HABER MERKEZİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Edirne Tabip Odası, Türkiye ve Edirne’deki koronavirüsü salgının etkileri ile ilgili açıklama yaptı. Edirne Tabip Odası Lokali’nde düzenlenen açıklamada Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun, Edirne’de PCR testi pozitif çıkan sağlık çalışanlarının sayısını açıkladı. Altun, kent merkezindeki KYK yurtlarında kalan koronavirüsü pozitif vaka sayısına da açıkladı. Edirne Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Sibel Sevinç Pekdemir ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Memet Akbal’ın da katıldığı toplantıda konuşan Dr. Altun, sağlık emekçilerinin taleplerinin de açıkladı. Dr. Altun, salgının kontrol altına alınabilmesi için hayata geçirilmesi gerekenleri de belirtirken; Keşan ve Uzunköprü ilçelerindeki günlük vaka sayıları ile ilgili de konuştu.

“ÖLÜYORUZ!”

Koronavirüsü salgınının Türkiye’de can almaya devam ettiğini söyleyen Altun, “Önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan şimdiye kadar 65’i hekim olmak üzere 145 sağlık emekçisini kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 14 Ekim 2020 tarihinde yapılan açıklamada, Covid-19 pozitif sağlık çalışanı sayısının 40 bini geçtiği belirtilmişti. Bu sayının sadece semptom gösteren sağlıkçıların sayısı mı, yoksa semptom göstersin veya göstermesin PCR ve BT ile tanı konan tüm sağlıkçıların sayısı mı olduğunu ne yazık ki bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey var; hâlâ enfekte oluyor, hastalanıyor, malul kalıyor ve ölüyoruz” diye konuştu.

“NEDEN MESLEK HASTALIĞI DEĞİL?”

130’a yakın ülkenin korona virüsü salgınını sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul ettiğini belirten Altun, “Dünyadaki birçok ülke Covid-19’u meslek hastalığı olarak kabul ederken ne yazık ki ülkemizde Covid-19 halen resmi olarak meslek hastalığı kabul edilmemiştir. Yetkililere soruyoruz; neden kabul edilmiyor? Mevcut devlet yönetimi ve Sağlık Bakanlığı bu soruya cevap veremiyor” dedi.

“EDİRNE’DE 111 SAĞLIK EMEKÇİSİ POZİTİF”

12 Mart’tan bugüne Edirne’de koronavirüsü testi pozitif çıkan sağlık emekçisi sayısını açıklayan Altun, “Devlet Hastanesi’nde 57 sağlık emekçisi, Tıp Fakültesi’nde 54 sağlık emekçisi olmak üzere 111 sağlık emekçisinin PCR testi pozitif çıkmıştır. İlçelerden henüz haberimiz yok. Bu sayı 10 gün öncesine kadar yarısıydı. Son 10 günde bu sayı ikiye katlanmış durumdadır. Tabloya bakıldığında sağlık emekçileri için iç açıcı olarak gitmiyor” sözlerine yer verdi.

 “SINIR KAPILARI KAPATILMALIDIR”

Altun, salgının kontrol altına alınabilmesi için alınması gereken acil önlemleri açıklarken, “Sınır kapıları derhal kapatılmalıdır. Ekim ayında Bulgaristan Sınır Kapısı’ndaki hareketlilik 351 bindir. Bu rakam, Edirne’nin merkez nüfusunun iki katıdır. Edirne’de yaklaşık bin 400 esnafın olduğundan bahsediliyor. Önemlidir ama tek bir insanın bile hayatı, hiçbir ekonomik ölçüt ile karşılığı bulunamaz. Şehre giriş-çıkış kısıtlaması, toplumsal hareketliliğin azaltılması, en az 14 gün süre ile sokağa çıkma kısıtlaması ya da yasağı uygulanmalıdır. Sokağa çıkma yasağı uygulanacaksa sosyal devlet ilkesine uygun olarak yapılmalıdır. Günlük kazancıyla geçinen insanlar, bu süreçte mağdur edilmemelidir. Temel-zorunlu ve acil mal/hizmet üreten işler dışında tüm işlerde çalışmaların durdurulması olmak üzere virüsün yayılmasını azaltacak, durduracak önlemler hızla hayata geçirilmelidir” ifadelerine yer verdi.

“AZ GÖRÜLDÜĞÜ ALGISI YARATILIYOR”

Salgınla mücadelenin hastanelerde değil, sahada kazanılacağını söyleyen Altun, “Etkin bir filyasyon çalışması için birinci basamak sağlık hizmetlerindeki aile hekimliği-ilçe sağlık müdürlüğü ikiliği kaldırılmalı; aile sağlığı merkezleri hızla bölge tabanlı olarak organize edilmelidir. Salgının kontrol altına alınamamasının sorumluluğunu vatandaşlara yıkıp, sadece maske, mesafe, hijyen tekerlemesiyle pandemiyle başa çıkılamaz. Dünya Sağlık Örgütü'nün başından beri önerdiği gibi çok sayıda test yaparak hastalık tanısı konanlara katı bir izolasyon uygulamak; evde izolasyon koşullarının sağlanamadığı durumlarda yerel yönetimlerle de iş birliği yaparak barınma olanakları sağlamaktır. Ülkemizde son yapılan değişikliklerle Sağlık Bakanlığı, temaslılara test yapmıyor. Oysa test oranı yüksek çıkabilecek gruplardır. Böylece hastalığın daha az görüldüğü gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Yetkililerdeki bu umursamazlık, halkımıza da yansıyor. Dolayısıyla bu hareketlilik ve sosyal yaşamdaki kurallara uyulmaması nedeniyle bu hastalık inanılmaz derecede artmış durumdadır” dedi.

“EDİRNE’DEKİ YURTLARDA 262 KİŞİ POZİTİF”

Edirne’de 11 Kasım Çarşamba günü itibariyle KYK yurtlarında kalan Covid-19 pozitif 262 yurttaşın bulunduğunu açıklayan Altun, “Temaslıların ise nerede ve nasıl izole edildiği şu anda bilinmiyor. Çünkü bu gidişle temaslı sayısının 10 binlere yansıyacak rakamlarda olduğunu biliyoruz. Buna ne yurt yeter, ne de başka koşullar” sözlerine yer verdi.

“ÜCRET TALEP EDİLMEMELİ”

Kamu hastanelerinin yeterli olmaması halinde özel hastanelerde tedavi edilen Covid-19 hastalarından ücret talep edilmemesi gerektiğini belirten Altun, “Kamu sağlık kurumlarının ihtiyaca cevap veremediği her durumda özel hastaneler, Sağlık Bakanlığı'nın kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır. Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonu arttırmak için ek ödeme adaletsizliği giderilmeli, performansa bağlı ödeme şekillerinden vazgeçilerek maaşlar insanca yaşamı sağlayacak düzeye getirilmelidir. Sağlık çalışanları için güvenli çalışma koşulları sağlanmalı, düzenli test ve antikor incelemesi yapılmalı, grip aşıları ücretsiz yapılmalı ve COVİD-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir” dedi.

“UZUNKÖPRÜ VE KEŞAN’DA 10’UN ALTINA DÜŞMÜYOR”

Türkiye’de yeni bir salgın politikasının oluşturulmasını talep eden Altun, “Son 2 hafta içerisinde Edirne’de PRC testi pozitif çıkan gebe ve çocuk sayısında ciddi bir artış var. Uzunköprü ve Keşan’da günlük yeni vaka sayısında 10’un altına düşmüyor. Test oranlarının arttırılmasıyla birlikte bu süreç daha sağlıklı yürütülebilir. Sağlık kurumlarının kitlenmesinin önüne geçilebilir. Aksi halde işin içinden çıkılmaz bir süreç bizi bekliyor gibi görünüyor” şeklinde konuştu.