HABER MERKEZİ

Pazaryerinde esnafın özellikle kış aylarında çok sıkıntı yaşadığını söyleyen Saylam ve Aytaç, bu konuda acil bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladılar. Yapılan çağrıda; “Yerel seçimlere iki buçuk yıl gibi bir zaman var. Meclis üyeleri, kalan bu sürede seçim sanki dün yapılmış gibi ortak akıl ve iyi niyetle hareket ederek öncelikli sorunlara el atmalılar” denildi.

Medya Keşan Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bülent Saylam ve Editör Mehmet Aytaç’ın hazırlayıp sunduğu programda ilk olarak minibüs ücret tariflerine, 2022 yılı gelmeden zam yapılıp yapılmadığı konusu gündeme getirildi.

Bazı vatandaşların birkaç gündür minibüslere 3 TL yerine 3,50 TL’ye binmeye başladıkları yönündeki şikâyetlerini dile getiren Bülent Saylam, bu kararın ne zaman alındığını sordu.

AYTAÇ: “MECLİSTE TARİFELER AÇIKLANMADAN OYLAMA YAPILDI”

Bunun üzerine söz alan Mehmet Aytaç, 2 Aralık tarihinde yapılan meclis toplantısının ilk maddesinde, belediyenin 2022 yılında uygulayacağı vergi, harç ve ücret tarifeleri konusunun görüşüldüğünü ancak sadece parkomata yapılmak istenen zammın konuşulduğunu söyledi. Aytaç; “Mecliste bu madde tam olarak açıklanmadan oy birliği ile karara bağlandı. Hiç kimse şuan da Keşan’da su tarifelerine, harç ve vergilere ne zam yapıldığını bilmiyor. Minibüs ücretlerinin artışı ile ilgili de bir konuşma geçmedi. Madde tartışılmadan oylandı. Neden bir şey açıklanmıyor? Açıklayamayacağınız kadar mı çok zam yaptınız?” dedi.

“ZAM TABİ Kİ OLACAK AMA VATANDAŞ BİLSİN”

Aytaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zam tabii ki olacak. Benzin, mazot zamları her gün var. Araçların bakımı, vergiler, bu maliyetler sürekli artıyor. Biz neden zam yapıldı kısmında değiliz. Ama vatandaş da ne ile karşılaşacağını bilsin. Mecliste maddeyi oylarken kimse bir şey sormuyor. Başkan ya da ilgili müdürlük de açıklamıyor.”

SAYLAM: “KOMİSYONDA KONUŞMAK AYRI MECLİSTE AÇIKLAMAK AYRI”

Bülent Saylam da mecliste üç yıldır aynı hatanın yapıldığını belirterek; “2022 yılı bütçesi oylanırken de bütçenin hangi paylara dağıtıldığı açıklanmadı. Eskiden bunlar kalem kalem açıklanır bilinirdi. 3 yıldır mecliste aynı hata yapılıyor. Bütçe ve tarifler açıklanmadan oylanıyor. Burada bir eksiklik var. Bunları Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşmak ayrı şey, mecliste konuşmak ve açıklamak başka bir şey. Bunları açıklamıyorlar” şeklinde konuştu.

SAYLAM: “HERKES BİRBİRİNİ İSTİFAYA DAVET EDİYOR”

Meclis’te açıklanmayan bütçe paylarının da ilk kez ekrana getirildiği programda, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte tekrar alevlenen pazaryerinin üstünün kapatılması tartışmalarına da değinildi.

Geçtiğimiz hafta yağıştan etkilenen bazı pazaryeri esnafının gösterdiği tepkiler ve Helvacıoğlu’nun  ” söylemlerinin değerlendirildiği programda görüşlerini açıklayan Saylam şöyle konuştu: “Yine bir plansızlık var. Araya Erikli girdi. Erikli, neredeyse Keşan’ın önemli ihtiyaçlarını karşılayacak bir meblağı Erikli’ye harcamış olduk. Belediye başkanının bu noktada kredinin 5 yıllık süre içerisinde verilmesine itirazı var. Muhalefet de diyor ki faiz ödemiyorsun işte. 30 yıllık bir süreçte faiz yükünün çok fazla olacağını söylüyorlar. Fakat belediye başkanı da kendisini çalıştırmamak için böyle 5 yıl kredi alındığını söylüyor. Bunun çözümü çok basit. Belediye meclisi bir araya gelip her şeyi çözecek noktadadır. Biz vatandaş olarak ve ya pazaryerindeki esnaf bunu geçen hafta söyledi. Biz düzayak bir pazaryeri istiyoruz. Eğer paramız yoksa daha düşük maliyetle kapatılsın diyorlar. Geçen hafta açıklama yaptı belediye başkanı. Millet İttifakı meclis üyelerine istifa çağrısında bulundu. Pazaryerindeki esnafların Helvacıoğlu’nu istifaya davet etmesiyle beraber, istifa söylemleri ortaya çıktı. Gelir getirici bazı maddeler getirmesine rağmen hayır dedikleri gerekçesiyle bu çağrıyı yaptı. Böyle bir kısır döngü var. Herkes birbirinin istifasını istiyor. CHP, 2019 yılının Ağustos ayında pazarcılar yapılmış ve hararetli geçen bir toplantının bir kısmını içeren bir video yayınlandı. Böyle bir muhalefet iktidar ilişkisi var.”

“KİMSE KİMSEYİ İSTİFAYA DAVET ETMESİN. SORUNU HEP BİRLİKTE ÇÖZÜN”

Aytaç şu yorumu yaptı: “İstifa söylemi çok kolay ama sonrada çıkacak kaosları kimse hesap etmiyor. 2019 Ağustos ayı videosunu söyledin. Daha seçileli 6 ay olmuş başkandan mucize bekleyemezsiniz. Sizin de, geçmiş yönetimin de bu konuda sorumlulukları var. Bu sorumluluktan kaçıp bu şekilde davranmak hoş değil. Ama başkan da seçim çalışmalarında bunların yapılacağı sözünü vererek oy aldı. Onun da verdiği sözlerin arkasında durmak mecburiyetinde. Siz kaynağınızı Erikli içme suyuna harcadınız. Pazaryeri konusu öncelikliydi.”

SEÇİM BUGÜN YAPILMIŞ GİBİ HEMEN BİRLİKTE ÇALIŞMAYA BAŞLAYIN”

Tüm bu tartışmalardan çıkılıp Keşan için birlikte çalışılması gerektiğini savunan Saylam ve Aytaç, programın sonunda meclise birlikte hareket etmeleri gerektiği yönünde çağrıda bulundular. Aytaç, programın sonunda şunları söyledi: “Yaşanan yaşandı ve bitti. Önümüze bakmak zorundayız. İyi kötü halen iki, iki buçuk yıl bir zamanımız var yerel seçimlere. Hem Sayın Helvacıoğlu ve Cumhur İttifakı hem Millet İttifakı, kalan zamanı güzel değerlendirsinler. Bir çizgi çeksinler artık. Biz de konuşmayalım daha fazla bazı şeyleri. Sanki seçim bugün yapılmış gibi pazartesiden itibaren biraz daha aklıselim bir şekilde biraz daha ortak akılla belediyeyi yönetmek için hareket etsinler. İki tarafın da iyi niyetli ve yapıcı adımlar atması koşuluyla, her şeyden siyasi bir malzeme çıkarmadan, bari kalan zamanı değerlendirmeye çalışalım. Nasıl ortak yol bulunur bilmiyorum ama gerçek olan şu ki bu pazaryerinin kapanması gerekiyor. Öncelik konumuzun bu olması gerekiyor. Bir şekilde çözüm bulunsun. Başkan illaki arsa karşılığında bu işin yapılacağında diretmesin, muhalefet de arsa sattırmayız, kredi çektirmeyiz diretmesi yapmasın. O zaman onlar bir öneriyle gelsinler ama bir şekilde bu iş çözülsün. Yazık günah.”

Programın tamamını, Medya Keşan ve Saros TV Facebook sayfaları, Medya Keşan YouTube Kanalı, Medya Keşan Twitter hesabından ve Facebook Keşan sayfasından izleyebilirsiniz.