BÜLENT SAYLAM

Bezbaş, arife günü Aden Okullarında Medya Keşan Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bülent Saylam’ın sorularını Medya Keşan Gazetesinin facebook sayfasında canlı yayında yanıtladı. 

Kurban bayramı öncesi tüm vatandaşların bayramını kutlayan Mustafa Bezbaş, önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek olan yerel seçimler hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu.

YEREL SİYASETTE SERT SİYASET YAPMA TARAFTARI DEĞİLİM

Bezbaş, Saylam’ın Keşan Belediye Başkanlığı için AK Parti’den Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) eski başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık’ın aday adaylıkları konusunda açıklamaları olduğunu hatırlatması sonrası kendisinin aday adaylığı ile mevcut belediye başkanı Mehmet Özcan’ın aday olup olmayacağı yönünde ne düşündüğünü şöyle yanıtladı: “Öncelikle şunu söylemeliyim  siyasette özellikle yerel siyasette çok böyle sert siyaset yapma taraftarı değilim. Çünkü hizmet noktasında herkes aday olabilir her insanın eğer toplumda bir başarı hikayesi varsa ve toplum da bunu onaylıyorsa belediye başkanlığı o şehrin 1 numarası olmak ve bunu herkes ister. Mustafa (Helvacıoğlu) başkan da TSO Başkanlığı yaptı hayırlısı olsun kendisi için de hayırlısı olsun.” dedi.

Helvacıoğlu’nun CHP’den aday olmak için girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Bezbaş, CHP’de siyaset yapmanın kolay olmadığını ve emek harcamak gerektiğini söyledi. 

Boyalık’ın aday adaylığı hakkında da yorum yapan Bezbaş“Hüseyin (Boyalık) başkan da toplumla iletişimi iyi bir arkadaşımız. Partide emeği de var. Şansının da yüksek olduğunu düşünüyorum açıkçası. Hayırlısı olsun her ikisi açısından da.” şeklinde konuştu.

MEHMET ÖZCAN’IN ADAY OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Mehmet Özcan’ın adaylığı konusunda da konuşan Bezbaş, şunları söyledi: “Ben aday olmayacağını düşünüyorum. Stratejik davrandığını sanıyorum daha 6 ay var ‘topal ördek pozisyonuna düşmeyeyim’ diye tahmini bu yönde. Bizim partide 4. Dönem yok. Yapmış olduğumuz görüşmelerden genel merkezin tutumundan bunu anlıyoruz. Daha önce atama söz konusu olduğu için insanlar da ‘acaba?’ diyorlar başkanın da böyle bir niyeti olduğunu düşünüyorlar.”

Mehmet Özcan’ın bırakıp kendisine koltuğu bırakacağı konusunda söylentilerin olduğunu söyleyen Bezbaş, “Siyasette kimse kimseye koltuk bırakmaz sen alırsın. Ne bana onun böyle bir sözü var ne de benim öyle bir talebim var. ‘Ben aday olmayacağım siz gençler yarışırsınız’ ifadesi var. Ben onu yerine getirmesini bekliyorum. Yani bu dönem de Mehmet Başkana düşen bize ağabeylik yapmak.” dedi.

OVACIK’TA YAPILANLARIN 100 KATINI YAPABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM

Partilerinde bir yenileşmenin mutlaka olacağını düşünen Bezbaş, genel başkanlarının da ifadelerine göre ön seçim kararının alınacağını ifade etti. Ön seçimden yana olduğunu kaydeden Bezbaş“Müsade edelim bunu en iyi kim yapacağına üyeler karar versin. Kimin daha çok oy alacağını kimin daha heyecan yaratacağını halk bilir. Toplumun da dönüşleri öyle. Bu dönem milletvekili olabilirdim, şansım da vardı. Fakat milletvekili adayı olmadım. Her yere aday olduğunuz zaman çevreniz yıpranıyor siz yıpranıyorsunuz. Ben açık ve net söyleyeyim. Ovacık’taki belediye başkanının yaptıklarının <Çünkü Ovacık’ı küçücük bir yer> 100 katını Keşan’da yapabileceğimizi düşünüyorum. Ben üretmeyen toplumların yok olacağını düşünüyorum. Üretim odaklı bir belediyecilik anlayışı, çok fazla projeyle insanların kafasını boğmaya gerek yok.” diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖR DİNAMİZMİNİ VERMEK ZORUNDASINIZ

Gençlerin bir eğitimci olarak kendisini ilgilendirdiğinin altını çizen Mustafa Bezbaş, “Yol yapmak, kanalizasyon yapmak bunlar belediyelerin rutin işleri bunları zaten yapmak zorunda. Esas önemli olan şu: ‘öyle bir sistem kuracaksınız ki yönetici olarak herkesin siz belediyeye girdiğinizde ödü kopacak. Şuna bir karar verelim belediye kamu mudur yoksa özel sektör mü? Siz belediyeyi kamu gibi yönetirseniz 5 yıl sonra koltuğu kaybedersiniz. Belediyede çalıştırdığınız insanların hakları bakımından kamu gibi yönetebilirsiniz ama iş verme hizmet sunma açısından da özel sektör dinamizmini vermek zorundasınız. Siz özel sektör dinamizmini yaratamıyorsanız insanlarda küskünlük ve mutsuzluk başlar. ” dedi.

‘ÖLENE KADAR İNSANLAR SİYASET YAPACAK’ DİYE BİR ŞEY YOK

Bir belediye başkanının 2 dönemden fazla belediye başkanlığının yapmaması gerektiğini savunan Bezbaş, kendisinin de 2 dönemden fazlasını istediği durumunda bu sözlerinin hatırlatılmasını da istedi. Bezbaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Hizmet için gelen insan bir işini bırakıp da geliyor ve bunu isteyerek yapıyor. Siyasette koltukta bitecek bir ömrünüz yok başka bir hayat da var. Gidersiniz kitap yazarsınız, dünyayı gezersiniz, bir sürü yapılacak şey var. Eski belediye başkanlarımızdan Metin Çırpan gibi bir fabrika kurarsınız üretim yaparsınız. ‘Ölene kadar insanlar siyaset yapacak’ diye bir şey yok. İnsanın doğasına da aykırı ben şahsen böyle bir şey yapmam. Böyle yapılmazsa siyasete ne gençler geliyor ne de gençlerin siyasette hedefleri oluyor. Korkuyorlar ‘ya bunlardan bize sıra gelmez’ diyorlar.”

ÇOK CİDDİ BİR TASARRUF HAMLESİ OLACAK BELEDİYEDE

Son günlerde belediyelerdeki gelişi güzel harcamaların çok konuşulduğunu hatırlatan Bezbaş, bu gibi harcamalara bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Bezbaş, kendisinin başkanlığında makam aracına binmeyeceğini ifade ederek, “Ben belediye başkanı olursam işime kesinlikle kendi arabamla gideceğim” şeklinde konuştu. Bezbaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Maaşımın tamamını öğrencilere burs olarak vereceğim. 1 kuruş ağırlama gideri de kullanmayacağım. Sadece ikramımız çaydır insanlara. Onun dışında belediye başkanlığı şehrin en üst makamı, belediye başkanı niye yemek alsın ki insanlara? Onlar alsınlar belediye başkanına yemek. Ben yemek ısmarlayacaksam da zaten konuklarımı nasıl ağırlıyorsam cebimden ısmarlarım. Çok ciddi bir tasarruf hamlesi olacak belediyede. Belediye başkanı makam arabasına binemezse müdürler de binemez. Bir havuz oluşturulacak kimin ihtiyacı varsa o kullanacak. Benim yöneticiliğimde performans çok önemli. Herkesin günlük, haftalık ve aylık bir planı olacak. O planlarını sunacaklar nasıl ben şimdi kendi işimde müdürlerimden alıyorsam o planları belediye başkanı olursam bana planlarını verecek, benim görevim o programları takip etmek.”

400 DÖNÜM YERDEN 80 TON NOHUT YAPARSINIZ

En büyük hayalinin 1000 tane genci 5 yılda ev sahibi yapmak olduğunu kaydeden Bezbaş, “Hep bunu eleştirdiler nohut, fasulye projemi küçültmeye kalktılar ama üretim yapan bir belediyede sizin park bahçeler müdürlüğünüz var, bu müdürlükten yararlanıp 415 dönüm belediyenin tapulu tarlası var. Ben söyledim hatta ‘nohut projemiz var’ diye hesabını da yaptık. 400 dönüm yerden 80 ton nohut yaparsınız. 80 ton nohudu 5 kg’lik poşetlere koyarsanız 16 bin haneye yeter. Kime zararı var bunun. Kimin işlediği belli değil bu yerleri. Alırsınız, işlersiniz, üretim yaparsınız ve sadece dar gelirlilere değil tüm halkımıza ‘hediyemiz’ diye verirsiniz. Sütte de aynı şeyi yapabilirsiniz. Şirketi var belediyenin, bu şirket aracılığıyla bir sürü inek edinilebilir. Veteriner İşleri Müdürlüğü de bakımlarını yapar. Haftalık 5 LT çiğ süt verirsiniz ailelere fena mı olur, bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Elde ettiğimiz danaları da market kurarak ucuz et olarak vatandaşa satarsınız. Bir katkınız olur üretime.”

İKİ HAYIRSEVER BİR KIZ BİR ERKEK YURDU İÇİN SÖZ VERDİLER

Kendisinin belediyecilik anlayışının klasik belediye anlayışı olmadığını belirten Bezbaş, Tunceli’deki Ovacık Belediye başkanı gibi bir belediye başkanlığı yapmak istediğini ve 1000 öğrenciye burs vermek istediğini söyledi. Burs hakkında kimilerin soru işaretlerinin olduğunu ifade eden Bezbaş, “20- 30 öğrencinin kendi maaşımdan karşılanacak. Benim dürüst olduğumu inanırsa insanlar, ‘Mustafa Hoca bu işin hakkında geliyor’ derse benim bir sürü dostum var. Hepsi burs verir. Bayramlarda çocukları sevindiririz. Benim siyasete girme amacım çocuklar, gençler ve yaşlılar. Yaşlılara acilen bir huzurevi yapmalıyız. Hem de onları üretimden kopartmadan. Bunu acilen yapıcağız. Sosyal demokrat bir belediyenin 1. Dönemde daha 150 kişilik kız yurdu 150 kişilik erkek yurdu hemen yapılacak. Eğer sayı yetmezse bu iki katına da çıkabilir. Bununla ilgili söz veren arkadaşlarımız da var. Şu anda isimlerini açıklamayacağım iki hayırsever bir kız bir erkek yurdu için söz verdiler hem de hiç belediyeye yük olmayacak.” 

GEZELİM GÖRELİM HOŞ ŞEYLER AMA KENDİMİZİ DE YETİŞTİRELİM

Röportajın sonunda Mustafa Bezbaş, iyi insanların kazandığını hatırlatarak, “gündemi takip eden, başkalarının işlerini merak etmeyen, kendi işini ilerletmeyi düşünen insanların hep başarılı olduğunu gördüm. Bayramda kitap okusun gençler, yarın öbür gün toplumun karşısına çıktıklarında toplum size ‘karakaşınız kara gözünüz var mı?’ diye bakmaz. Bu adamın alt yapısı nasıldır? Bu adamın bilgisi var mı? Sözcük dağarcığı geniş mi? Bir yabancı dile hakim mi? Gezelim görelim hoş şeyler ama kendimizi de yetiştirelim. Gençlere en büyük tavsiyem bu. Herkese iyi bayramlar diliyorum herkese iyilikler diliyorum.” şeklinde konuştu.