BÜLENT SAYLAM

İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencileri Süleyman Bezbaş, İncinur Övünç, Kadri Doğan, Melike Oflaz, Serdar Kara, Yulduz Beknazarova, Tutku Simay Demiröz, Ali Şahin, Fuat Ulaş Mutlu Tourette Sendromuna dikkat çekmek için bir proje hazırladılar.

Tourette Sendromu, çocukluk döneminde başlayan, istem dışı gerçekleşen, devamlı tekrarlanan ani hareketler veya seslerden meydana gelen tikler olarak ifade edilen nörolojik bir hastalık olduğunu belirten öğrenciler, belirtileri hakkında da şu bilgileri verdiler: 

“Göz Kırpma ve Devirme, 

Omuz Silkme, 

Başı Sallama,

Göz ve Burunda Seğirme,

Dişleri Sürtme,

Titreme,

Nesneleri Elleme ve Koklama,

Hareketleri Taklit Etme,

Bağırma-Çığlık Atma,

Müstehcen Deyim ve Sözler Kullanma”

UNUTMAYIN TOURETTELİ OLMAK AYRICALIKTIR

Öğrenciler, son olarak Tourette Sendromu belirtileri veya buna benzer belirtilerin kendisinde olduğunu düşünenlerin veya çevrelerinde bu belirtilere sahip kişilerin olduğunu gözlemliyorlarsa bir nöroloji uzmanı ile görüşmelerini tavsiye ettiklerini kaydettiler. Öğrenciler, ayrıca bu tür davranışlar sergileyen insanlar görüldüğünde “lütfen onlara garip gözle bakmayın. Unutmayın Touretteli olmak ayrıcalıklıktır :)” önerisinde bulundular. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencilerinin başlattığı Tourette Sendorumu farkındalık faaliyetlerini takip etmek isteyenler @farkindaliktourette instagram adresini ve Tourette Farkındalık YouTube kanalını ziyaret edebilirler.