Milli Eğitim Bakanlığı’nca 31.12.2014 sonuna kadar 35 bin yeni öğretmenin atanacağına ilişkin 70. madde görüşmeleri sırasında CHP’li Plan Bütçe Komisyonu üyeleri, 866 bin norm kadro olmasına rağmen 747 bin öğretmenin istihdam edildiğini, 119 bin öğretmen açığı olduğunu, maddede öngörülen 35 bin yeni atama yerine 100 bin kadronun atanması yönünde önerge verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı öğretmen açığı olarak; 18 bin 880 din kültürü, 13 bin 550 özel eğitim, 13 bin 347 rehberlik, 12 bin105 İngilizce, 7 bin matematik, 9 bin civarında Türkçe, 4 bin 300 fen bilgisi ve 4 bin 300 bilişim teknolojisi öğretmeni açığı olduğunu ifade etti. Ayrıca Avcı, 2013/2014 öğretim yılında 50 bin135 ücretli öğretmenin istihdam edildiği bilgisi verdi ve yılda 9-10 bin öğretmenin emekli olduğunu belirtti.

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli de çok önemli bulduğu bu konuyu takip ederken Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya şu soruları sordu:

1- Son 5 yılda kaç ortaöğretim okulu İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmüştür?

2- İstanbul Kadıköy merkezdeki okulların İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesinin sebebi nedir?

3- Edinilen bilgilere göre, bu denli yüksek sayıda imam hatip ihtiyacı nereden kaynaklanmaktadır?

4- Uluslararası göstergelerde matematik, fen ve bilimde öğrenci başarı düzeyi çok gerilerde olan Türkiye’nin esas ihtiyacı imam yetiştirmek mi, yoksa çağın gereklerine uygun, donanımlı, teknik bilgisi yüksek nesiller yetiştirmek midir?

Komisyonda da ifade edildiği üzere Değirmendereli, şu bilgileri de bizlerle paylaştı:

“Söz konusu madde görüşülürken 300 bin civarında atanamayan öğretmenin mağdur olmaması için öğretmen yetiştiren kurumların arz-talebi dengelemesi üzerinde duruldu. Ancak bu görüşmelerde çok farklı başka konuların da takipçisi olmaya devam edeceğim.

Önümüzdeki günlerde sulama kooperatifleri ve çiftçilerimizin borçlarına yönelik girişimlerde de bulunacağız. Konuyla ilgili kurumlarla bilgi alışverişleri doğrultusunda katkılarımı Komisyon üyelerimizle paylaştım. Amacımız senelerdir sorunlarına çare bulunamayan vatandaşlarımızın dertlerini TBMM’ye taşıyıp, çözümler üretmektir.”