Edirne’de Mimar Sinan’ın en güzel eserlerinden olan Selimiye Camisi içerisindeki ters lale sonunda önüne koyulan cam levha ile koruma altına alınmıştır. Cami ziyaretine gelenlerin ellerini sürtmesi sonucu aşındığı hatta kaybolmaya yüz tutması karşısında böylelikle engellenmiş olundu.

Ters lale ile ilgili olarak çeşitli anlatımlar olsa da caminin yapım yerinin ters bir kadına ait olması, inatçı huysuz ve gayrimüslim biri olduğu bugüne kadar anlatılmaktadır.

O dönem cami yapılacağı için sahibinin rızası alınmak gerekmektedir. Kadının yeri tam caminin ortasında kalmaktadır. O nedenle ortasına özel bölüm yapılır. Kadının ters olmasından dolayı ters bir lale çizilir. Bir rivayete göre Mimar Sinan, caminin yapımı sırasında kızının ölümcül bir hastalığa yakalanıp onu kaybetmesinin üzüntüsü kendisini mahvetmiştir. Acıyı içine gömse de caminin yapımına devam eder. Çizdiği ters lalenin kızı öldüğü için yapıldığı anlatılır. Ters lalenin camiye gelen ziyaretçilerin elleriyle sürtmeleri sonucu kaybolmaya yüz tutmuş olduğu ziyaretim sırasında kalemle çizerek belirtmeye çalıştım. Şimdi korunuyor.