HABER MERKEZİ

Erdin Bircan, iki KHK ile AK Parti'nin hukuku yok etme aşamalarına bir yenisini eklediğini savunarak, "AKP’nin hedefi zaten açıkça laik, sosyal hukuk devletini yok etmektir. KHK’dan sivillere cezasızlık maddesi çıktı. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin bastırılması için hareket eden hiç kimsenin bu fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğamaz hükmü getirildi. Hiçbir hukuk devletinden böyle bir ayrıcalık olamaz. Tüm hukukçuların tepki gösterdiği uygulama suçun işleyene göre hukuktan muaf olması anlamına gelmektedir. Bu düzenleme Hukuk devleti açısından çok tehlikeli gidişin son halkası olabilir. Bu madde ile Türkiye hukuk devleti olmaktan çıkıyor. Gelecekte işlenecek bu tür eyleme yönelik korkunç bir cezasızlık kuralı getiriyor. Bu düzenlemenin ucu açıktır. Gelecekte yaşanacak eylemleri de kapsar. Gezi tarzı demokratik eylemlerde halkın karşı karşıya geleceği ve hükümete yakın olanların işleyeceği suçlardan kurtulacağı açıktır. Bir vatandaş çıkıp, ben terörist sandığım için vurdum yaraladım, öldürdüm dese, böyle durumda bu kişiyi cezalandıramayacaksınız. Bu tür düzenlemeler, gerçekten linç ve benzeri faaliyetleri meşru kılacaktır. Mafya bozuntuları devlet için öldürdük, teröristti diyerek yargılanmaktan kurtulacak." dedi.

TAKİBİNDE OLACAĞIZ

Bircan, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: "AKP’nin bu ülkeyi yönetemediğinin kanıtı KHK ile atılan hakim savcı adaylarından bellidir. Son KHK İle atılan 27 adli ve idari yargı hakim adayından bazı isimlerin FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra göreve getirildiği de ortaya çıktı. İhraç edilen hakim savcı adaylarından 9’u 15 Temmuz darbe girişimi sonrası güvenlik soruşturması ve sözlü mülakatlar sonrasında işe alınmış. FETÖ'cü oldukları gerekçesi ile Pazar günü atıldılar. Bu 9 ismin FETÖ ile ilişkisini alım yaparken tespit edemeyen AKP’dir. Bu 9 ismin referansları ve alımı yapan komisyon, güvenlik soruşturmasını yapan yetkililer hakkında bir işlem yapılacak mıdır? Takibinde olacağız. 14 sene FETÖ'cüleri devlete dolduran AKP, 15 Temmuz sonrasında bile bu alışkanlığından vazgeçmiyor."

TAŞERONLA İLGİLİ SORU İŞARETLERİ VAR

Erdin Bircan, taşeron çalışanlarla ile ilgili düzenlemede hala soru işaretleri olduğuna dikkat çekerek, "Bir kere tüm taşeronları kapsamayan bir taşeron düzenlemesi olamaz. Taşeron yasasını sendikalardan, sivil toplumdan ve Meclis’ten kaçıranlar beceriksizce, yasak savmak için bir düzenleme yapmışlar. Kadroya alınacağını iddia ettikleri taşeronlar için sınav ve mülakat yapılması ise yandaşlık kriteri ile iş yapacaklarının kanıtıdır. Yapılan düzenleme taşeronlarımızın beklediği ve istediği düzenleme değildir. Maaşları aynı kalacaktır. Sonuçta ölü doğmuş bir düzenleme olmuştur." diye konuştu.