HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Medya Keşan ve Saros TV Facebook sayfaları, Medya Keşan YouTube Kanalı ve Medya Keşan Twitter hesabından canlı olarak yayınlanan Medya Cafe’nin dünkü konuğu, Keşan Belediye Meclisi Üyesi ve Keşanspor Kulübü Başkanı Nehir Gergin oldu. 

Medya Keşan Gazetesi Sorumlu İşleri Bülent Saylam ve Editör Mehmet Aytaç’ın hazırlayıp sunduğu Medya Cafe’de Keşan Atatürk Stadyumu yenileme inşaatı sürecine ilişkin konular değerlendirildi. 

Saylam ve Aytaç’ın sorularını yanıtlayan Nehir Gergin, devam eden süreç ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.  

“TÜM FİNANSMANI SPOR TOTO KARŞILIYOR”

Keşan Atatürk Stadı’nın yenileme ihalesinin ardından devam eden inşaat çalışmaları ve bunlarla ilgili olarak Medya Keşan Gazetesi’nde yer alan haberler hakkında hatırlatmalar yapan Mehmet Aytaç, şu anki durumu, ikinci ihaleyi, proje çizimlerini ve Keşan Belediyesi’nin projedeki rolünü sordu. Gergin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ben Bülent Bey’in (Saylam) geçen programındaki daveti üzerine buraya geldim. Stat konusundaki bilgilerim yetersiz olabilir. Ben Keşan Belediyesi’nin 25 tane meclis üyesinden biriyim. Diğerlerinden bir farkım yok. Farkımız şu. Benim spora ilgim alakam var. Bir başka arkadaşımızın yollara, kaldırımlara, Gıda OSB’ye ilgisi olabilir. Ben spora ilgi duyduğum için stadyum ile ilgilendim. Ne nerede olması konusunda takip ettim ama yeniden söylüyorum, benim bilgilerim yetersiz kalabilir. Nitekim biz o gün o röportajı verirken ben statla ilgili teknik detay bir konu hakkında soru olacaksa belediyeden teknik bir personel çağıralım, benim teknik bilgim yetersiz kalır dedim. Burası ihale edilmeden önce ödeneği Spor Toto’dan geliyor, Keşan Belediyesi’nin bütçesinden değil. Keşan Belediyesi burada Spor Toto’dan gelen paranın haricinde, ihale ettiklerinin haricinde eksikler kalırsa, örneğin çevre düzenlemesi, demir korkuluklar gibi detaylarda belediye işin içine girebilir, bütçe ayırabilir. Fakat çim zemin, sentetik zemin, şu an gördüğünüz tribün, kapalı spor salonunun yapılan bütün tadilatları, yapılan her şey Spor Toto’nun bize ayırdığı finansla yapılıyor. Burada Spor Toto bize diyor ki, ‘kullanıcı sizsiniz, projeyi siz çizin, benim size ayırdığım bütçe bu, buna göre nasıl ihtiyaçlarınız varsa bunları siz belirleyin’ diyor. Ve bunlar parça parça belirleniyor. Tek seferde 4 milyonu alın ve buraya bir stat yapın şeklinde değil. Daha sonra ihaleyi alan firma, gerçekleştirdiği miktarca hak edişi alıyor. Buradaki asıl mesele, az önce dediniz beklenenden daha az iş gördük diye. Bence de öyle. Zaten beklenenden daha az iş olduğu için buradaki müteahhit, şuradaki işi tamamladım benim verin hak edişimi gideyim diyemiyor. Buradaki asıl mesele belediye tarafından bu müteahhide yaptığından fazla hak ediş yapılmış mı yapılmamış mı? Eğer belediye, bu müteahhide aldığı işin yüzde 60’nı yapıp, yüzde 90 parasını almışsa problem orada olur. Ama müteahhide aldığı iş kadar para almış ve tamamlayamamışsa bizim belediye olarak burada benim o röportajda da söylediğim gibi elimizdeki opsiyonlar kanunlar nazarında, yani ihale kanununda ona o imkân sağlanmış.

“SOYUNMA ODALARI PROJEDE YOKTU”

Mehmet Aytaç: “İlk çizilen projede, soyunma odaları mevcut muydu?”

Nehir Gergin: “Soyunma odaları yoktu.” 

“ÖNCELİK ZEMİN VE TRİBÜNDÜ”

Mehmet Aytaç: “Sayın Başkan sürekli olarak projenin Keşan Belediyesi tarafından yapıldığını lanse ediyor. En son Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin son gecesinde bir konuşma yaparak Cumhuriyet tanımı yaparken, Cumhuriyet’in modern statlar yapmak olduğunu ifade etti. Stadın sanki belediye tarafından belediyenin öz kaynaklarıyla yapıldığı gibi söylemleri oluyor. Sonuçta bakanlık yapmış belediye yapmış çok önemli değil. Bu bir kazanımdır. Biz diyoruz ki bu kazanımı doğru ve iyi bir şekilde yapabiliyor muyuz? İkinci ihale yapıldı. Siz de söylediniz. Sentetik sahanın arkasında bir alana soyunma odası yapılacak. Sizce orada soyunma odası olması mantıklı mı? Bir spor kulübünün başkanı olarak size soruyorum. Sonuçta oraya sıfırdan bir tribün yapıldı. Genelde bu tribün altında olur odalar. Yeni yapılan yerde duş, tuvalet, ısıtma soğutma sistemi olacak mı? Bunlar ihtiyacı karşılayabilecek mi?”

Nehir Gergin: “Tekrar ediyorum ben resmi ağız değilim. Keşan Belediyesi’nin fen işleri var, imar işleri var, başkanı var, başkan yardımcıları var. Soyunma odaları projede yoktu. Neden yoktu? Bakanlıktan gelen projeye gelen ödenek kısıtlıydı. Bu kısıtlı ödenekle açıkçası biz bu işleri halledilmesi tarafında olduk. Öncelikli işler vardı. İki zemin ve tribün öncelikti. Bir de tabi yapım kadar yıkım işleri de var. Bunların da yapılması gerekiyordu. Biz burada soyunma odalarını gerekirse belediye olarak karşılarız tarafındaydık. Sonrasında başkan bey Ankara’ya gitti. Durumu izah etti. Ben belediye olarak bu yüke girmezsem bizim için daha iyi olur. Bunun için de biz bir ödenek istiyoruz dedi. Spor Bakanlığı’ndan bir ödenek çıktı bu iş için. Bu ödenek, İl Spor Müdürlüğü’ne çıktı, bize de değil. İl Spor Müdürlüğü’ne bakanlık dedi ki ‘bu projede soyuna odaları sona bırakılmış’, bizim tip projelerimiz var zaten biz bu tip projelerin olduğunu da biliyorduk evvelden. Yani hiçbir hazırlık planlama yapılmadı değil. Bu projeleri de biliyoruz, kaç metrekare olduklarını da biliyoruz. Bunları mevcut hallerine hakimiz.

“SOYUNMA ODALARI 900 BİN LİRA CİVARINDA İHALE EDİLDİ”

“Bu zamana kadar bekletildi. Daha da açıkçası belediyenin cebinden para çıkmasın, bunu bakanlığa Spor Toto’ya yaptıralım diye birazcık belediye topa girmedi. Neden? Bu stadın sahibi biz değiliz. Bu stadın sahibi Spor Bakanlığı. Burasının sadece kullanım hakkı belediyede. Belli olmaz bundan sonraki yönetim gelip diyebilir, biz stadın işlerine bakmak istemiyoruz, bu maliyete katlanmak istemiyoruz diye. Biz bu işi Spor Bakanlığı’na geri veriyoruz diyebilir. Dolayısıyla soyunma odaları işi bu zamana kadar biraz bilinçli bırakıldı. Bana göre de meyvesi alındı. İhaleye çıkıldı. 900 bin liralarda herhalde ihale bitmiş. Aslında daha yüksek bir ödenek vardı. Şimdi üstlenici firma o soyunma odalarını yaptığında orası 450 metrekare olarak yeterince soyunma odası, taraftarın kullanacağı tuvalet var. 

“BETON TRİBÜN ALTINA DA SOYUNMA ODALARI YAPILACAK”

Bülent Saylam: “Daha önce twitter hesabından paylaşılan bazı görseller var. Proje görsellerinde karşı tarafta da tribün görülüyor. Bu tribün yapılacak mı?”

Nehir Gergin: “Tabi burada Anafartalar Caddesi tarafında bir beton tribün vardı. Bu ikinci etap planlamasıydı. İlk etapta burasını pandemi esnasında maç oynanmazken, maç oynanır hale getirip hazırlayalım. En azından bir miktar taraftar girebilir hale gelsin. Bunun da en hızlı yöntemi çelik prefabrik tribün. Bu tribün de bakanlığın aslında tip projelerinden bir tanesi. Çeşitli yerlerde uygulanmış bir proje. Orası çok dar bir alana. Yeni statta metreler büyüdü. Sentetik sahanın ebadı büyüdü. Çim sahanın da açısı çok az bir miktar, batıdan doğuya doğru, yüzde 3-3,5 oranında kaydı, yer kazanalım diye. Çünkü çok çap gelen bir arazi burası. Bu ikisinin arasına da tribüne çıkan yer beton tribün yapmaya çok uygun bir yer değil. Beton tribüne girdiğiniz zaman, kot farkları var. Alt kat, üst kat, aşağı zemine inmeniz lazım. Dolayısıyla buraya yapmak yerine bu bütçeyi yol tarafına ilerleyen zamanda ayırırsak daha mantıklı gibi bir fikir çıktı ortaya. Bu ikinci etap çalışmasını şu anki çelik tribünün olduğu yere bırakırsak ilerleyen zamanda oraya geçme imkânı olmuyor. Oraya bir beton mikseri yapalım denirse ilerleyen zamanda beton mikseri, kepçe, kamyon giremez. Arada artık bir yeşil zemin olacak. Bu zeminin arkasında bırakılan yol da onların girip çıkacağı bir yol değil. Ambulans, itfaiye girer o yola. Bu yüzden bu tarafı çelik tribünle halledip, beton tribünü yol tarafına bıkarıp, ilerleyen yıllarda bu dönem olursa bu dönem. Olmazsa belki başka dönemlerde belki başkaları gelir onlar yapar. Bu döneme yetişirse, başkan bey uğraşıyor, yine Ankara’ya gidecek. Bu dönem içine yetişsin isteniyor. O yapıldığında onun alt tarafında yola bakan kısmında o soyunma odaları orada tekrardan olacak. Bu son ihalesi yapılan soyunma odaları da sentetik sahaya kalmış olacak. Bol miktarda soyunma odası çıkmış olacak ortaya. Şu anki imkanlarda belediyenin kasasından para çıkmadan bu işi nasıl yaparız diye düşündüğümüzde, bu soyunma odalarını buraya koyarsak, ki en başında bu alan burada boşuna bırakılmadı. Hem sentetik sahaya hem çim sahaya hizmet edecek şekilde olacak.”

“GECİKMEYE BEN DE TEPKİLİYİM AMA KANUN BİZİM ÜSTÜMÜZDE”

“Gecikme konusuna dönersek bu konuda ben de tepkiliyim. Ben de müteahhide sitem etmek isterim. Ama şöyle bir durum var ihale kanunu, hepimizin üstünde benim de üstümde. Bu ihaleyi alan vatandaş, EKAP üstünden alıyor. Yani bütün Türkiye’ye açık olan bir bildirim sistemimiz var. Biz bu kişileri tanımıyoruz, bilmiyoruz. Yerel müteahhitler değiller, sazınız, nazınız geçmeyebilir. Dolayısıyla onlar da pandeminin getirdiği mücbir sebep ve çeşitli bahaneleri gerekçe göstererek bu işe ek süre istediler. Süre uzatımı sonunda da iş bitmezse ne olacak? İhale şartnamesindeki yaptırımı nedir bilmiyorum. Büyük ihtimalle bir ceza söz konusu olacak. Temennimiz çıkmasın, bitirsinler, daha da fazla uzamasın. Daha da uzarsa işin kanuni kısmı devreye giriyor, bizden çıkıyor. Umarım oraya gitmez, biter iş. En düşük fiyatı veren firma buydu, onlar aldı.”

“BAKANLIK PARAYI SADECE BİZİM İNİSİYATİFİMİZE BIRAKMIYOR”

Mehmet Aytaç: “Dediniz ki belediye ihtiyaçları bildiren bir görevde. Madem öyle, neden tenis kortu ve basketbol sahası yerine soyunma odası ihtiyacı bildirilmedi. Önce işin bu kısmı tam olarak bitirilseydi. Hatta gerekir daha başka bölgelere daha fazla bir sayıda basketbol sahası ve tenis kortu yapılabilir, daha fazla insan yararlanabilirdi. Sonuçta tüm statlarda basketbol sahası ve tenis kortu olacak diye bir kural yok.”

Nehir Gergin: “Bakanlık, sadece bizim inisiyatifimize bu parayı bırakmıyor. Bakanlık diyor ki, buraya spor tesisi için ben bu parayı veriyorum, tenis ve basketbol sahası ben buraya istiyorum. Yani onların önermeleriyle bu ortaya çıkıyor. Bu, bütün bir proje. Bütünü tamamlanmadan oraya birilerinin girme imkânı zaten yoktu. Yani inşaat devam ederken maç oynanması mümkün değildi zaten. Dolayısıyla şu an da geç kalınmış değil aksine belki daha önce bitecek.” 

Programın tamamını ve detaylarını Medya Keşan ve Saros TV Facebook sayfaları, Medya Keşan YouTube Kanalı ve Medya Keşan Twitter hesabından izleyebilirsiniz.