CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Sağlık Bakanlığı’na 19 Mart 2014 tarihinde verdiği kamu hastanelerinde Suriyeli sığınmacılara sağlanan sağlık hizmetleri ile ilgili bir soru önergesine cevap geldi.

Değirmendereli, verdiği soru önergesinde; 2013 yılı itibarıyla Suriyeli sığınmacılara bulundukları kamplarda veya kamp dışındaki illerde yapılan sağlık uygulamaları veya tedavi masraflarının devlet bütçesinden karşılanan harcamaların toplam miktarının ne kadar olduğunu ve kaç Suriyeli sığınmacının faydalandığını sordu. Ayrıca Suriyeli sığınmacılara devlet bütçesinden özel hastane veya sağlık merkezlerine aktarılan miktarın ne olduğu sorusunu da yönelten Kemal Değirmendereli, önergesine ancak 4 ay sonra cevap alabildi.

Önergeye gelen cevapta; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bugüne kadar Suriyeli sığınmacılara yapılan sağlık harcamasının faturasını 390 milyon TL olarak açıkladı. Bunların yanı sıra Suriyeli sığınmacılara kamplarda verilen poliklinik hizmetinden 2 milyon 7 bin 769 kişinin, kamplardan da hastanelere sevk edilen hasta sayısının da 327 bin 995 olduğunu bildiren Müezzinoğlu, bu süreçte gerçekleşen doğum sayısı 7 bin 976 iken, ameliyat edilen hasta sayısının 33 bin 766, 43 bin 727 kişiye de yataklı tedavi hizmeti verildiğini belirtti. Ancak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için devlet bütçesinden ayrılan özel hastane ve sağlık merkezindeki sağlık uygulamaları ve tedavi masrafları hakkındaki soruyu cevaplamadığı bildirildi.