CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Yönetim Kurulu üyeleri Sait Kalan ve Rıza Özzade ile CHP Kadın Kolları Başkanı Nedime Pangal, Anayasa referandumu ile ilgili gerçekleştirdikleri ziyaretler kapsamında dün gazetemizi de ziyaret ettiler.

Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Birol Çalen’le ülke gündemine dair görüş alışverişinde bulunan CHP grubu, partinin yürüttüğü “Hayır” kampanyası çerçevesinde yapılan çalışmalardan söz ettiler. 

GAYTANCIOĞLU: ‘SİSTEM DEĞİŞİYOR’ DİYEREK BASİTE İNDİRGİYORLAR

Ziyarette ilk olarak konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, referandumun rejim değişikliği anlamına geldiğini belirterek, “İlçe Yönetimimizle birlikte ziyaretimizin nedeni, son günlerde Türkiye kamuoyunu meşgul eden, bize göre aslında hiç etmemesi gereken, rejim değişikliğidir. Anayasa değişiklik teklifi olarak Meclise gelmiştir, ancak incelediğinizde Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini sarsan, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yönetimi, yargıyı, yasamayı tümüyle ortadan kaldıran bir rejim değişikliğidir. Adalet ve Kalkınma Partili sözcülerin sürekli bunu ‘Sistem değişiyor’ şeklinde basite indirgemelerini biz hoş karşılamıyoruz.” dedi.

PARLAMENTO ORTADAN KALKACAK

Getirilecek sistemin parlamentoyu ortadan kaldıracağını kaydeden Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

“Bir kişiye hem yasamanın başı olmak hem yargının başı olmak, hem de ülke idaresini yönetmenin yetkisinin verildiği hiçbir toplum yoktur, hiçbir ülke yoktur.

DENETİM MEKANİZMASI YOK

Adı her ne olursa olsun başkanlık sistemi de olsa güçlü parlamentolar her zaman vardır. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu getirilecek sistem parlamentoyu ortadan kaldırmaktadır, fesih yetkisi vardır çünkü. Denetim mekanizması yoktur. Denetlenmeyen hiçbir yönetim olamaz.

Ama şimdi, Cumhurbaşkanı her türlü kararnameyi çıkartacak ama hiçbir şekilde biz bunu denetleyemeyeceğiz. Denetleme mekanizması olmayacak. Denetlemeniz için o kadar zor koşullar var ki…”

YURDUN TÜM BÖLGELERİNDE CİDDİ TEPKİLER VAR

Böyle bir yetkinin Atatürk’e dahi verilmediğine dikkat çeken Okan Gaytancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:“Parlamentodaki milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor, 600 kişiden 300 tanesi önerge verecek, imza atacak, Meclis Başkanlığının bunu alıp yürürlüğe koyması için 40 kişinin daha imzasını isteyecek, Yüce Divan’a sevk için bir 60 kişinin daha imzasını isteyecek, 400 Milletvekili ile ancak yargılanma süreci var. Kaldı ki parlamentoyu yine kendi seçtiği Milletvekillerinden oluşturduğu için 18 yaşında da olabilir bunlar. Böyle bir yetki Atatürk’e bile verilmeyen yetkidir. Bunu halkımız sağduyu ile karşılamamıştır. Ciddi tepkiler vardır. Sadece her zaman bizim kale olarak nitelendirdiğimiz Trakya değil, yurdun tüm bölgelerinde ciddi tepkiler vardır. Bu bir seçim değildir çünkü. Bu seçimle biz bir hükümet seçmeyeceğiz. Bu bir referandum: Rejimimizi değiştirecek miyiz, değiştirmeyecek miyiz? Bir kişiye bu kadar yetki verecek miyiz, vermeyecek miyiz? O kişi hem vali, hem il başkanını atayıp Türkiye’yi bir parti devleti haline mi getirecek? O kişi aynı zamanda hukuk sistemini kaldırıp avukatlık mesleğini dahi ortadan kaldıracak nitelikte ülkeyi dönüştürecek yetkiye sahip o başkanı seçen siyasi partinin tüm yöneticileri bir yerde hukukun önüne geçeceklerdir. Hukukla ya da adliyeyle ilgili bir sorun varsa avukata gitme yerine savcıya güvenme yerine il başkanına, ilçe başkanına gidecektir. Ya da yasanın 8. maddesinde Türkiye’yi özerk bölgelere bölmek, özerk yapılar oluşturmak gibi bir yetki Türkiye’nin bölünmesi anlamına gelir. Sevr’in yeniden harekete geçmesi anlamına gelir. Çok açık ve net söyleyeyim ki Bulgaristan ve Ermenistan’ın yolunu açar. Böyle bir yetki bir kişiye adı ne olursa olsun bizim partilimiz dahi olsa, bizim genel başkanımız dahi olsa bu yetkinin kimseye verilmemesi lazımdır. Hele Türkiye’nin gündeminde işsizlik, yoksulluk, terör, ekonomik sıkıntılar had safhadayken insanlar yiyecek ekmek derdindeyken, vergisini ödeyemezken, sigortasını ödeyemezken, cebi parasız gezerken, açlıktan bir sürü insan dilenirken ve 3 milyonu aşan mülteci Türkiye topraklarında hala barınırken ve terör ciddi anlamda Türkiye’yi tehdit ederken, bunun getirilmesi Türkiye’nin sorunlarının görülmemesi anlamına gelir.”

TÜRK HALKI BUNA ‘HAYIR’ DİYOR

Anayasa değişikliğinin, tüm milletvekillerinin uzlaşısıyla yapılması gerektiğini savunan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz de değiştirmek istiyoruz Anayasayı. Neden? Çünkü 82 Anayasasının kalıntısıdır bu. Oturalım 4 siyasi parti uzlaşalım, 550 milletvekilinin de onay verdiği bir anayasa yapalım. 316 milletvekilinin imza attığı, ne olduğunu bilmediği, bir grup milletvekilinin de destek verdiği bir anayasayı Türkiye’ye dayatmanın, bir kişiye yetki vermenin açıklayacak hiçbir nedeni yoktur. O yüzden buradan tüm vatanseverlere sesleniyorum. Bu sorun hangi siyasi partiye gönül verdiyse versin, Cumhuriyete gönül vermiş, Atatürk sevdalıları, cumhuriyet sevdalıları, rejimin değişmesini istemeyen herkesin sorunudur.

Ancak gelen bilgiler çok sevindiricidir. Türk halkı büyük bir çoğunlukla ve sayıları gün geçtikçe artan bir şekilde buna hayır demektedir.”

GÜMÜLCİNELİ: HANGİ KANUNU ÇIKARAMIYORLAR Kİ?

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun ardından söz alan CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli de Türkiye’nin gerçek gündeminin referandum olmadığına kayıt düşerek şunları söyledi:

“Gerçekten ülkede şu an referandumla anayasa değiştirilmesi yani rejim değiştirilmesi söz konusudur. Ancak ülkedeki gerçek gündem olarak parlamentoda acil görüşülmesi gerekenler terör, mülteci sorunu, siyasi birlik, toplumlar arasındaki gerilim, Suriye sorunudur. Tüm siyasi partilerin bunları gündeme getirip tartışması gerekirken, hangi kanunu çıkaramıyorlar ki tek adamlık rejimine gidiyorlar?

Tüm halkımızı referandumla ilgili düşünmeye davet ediyorum.”

Ziyaret, karşılıklı görüş alışverişiyle sona erdi.