Trakya mutfağına yeni soluk
ERDOĞAN DEMİR
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Proje Lideri Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ve Proje Ortağı Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olan Saros Gastronomi Merkezimizin Açılışı dün gerçekleştirildi.
SAROS GASTRONOMİ MERKEZİ KEŞAN’DA AÇILDI
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Saros Gastronomi Merkezi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ile Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirildi. Projenin açılışı, saat 13.30’da Edirne Valisi Sayın Yunus Sezer, Keşan Kaymakamı Aziz Mercan, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Sercan Kemik, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, öğretmenler ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Keşan Ticaret ve Sanayi Genel Sekreteri Kadir Can Tunç, proje ile ilgili bilgiler vererek bir konuşma yaptı.
Tunç’un konulması şöyle;
“Değerli Katılımcılar; Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman; Üyelerimizin istekleri, talepleri, sorunları, bölgemizin ihtiyaçları ve paydaşlarımızla yapılan istişareler doğrultusunda projeler, faaliyetler, eğitimler ve çalışmalar yürüterek bölgesel ekonominin kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Bu yürüttüğümüz faaliyetlerimizdeki en önemli 2 tanesi de; bölgemizdeki tüm kurumlar ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak odamız bünyesinde Keşan TSO Akademimiz çatısı altında gerçekleştirdiğimiz mesleki, kişisel gelişim ve uzmanlık eğitimlerimiz ile bölgemiz sorunlarına çözüm arayacak ulusal ve uluslararası hibe kaynaklı projelerimizdir.
Keşan TSO Akademi çatısı altında yapılan toplantılar kapsamında 2022 yılı 3453 kişiye, 2023 yılında 4358 kişiye ve 2024 yılında 4768 kişiye odamız bünyesinde hizmet verdik.
Saros Gastronomi Merkezi projemizi bölgemize kazandırmış bulunmaktayız. Projemiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajanları Genel Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmekte olup, uygulama süresi toplam 18 ay olmakla beraber, toplam bütçesi de 2.830.000,00 TL’dir.
Projemizin Ana Amacı; ülkemizdeki yerel değerlerin korunması, desteklenmesi, turizm sektöründe nitelikli personel yetiştirilmesi ve Türk mutfağının bu değerlerle geliştirilmesi amacıyla bölgemize ait yöresel ürünler (coğrafi işaret ile tescillenmiş, başvuru sürecindekiler ve diğer yöresel lezzetler) ile ilgili eğitmen ve kursiyer eğitimi düzenlemektir.
Bu amaç doğrultusunda projenin uygulama alanı olan Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne “Saros Gastronomi Merkezi” kurulmuştur.
Bugün Saros Gastronomi Merkezi projemizin hem halka Açılışını hem de projemiz kapsamında yürütülen faaliyetlerin Tamamlanışını gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda da projemiz içerisinde gerçekleştirilen faaliyetlerimiz ile ilgili sizlere özet bilgiler aktaracağım.
İdari olarak; Merkezin İdari Ofisi Keşan TSO’da kuruldu, Projemizin Görünürlük Ürünleri hazırlandı ve Projemiz yaygınlaştırıldı.
Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile İşbirliği Protokolü imzalandı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Eğitim Müfredatı görüşüldü.
Saros Gastronomi Merkezi’nin tadilat ve inşaat süreçleri sonrasında Merkez Keşan İlhami Ertem MTAL’de kuruldu.
Eğitim olarak Şubat 2025’de Eğitici Eğitimi ve Nisan, Mayıs ve Haziran 2025’de Kursiyer Eğitimleri yapıldı.
Ayrıca olarak projemizin bilinirliliğinin artması, farkındalığı gelişmesi ve projemizin daha kişiye ulaşması için üniversiteler ve okullarda proje tanıtımları yapılarak toplam 800 üzerinden kişiye erişerek, projemiz yaygınlaştırıldı.
Projemiz kapsamında; en önemli farkımız olan tescilli coğrafi işaretli ve bölgemizdeki yöresel ürünlerimize yönelik yapılacak mesleki profesyonel aşçılık eğitimlerinin eğitim içeriğinin hazırlanması, eğitimlerin uygulanması ve sürdürülmesine yönelik Keşan İlçe Milli Eğitim ile İşbirliği Protokolü imzalandı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Eğitim Müfredatı görüşüldü.
Projemizin en büyük faaliyeti olarak; profesyonel mutfak aletleri, endüstriyel mutfak sistemleri, eksiksiz alt yapı çalışmaları ve nitelikli eğitime yönelik donanımlarla birlikte Saros Gastronomi Merkezimizi Keşan İlhami Ertem MTAL’de kurduk.
Projemizin en önemli faaliyeti olan Eğitimlere; Toplam 9 usta öğreticimize projemiz kapsamında geliştirilen coğrafi işaretli ürünlere ve yöresel lezzetlere yönelik mesleki profesyonel aşçılık eğitimleri verildi. Eğitimlerimiz hem teorik hem de uygulamalı olarak 2 aşamada tamamlandı.
Projemizde Eğitimlerimiz, Kursiyer Eğitimleri ile tamamlandı. Nisan-Mayıs-Haziran 2025 dönemlerinde 3 grup halinde toplam 62 kursiyer projemiz kapsamında mesleki profesyonel aşçılık eğitimlerini tamamladılar.
Son olarak da projemiz kapsamında mesleki profesyonel aşçılık eğitimi alan kursiyerlerde Keşan, İpsala ve Enez ilçelerimizde turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere iş görüşmesi için yönlendirmeleri yapılmış, işçi-işveren toplantıları gerçekleştirilmiş ve %56’sı işyerlerinde çalışmaktadır.”
Tunç’tan sonra konuşan Şahin’de Trakya Kalkınma Ajansı olarak bu tip projelere destek sağladıklarını belirterek, Saros Gastronomi Merkezi’nin hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Şahin’den sonra konuşan Şapçı da şunları söyledi.
“Bugün Keşan İlhami Ertem MTAL’ye kazandırdığımız Gastronomi Merkezimizin mutluluğu ve heyecanlı ile bir aradayız. Öncelikle Meslek Lisemize Merkezimizin kazandırılmasında destekleri olan; Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve ekibine, geçmiş dönem Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan İlhan SAZ’a, mevcut Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Sercan KEMİK ile ekibine ve emeği geçen tüm kurumlarımıza şahsım ve Odam adına teşekkür ederim
Kıymetli misafirler, bölgemizin ve ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında çok kritik öneme sahip olan mesleki eğitimi kendimize misyon olarak edinerek, son 5 yılda mesleki eğitime yönelik ulusal ve uluslararası hibe kaynaklı 12 projemizi başarılı olarak tamamladık. Bugün burada birlikte hem faaliyetlerini tamamladığımız hem de kullanıma açılacak olan “Saros Gastronomi Merkezi” projemizde başarılı projelerimizden bir tanesidir.
Gerçekleştirdiğimiz diğer projelerimizden en temel olanlarından sizlere özet yapacak olursak; TOBB Proje Okulu Keşan MTAL’ye Odamızın iş birliğinde Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile “Metal Teknolojileri Atölyesini Yenilikçi Makinelerle Donatıyoruz” projesiyle CNC Metal Kesim Makinesini okulumuza kazandırdık ve öğrencilerimizin yeni makinalar ile eğitim kalitesini arttırmak ile birlikte mevcut metal sanayi piyasasının ihtiyaç ve taleplerine göre ürün üretmesine destek olduk.
Odamızın tek proje yürütücüsü olduğu 510.000 Euro hibe bütçeli Avrupa Birliği projemiz olan “Trakya Metal ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Mesleki Yetkinlik Merkezi Projemiz” kapsamında 2023 yılında yapıldığında Trakya’daki meslek liselerinde içerisinde ilk ve tek olan Fiber Lazer Kesim, CNC Boru Bükme ve Elektrostatik Toz Boya Makinelerini TOBB Proje Okulu Keşan MTAL bünyesine kazandırdık.
Değerli katılımcılar, Saros Gastronomi Merkezi projemiz kapsamında; temel 2 amacımız bulunmaktadır.
1-Turizm sektörüne nitelikli personel yetiştirerek, kişilerin beşeri sermayelerini güçlendirip sektördeki çalışan sorununa çözüm aramak,
2-Bölgemizde tescilli coğrafi işaretli ürünlerimizden ve yöresel lezzetlerimizi koruyarak, yenilikçi katma değerli ürünler üreterek tanıtım ve markalaşmasının sağlanmasıdır.
Bu projemiz kapsamında turizm sektöründe nitelikli personel sorununa çözüm aramak için öncelikle eğitim içeriklerimizi güncel sektöre ve ihtiyaçlara göre düzenledik. Akabinde öğrencilerimize veya yetişkinlerimize eğitim verecek öğretmen, usta öğretici veya eğitmenlerimize profesyonel ve kaliteli eğitici eğitimleri verdik, ardından kursiyer eğitimlerimizi hem teorik hem uygulamalı hem de iş başında olacak şekilde tamamladık, son olarak da kursiyerlerimizin işe yerleştirilmesi ve işe devam etmesi için istihdam danışmanlığımızı sürdürmeye devam ediyoruz.”
Toplantıda son olarak konuşan Vali Yunus Sezer’de, Saros Gastronomi Mekerzi’nin açılışı nedeniyle katkısı bulunanlara teşekkür ederek, merkezin hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Daha sonra protokol, Gastronomi Merkezi’ne geçerek burada ustalardan yapılan ürünlerle ilgili bilgi alarak önlüklerini giyip ürün hazırladılar.
Ardından protokol tarafından merkezin açılışı gerçekleştirildi.
Törenin sonunda katılımcılara Mahmutköy Fasulyesi ve İpsala Pirincinden yapılan kuru fasulye pilav ikram edildi.