SONGÜL KONAR

10 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 12.00 sıralarında başlayan değerlendirmeye CHP İl Genel Meclis Üyeleri, Abdülaziz Çıkıkçı, Erdinç Can, Mehmet Ali Yetim ve İlçe Sekreteri Hasan Çıkıkçı katıldı.

İlk olarak konuşmasına başlayan Abdülaziz Çıkıkçı; “Bugün 10 Kasım, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. Yıldönümü, kendisini minnet ve şükranla anıyoruz. Kasım ayı, il genel meclisinin bütçe ayı. Bütçelerle ilgili değerlendirmek için toplantı düzenledik. İl genel meclisinin yirmi gün sürecek olan 2018 yılı Kasım ayı toplantısı 5 Kasım 2018 Pazartesi günü saat 14.00’te başlamıştır. Toplantı Kasım ayının sonuna kadar sürecektir. Dört haftalık toplantıların bir haftası diğer on bir aylık yaptığımız programın görüşülmesi normal gündemimizdi, bundan sonra üç haftalık olan toplantılarda 2019 yılı bütçesini görüşeceğiz. Normal gündemimizde on dört tane il genel meclisi başkanlığınca alınmış gündem maddesi var. Bunun yanında beş civarında da valilik makamından gelen yazıyla beraber yaklaşık on dokuz civarında madde görüşüldü. Maddelerin on tanesi çeşitli konuları ithaf eden, bölgemizi ilgilendiren bazı konular var. İl genel meclisinin komisyon çalışmalarıydı bunlar bitirildi. Valilik bakanlığından gelen yazılar önümüzdeki ayın toplantılarında görüşülmek üzere ilgili komisyonlara sevk edildi. Bunları da önümüzdeki Ocak ayında tartışmaya açacağız.” dedi.

“PAZARTESİDEN İTİBAREN BÜTÇELER İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ”

Çıkıkçı sözlerine şöyle devam etti, Önümüzdeki Pazartesi’den itibaren bütçeler ile ilgili çalışmalara başlayacağız. Bütçe bir önceki ay il encümeninde görüşüldükten sonra meclise geliyor, meclis divanlığı başkanlığı meclise havale etmiş durumunda oluyor. Bütçe gelirine baktığımızda çok kalabalık gelir kalemi olduğundan ana hatlarından önemli kalemleri sayarsak, iş yeri açma izin harcı, sosyal tesis işletme gelirleri, malların kullanımı veya faaliyette bulunma iznine ilişkin diğer gelirler. Mevduat faizleri, merkezi, idare vergi gelirlerinden alınan paylar. Maden işletmelerinden alınan paylar. Mali idarelere ait diğer paylar, diğer idari para cezaları, kişilerden alacaklar şeklinde bütçenin gelirleri. Bu bütçe gelirleri özel idarenin kendine ait gelirleri ve çeşitli kaynaklardan ilaveler olacak.”

“ÖN GÖRÜLEN BÜTÇE 88 MİLYON”

Ön görülen bütçenin 88 milyon olacağına değinen Çıkıkçı, “Geçen yıl 80 milyon olan bütçemiz bu yıl 88 milyon olarak ön görülmüştür. Bu bir ön görüdür. Zaman içersinde ön görünün ötesine gidecek. Ön görüde çok fazla yanılma payı olmaz. Ön görülen bütçede ana adlarıyla sayacak olursak, Edirne özel kaleme 1 milyon 2 yüz bin lira, mali hizmetler müdürlüğüne 28 milyon 673 bin 7 yüz lira, insan kaynakları ve eğitim müdürlüğüne 59 bin 383 lira, destek hizmetleri müdürlüğüne 16 milyon 856 bin 610 lira, yazı işleri müdürlüğüne 40 bin lira, plan-proje yatırım inşaat müdürlüğüne 11 milyon 498 bin 384 lira, yol ve ulaşım hizmetleri müdürlüğüne 20 milyon lira, ruhsat ve denetim müdürlüğüne 400 bin lira, hukuk müşavirliğine 750 bin lira, imar ve kentsel iyileştirme müdürlüğüne 31 bin 504 lira, tarımsal hizmetleri müdürlüğüne 7 milyon 865 bin 916 lira kaynak ayrılması düşünülmektedir. Bu rakamlara bakılarak yatırıma ayrılan pay %59, zorunlu harcamalara %41 gibi bir ödenek gözükmektedir. Zorunlu olarak ayırdığımız paylarda var, bunlar bu güne kadar söylenmedi. İlköğretim hizmetleri için 13 milyon 98 bin 379 lira, Trakya Kalkınma Birliği için 130 bin 983, Trakya Kalkınma Ajansı için 654 bin 918, vilayetler hizmet birliği katılım payı 654 bin 918 lira, il afet ve acil durum için 582 bin 207 lira, Edirne katı atık yönetim birliği için 392 bin 591 lira, Güney Edirne Katı Atık Yönetim Birliği için 196 bin 475 lira, Orta Edirne Katı Atık Birliği için 392 bin 951 lira olmak üzere, zorunlu üyesi olduğumuz kurum ve kuruluşlara 16 milyon 217 bin 791 lira kaynak aktarılmıştır. şeklinde konuştu

“EN DİKKAT ÇEKİCİ PAY MİLLİ EĞİTİM PAYIYDI”

Eğitim ile ilgili yatırımlar hakkında bilgi veren Çıkıkçı, şöyle konuştu: “En dikkat çekici kalemlerden bir tanesi 13 milyon 98 bin 379 lira ile milli eğitim payıydı. Bu bizim zorunlu payımızdır. Ön görülen bütçenin %20’sini milli eğitim payı olarak aktarmak zorundayız. Bu pay ilköğretim okullarının onarımları ve ihtiyaçları için kullanılmaktadır. Bir önceki il genel meclisi ve bu dönem il genel meclisi arkadaşların yoğun çalışmaları sonucu bu kaynaktan Keşan’a Raşit Efendi İlköğretim Okulu’nu kazandırmıştık. Yılsonu yaklaştı, bütçe artık belirlenmek üzere, 2018 yılı bütçemiz şuan itibari ile 177 milyon 19 bin 854 liraya ulaşmış durumda. 2019 bütçesine baktığımızda 88 milyon olarak görülen bu bütçe bizim tahminimize göre önümüzdeki yılda 200 milyon liraya ulaşacak. 200 milyonluk bir bütçeyi 2019 yılı için yönlendirmiş olacağız.

“KEŞAN’IN HAK ETTİĞİ PAYI ALMASI İÇİN HEP BİRLİKTE KEŞAN İÇİN ÇALIŞIRIZ”

Keşan’ın hak ettiği payı alması için hep birlikte Keşan için çalışacağız, diyen Çıkıkçı sözlerini şöyle sonlandırdı; Tekrar hangi köye ne yapılacağı için önceden yapılmış çalışmalar var. Köylere hizmet götürme birliğinden giden talepler var. Bizlerin söylemiş olduğu talepler var. Keşanlı beş il genel meclis üyesi olarak ortak taleplerimiz var. Bunların hepsi harmanlanarak önümüzdeki günlerde meclisin gündemine gelecek. Bu mecliste bunların uygun görülenlerini onaylanacak, uygun görülmeyenler bütçe denkliğini bozmadan uygun görülmeyen yatırımı daha uygun olan yere meclis kararıyla taşıyabilecektir. Umarız böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. Ortak noktada buluşursak böyle bir durum söz konusu olmaz. Keşan’ın hak ettiği payı alması için hep birlikte Keşan için çalışırız. Bütçenin hazırlanmasında yardımcı olan eski valimiz Günay Özdemir’e teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki yeni gelen valimiz Ekrem Canalp olacaktır, kendisine de teşekkür ediyoruz. Köylere hizmet götürenlere, özel idarenin genel sekreteri ve diğer sorumlu arkadaşlara da teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bütçenin Edirne’ye ve ilçemize hayırlı olmasını diliyoruz.”