Sonay CAN
 “YOKSUL KONUTLARININ TASARRUFU TAMAMEN TOKİ’DE”

Konuyla ilgili olarak dün AK Parti Keşan İlçe Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenlendi. Saat 14.00’te başlayan açıklamada; Özcan’ın konuyla ilgili değerlendirmelerini ve CHP grup kararını yerel basından takip ettiklerini dile getiren Çevikel“Sayın vekilimiz ve İlçe Teşkilatı olarak beyanlarımız paralel. Roman ve yoksul konutlarıyla ilgili tasarruf yetkisi tamamen TOKİ’de. Açıkçası bizlerin de garibine giden husus şu: Düne kadar kötü olarak lanse ettirilen ve özellikle CHP İlçe Teşkilatı ile Belediye Başkanının ve CHP zihniyetinin kötülediği TOKİ konutları kıymete binmiş durumda. Kamu yatırımı olarak lanse ediliyor. İyi ki yapılmış demeye getiriliyor. Bu anlamda da Hükümetimizin ne denli önemli bir yatırım yaptığını zımnen de olsa kendileri de kabul etmiş oluyor. Onların gıyabında biz TOKi yetkililerine bölgeye yaptıkları yatırım nedeniyle teşekkür ediyoruz.” dedi.

“KONUTLARA YOĞUN TALEP VAR”

TOKİ’nin ana yönetmeliği ve yoksul ile Roman konutlarının yapılış amacının, sosyal devlet projesi kapsamında Roman ve yoksul vatandaşlara konut kazandırmak olduğunun altını çizen Hakan Çevikel,“Bununla ilgili de özellikle sosyal konutlara yoğun bir talep başladı. Daha önce yaydırılan korku politikası başarılı olmadı ve işe yaramadı. Konutlara talepler yoğun şekilde devam ediyor. Daha önce rezerv olarak ayrıldığı iddia edilen yerlerin de satışı başladı.” diye konuştu.

“KONUTLARIN GEÇİCİ KULLANILMASI, YAPILIŞ AMACINA TERS”

Belediye Başkanı ve meclis üyelerinin, kentsel dönüşüm sırasında, TOKİ’nin inşa ettiği Roman ve yoksul konutlarla ilgili olarak kullandırılmasını “Otel şeklinde kullandırılması”  olarak değerlendirenÇevikel, şunları söyledi:  “Bu talep, işin yapılış amacına ters. Kentsel dönüşüm tabii ki Keşan için bir ihtiyaç. Kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesiyle ilgili Sayın Vekilimiz, Belediye Başkanına,<İsterseniz beraber TOKİ yetkilileriyle bu konuyu görüşelim ve onlardan yardım isteyelim.>şeklinde beyanı vardır. İkili görüşme bu şekilde gerçekleştirilmiştir. İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu arkadaşlarımız TOKİ’den yardım alınması konusunda yardımcı olmaya hazırız ama bu kentsel dönüşümde mevcut Roman ve yoksul konutlarının kullanılmasına karşıyız. Doğru olan TOKİ eliyle kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi. Belediyenin mevcut imkanlarıyla bunun yapılması mümkün görünmüyor.”

“GEÇİCİ  PREFABRİK KONUTLAR YAPILSIN”

Kentsel dönüşüm yapılacak bölgeden çıkanları, belediyenin göstereceği alana yapılacak prefabrik konutlara aktararak projenin yapılabileceği görüşünü açıklayan Hakan Çevikel“Belediye Başkanımız, madem kentsel dönüşüm konusunda bu kadar ciddi ve samimiler hep birlikte gideriz ve kendilerine her türlü desteği veririz. Ama onların ifade ettiği şey tamamen bir ütopya.  Böyle bir mantık yok. Tıpkı pazaryeri projesinde olduğu gibi. Hükümetimizden kaynak istediler. 30 milyon TL’yi hükümetimiz aktardı. Bekliyoruz ki Pazaryeri projesi olsun. Peki proje hazır. Para da verildi. 2 bin esnafı 3 yıl boyunca nerede konuşlandıracaksınız? Bu insanlar geçimlerini nerede idame ettirecekler? Potansiyel pazaryeri hazırlandı mı? Projeyle ilgili bize aksettirilen şuydu: Eski itfaiyenin bulunduğu alanda 500 metrekarelik bir alana yaklaşık 150 esnafı sıkıştırmak. Biz de esnaflarımızı dolaştık. Oradaki esnafımızın bir korkusu var.  şeklinde akıllarında soru işaretleri var.” dedi.

“BU İNSANLAR AÇ MI KALACAK?”

Esnafın 10 metrekarelik alanlarda müşterisini nerede kabul edeceğini, malını nerede sergileyeceğini sorgulayan Çevikel, şu eleştirilerde bulundu: “Züccaciye ve sebze meyve satanlara yer gösterilmeyecekmiş. Peki bu insanlar aç mı kalacak. Dükkan açmayacak mı, tezgah açmayacak mı? İşyeri olmayan insan yeni yapılacak pazaryeri projesinde dükkan sahibi olamayacak. İnsanlarımızın kafalarında bir sürü soru işareti var. Buna rağmen Belediye Başkanı kimseyi mağdur etmeyeceğini söylüyor. Mağduriyet şubat ayında başlıyor. Siz bunun altyapısını hazırlamak zorundasınız. Siz bu insanlara geçici paztaryeri oluşturmak zorundasınız. Nerde isterseniz yapın ama bir yer gösterin. Mevcut işlerini devam ettirmeleri ve hayatlarını idame ettirmeleri lazım.  vaadiyle kimseyi oyalamaya hakkınız yok.”

“PROJEDE SADECE BİNA İÇİN FİZİBİLİTE YAPILMAZ”

Proje üretilirken sadece bina üretilmeyeceğini, fizibilitesinin hazırlanması gerektiğini kaydeden Hakan Çevikel, şöyle devam etti: “Bu insanlarla ilgili yer tahsislerinin nerede yapılacağı ve geçimini nerede idame ettireceği düşünülür ve planlanır. Müteahhitler bile, evi yıkılacak insanlara ev bulup kirasını ödüyor. Üstü kapalı ve ailelerini geçindirebilecekleri yer tahsis edilmeli. Bu iş Allah korusun çok daha vahim olaylara gebe. Bu işi idame eden yerel yönetimin bu işe çok ciddi olarak el atması lazım. Burada 2 bin esnaftan söz ediyoruz. Onların yanında en az 1 kişi çalıştığını varsayarsak 4 bin kişi eder. Onların aileleri de var. 8-15 bin Keşanlı hemşehrimiz bu işten etkilenecek.”

“İNSANLARIN GELECEĞİNİ KARARTMAYIN”

Hakan Çevikel, esnafa geçici işyerleri yapılması için yardımcı olacaklarını belirterek, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bizden yatırımın parasını istediniz. Paranın çıkarılmasında bizlerin desteğini gördünüz ve ödenek çıktı. Ödenek harcanırken sakın ama sakın bu esnafın geleceğini karartmayın. Hazine yeri mi istiyorsunuz gelir yer bulalım. Bu insanlara yer tahsis etmek ve partizanlık yapmamak zorundasınız. Dolayısıyla pazarcı esnafımızın Allah yardımcısı olsun diyorum. Bizim üzerimize düşen bir şey varsa elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. İnsanlar ses çıkarmıyorsa gelecek kaygısıyla ses çıkarmıyordur. CHP bana ne yapar? Bana dükkan verir mi?> gibi düşüncedeler. 100 metrekarelik dükkandan çıkacak ve 10 metrekare yere girecek. Orada ne kadar satış yapacak ki çalışanının sigortasını ödeyebilecek? Bu arkadaşların hemen hemen tamamı yanlarında çalışanları çıkarmak durumundalar. Keşan’a bir şeyler kazandıralım diye 2 bin hanenin boğazından geçecek ekmeğe lütfen mani olmayalım.”