Keşan Devlet Hastanesi’nde tedavi gördüğü sırada önceki gün beyin ölümü gerçekleşen hastanın yakınları, sağlığında sözlü vasiyeti üzerine hastanın karaciğerini bağışladı. Bunun üzerine İstanbul Organ Merkezi koordinasyonuyla İstanbul Acıbadem Hastanesi’nden hareket eden ekip, hastanın hayatını kaybetmesi nedeniyle Tekirdağ’dan geri dönmek zorunda kaldı.

Yaşlılığa bağlı nedenlerle Keşan Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde bir süredir tedavi gören ve ismi açıklanmayan 81 yaşındaki hastanın, önceki gün, saat 08.00 sıralarında beyin ölümü gerçekleşti. Yakınları, sağlığında sözlü vasiyeti üzerine hastanın karaciğerini bağışladı. Bunun üzerine hastane yetkilileri organ bağışı için üzerine İstanbul Organ Merkezi’yle temasa geçti. Yapılan tetkikler sonucu hastanın karaciğerinin bağışlanabileceğine karar verildi. İstanbul Organ Merkezi koordinasyonuyla hastanın karaciğerini alacak ekip İstanbul’dan hareket etti. Keşan Devlet Hastanesi ameliyathanesi ise hazırlanarak, uzman doktorlar hazır bekletildi. Ancak hasta, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Bunun üzerine İstanbul Acıbadem Hastanesi’nden hareket eden ekip, Tekirdağ’dan geri dönmek zorunda kaldı.

İLK BAĞIŞ GEÇEN YIL ALINMIŞTI

Keşan Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz yıl Temmuz ayında ilk kez organ bağışı gerçekleşmiş, beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 45 yaşındaki Mustafa Çalışkan’ın karaciğeri, 2 böbreği ve 2 korneası vasiyeti üzerine alınarak 5 kişiye hayat vermişti. İlk kez gerçekleşen nakil sonrası Keşan ve çevresinde organ bağışçısı sayısı artmıştı. Öte yandan Keşan Devlet Hastanesi Organ Bağış Birimi de, donör sayısının artması için aktif çalışmalar yürütüyor. Bağışçılar sağlığında organ birimlerine giderek ya da ailesine sözlü vasiyette bulunarak organlarını bağışlayabiliyor.

BİNLERCE İNSAN NAKİL BEKLİYOR

Türkiye’de tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün hastaların sayısı giderek artarken, bu artışla birlikte organ ve doku naklinin önemi de arttı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, beyin ölümü tanısı ve kadavradan organ bağışı her geçen yıl artan Türkiye'de, organ bekleme listesinde 28 bin 635 hasta bulunuyor. En fazla organ bekleyen grubun başında böbrek hastaları geliyor. Her yıl yaklaşık 6 bin yeni böbrek hastasının organ nakline ihtiyaç duyduğu Türkiye'de, 60 bin 454 hasta diyalize giriyor. Organ nakli bekleyen hastalardan 22 bin 420'sini böbrek hastaları oluştururken, 3 bin 34 kişi kornea, 2 bin 239 hasta karaciğer, 628 kişi kalp, 260 kişi pankreas, 46 hasta akciğer, 4'er kişi de ince bağırsak ve kalp kapağı nakli için bekliyor.