yaşama daha pozitif bakmayı sağlamaktadır.”
“SAĞLIKLI KAHVALTI NASIL OLMALI”
Sarı, sağlıklı bir kahvaltının nasıl olması gerektiğine de şöyle değindi: “Sağlıklı bir kahvaltı 4 besin grubunu da içermelidir. Peki, bunlar neler? Et (peynir ya da yumurta), 1 su bardağı süt, 1 dilim peynir, 1-2 dilim tam tahıllı ekmek, yeşillik ve meyvenin olduğu bir kahvaltı sağlıklı ve dengeli olacaktır. Kahvaltı yapmayan çocuklar için ise kahvaltıyı sevdirecek ve kolaylaştıracak omlet, özellikle peynir yemeyen, sevmeyen çocuklara hazırlanabilecek peynirli omlet, peynirli domatesli ya da yumurtalı tostlar, küçük peynir topları, mini sandviçler sağlıklı seçimler olacaktır. Ayrıca ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ile kuru meyveler de kahvaltıya dâhil edilebilir. Yine kahvaltı yapmayan çocuklara kahvaltıyı sevdirecek tabak süslemeleri de yapılarak kahvaltı çocuklara sevdirilebilir ve alışkanlık haline getirilebilir.”
KAHVALTI ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILMALI
Sarı son olarak da şunları söyledi: “Çocukların bu yaşlarda kazanacağı beslenme alışkanlıkları, ileriki yaşlarında da devam edeceği için, özellikle düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı ve kahvaltının atlanmaması gereken bir öğün olduğu bilinci oluşturulmalıdır.”