Yavaş yavaş soğuyan havalarla birlikte kış mevsimi yaklaşıyor. Değişen havalar ise her yönden bizi etkiliyor. Özellikle gecelerin uzaması, güneşten daha az faydalanıyor olmamız hareketimizi, aktivitelerimizi azaltıyor; televizyon karşısında daha fazla vakit geçirmemize neden oluyor.

Uyku saati gelinceye kadar da birçok atıştırmalık bizi bekliyor. Bunların kimisi sağlıklı kimisi sağlıksız atıştırmalıklar oluyor. Kış aylarında kilo almamızın en önemli sebeplerinden birisi de bu tabi ki. Bunu kontrol altına almak adına akşamları kendinize çeşitli aktiviteler bulabilirsiniz. Gün içerinde ise yanınızda pratik ara öğünler taşıyabilir,böylece uzun süre aç kalmayıp aşırı yeme davranışından uzaklaşabilirsiniz.

Bir de yaşadığımız pandemi dönemi var tabi. Özellikle grip ile benzer belirtiler gösteren korona virüs şimdi daha da kafa karıştırıcı olacak gibi gözüküyor. Ancak her ikisinin de yolu bağışıklık sisteminden geçiyor.

Peki nedir bu bağışıklık sistemi? Ve nasıl güçlendiririz?

Bağışıklık sistemi kısaca vücudumuzun savunma sistemidir. Dışarıdan gelen mikrop, virüs gibi zararlı gördüğü tüm etmenlere kaşı vücudu korur. Eğer bağışıklığımız güçlü ise bazen hastalıklardan hiç etkilenmeyiz. Hiçbir belirti görülmez. Vücudumuz kendi kendine bu hastalığı atlatabilir. Ancak bazen ise ateş, titreme gibi belirtilerle dışa vurabilir.

Bağışıklık sistemi için 3 temel etmen çok önemli;

  • Sağlıklı Beslenme

· Egzersiz

  • Yeterli ve Düzenli Uyku

Sağlıklı Beslenme: Renkli beslenmeye çalışın.

  • Sebze ve meyvelerden en az 5 porsiyon tüketin. Farklı renklerde tüketmek antioksidan, vitamin (özellikle A ve C) açısından önemlidir. Havuç, brokoli, lahana, kabak, maydanoz, karnabahar gibi sebzeler ve elma, mandalina, portakal, nar, kivi gibi meyveler kış aylarının vazgeçilmezleridir. Özellikle çocuklara sebzeleri sevdirmek zordur. Ancak sebzeleri farklı şekillerde sunabilirsiniz. Örneğin ıspanağı börek, kek, omlet şeklinde; kerevizi rendeleyip yoğurtlu şekilde; brokoliyi çorba şeklinde deneyebilirsiniz. 

· Yulaf içerdiği betaglukan sayesinde önemli bir bağışıklık güçlendiricidir.

· Omega 3 yağ asitlerinden zengin olan balık ise haftada 2-3 kez tüketilmelidir. Yalnız pişirme tercihiniz kızartma yerine ızgara, fırın ya da buğulama olmalıdır.

· Yeşil çay güçlü bir antioksidandır. Kalbi korur, kan basıncını düzenler, kan şekerini dengeler, metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

· Sarımsak yüzyıllardır önemli bir şifa kaynağı olarak kullanılır. İçerdiği ‘allicin’ sayesinde güçlü bir antioksidan, antibakteriyel ve antiviraldir.

· Son yıllarda yapılan birçok araştırma probiyotiklerin bağırsak florasını olumlu etkileyerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermiştir. Bu nedenle probiyotik olarak kefir ve yoğurt ara veya ana öğünlerinizde yerini almalıdır.

  • Ve en önemlilerinden biri de su tüketimi. Havaların soğumasıyla birlikte genellikle su tüketiminde azalma meydana gelir. Oysaki toksik maddelerin atımı, cilt kuruluğunun önlenmesi, vücudun tüm işlevlerini gerçekleştirebilmesi için yeterli su tüketimi çok önemlidir. Günde 2-3 litre su içilmelidir. Suyun içerisine limon dilimleri, çubuk tarçın, salatalık, elma dilimleri ilave edilebilir. Böylece su içmek daha zevkli hale gelecektir.

Egzersiz: Kış aylarında daha da artan hareketsizlik; kilo artışı, kabızlık gibi bağırsak problemleri, halsizlik, stres vb. durumların oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden sosyal mesafe ve maske kurallarına uyarak yürüyüşlere çıkabilir ya da evde egzersizler yapılabilir.

Yeterli ve Düzenli Uyku: uyurken salgılanan hormonlar bağışıklık sistemimiz için önemli rol oynuyor. En geç 23.00-24.00 gibi başlayan ve 6-8 saat süren kaliteli bir uyku düzeni oluşturmalıyız.

Pandemi kurallarına uyduğumuz, kendimize iyi baktığımız bir dönem olsun.Sağlıklı günler dilerim.