Sonay CAN

 

Keşan Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan Doğuma Hazırlık (Gebelik) biriminin, hamilelere spor ve egzersiz olanağı sağlayacağı “Gebelik Sınıfı”  dün açıldı.

Keşan Toplum Sağlığı Merkezi ile b-fit Keşan Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi arasında hazırlanan hazırlanan protokol, dün düzenlenen törenle imzalandı.

b-fit’in Anafartalar Caddesi’ndeki merkezinde gerçekleştirilen ve saat 16.45’te başlayan imza törenine; Keşan Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Nergis Karaağaçlı, Keşan Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar, Keşan Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Nurettin Alparslan, Özel Keşan Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Haydar Yıldırım, Gebelik Sınıfı Hekimi Dr. Pınar Kaplankıran, b-fit Keşan Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi Sahibi Emine Özkan Günay ile kursiyerler ve çok sayıda davetli katıldı.

Sunuculuğunu Keşan Toplum Sağlığı Merkezi Müdürlüğü Ebesi Mecbure Yılmaz’ın yaptığı programda, Kurtar, Günay, Alparslan ve Yıldırım birer konuşma yaptı.

KURTAR: BİR ÜLKENİN EN ÖNEMLİ GELİŞMİŞLİK KRTİTERİ ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİDİR

İlk olarak söz alan Kurtar, “Gebelik Sınıfı”nın halk sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetleri adına çok önemli olduğunu belirterek, “Bu sınıftan orta ve uzun vadede çok önemli beklentilerimiz var. Öncelikle, bir ülkenin gelişmişlik seviyesini gösteren en önemli kriterin anne ve bebek ölümleri olduğunu hatırlatmak istiyorum. Amacımız anne ve bebek ölümlerini sıfıra indirerek bu seviyede tutmaktır. Aynı zamanda sezaryen oranlarını da Sağlık Bakanlığı’nın istediği düzeye çekebilmektir. Gebelerin, bu süreçte karşılaşacakları riskleri, farkındalık yaratarak, bunlarla baş edebilme yöntemleri geliştirmek de en büyük amaçlarımız arasındadır.” dedi.

GÜNAY: HAMİLELİK DE SPORUN HAYATIMIZDA OLMAZSA OLMAZ DÖNEMLERİNDEN BİRİSİ   

Daha sonra konuşan Günay, sporun ve egzersiz yapmanın hayatın gerçekleri arasına girdiğini vurgulayarak, çocuklukta, ergenlikte, gelişmişlikte ve yaşlılıkta sporun her süreçte hayatımızda olması gerektiğini söyledi. Emine Özkan Günay, şöyle dedi: “b-fit olarak biz şimdiye kadar hayatında hiç spor yapmamış 140 bin kadına spor yaptırdık. Hamilelik de sporun hayatımızda olmazsa olmaz dönemlerinden birisi. Düzenli egzersiz yapan kadın, hamilelik döneminde zihinsel ve fiziksel olarak rahatlamış olacaktır. Bu sayede normal doğuma hazırlanmış da olacaktır. Ben de yeni doğum yapmış bir anne olarak, hamilelik döneminde sporun faydalarını gördüm.”

ALPARSLAN: ÜLKEMİZDE SEZARYEN ORANLARI ÇOK YÜKSEK

Günay’ın ardından mikrofona gelen Alparslan da bu hizmetin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra, ülkemizdeki sezaryen oranının yüksekliğine dikkat çekti. Nurettin Alparslan,

“Doğum yapacak anneleri eğitelim. Ülkemizdeki sezaryen oranlarını Sağlık Bakanlığı %30’a çekmeyi planlıyor. Dünya standartları ise %15. Gebeleri doğuma hazırlayacak arkadaşlarımız, onların içindeki korkuları yenmesine yardımcı olabilmeli. Bu kursun mutlaka faydalı olacağına inanıyorum.” dedi.

YILDIRIM: ÖZEL KEŞAN HASTANESİ EN YÜKSEK SEZARYEN ORANINA SAHİP

Son olarak konuşan Yıldırım da Sağlık Bakanlığı’nın normal doğumlarla ilgili çok önemli bir çalışma başlattığının altını çizerek, normal doğumların teşvik edildiğini vurguladı. Ali Haydar Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda ciddi çabalar var. Türkiye’de sezaryenle doğum oranının en yüksek olduğu yerlerden biri Keşan ve Keşan’da da Özel Keşan Hastanesi en yüksek değerlere sahip. Onun için burada bize çok iş düşüyor. Bir hekim olarak normal doğumu ben de tavsiye ediyorum. Fizyolojik olarak bu çok önemli. Özel hastaneler sezaryen konusunda çok statükocu ama yeni gelen doktor arkadaşlar normal doğumdan yana.”



PROTOKOL İMZALANDI

Konuşmaların ardından, hazırlanan protokol, Ergün Kurtar ve Emine Özkan Günay tarafından imzalandı.

KAPLANKIRAN:

Protokolün imzalanmasından sonra Gebelik Sınıfı Doktoru Kaplankıran, kendisiyle birlikte Keşan Toplum Sağlığı Merkezi ebeleri Mecbure Yılmaz, Neşe Ateş ve Gülümser Menekşe’nin 4 ay sürecek projede görev yapacağını belirterek, “Haftanın Perşembe günleri 4 saat boyunca çalışacağız. Gebelikle ilgili hem teorik hem de sporla ilgili pratik bilgiler vereceğiz. Ben ve arkadaşlarım bu işin eğitimini aldık. Şimdi de uygulama aşamasını gerçekleştireceğiz.” dedi. Pınar Kaplankıran, programa 5 hamile kadının katıldığını sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından katılımcılara kokteyl verildi.