CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu TBMM’de MHP Grubunun Kırmızı Et Fiyatları ve Hayvancılık Sektörü’nün Sorunları Üzerine verdiği Önerge’de CHP Grubu adına konuşarak AK Parti’yi topa tuttu.

AK PARTİLİLERE TARIM KANUNU GÖSTERDİ

Elinde tarım konunu ile kürsüye çıkan Gaytancıoğlu  “Bakın, bu elimde gösterdiğim Tarım Kanunu 2006 yılında çıkarılmış ve özellikle 21’inci maddesinde şunu der: “Bütçede tarıma ayrılan kaynak gayrisafi millî hasılanın yüzde 1’inden az olamaz.”

Ben tarım politikasında doçentim, bir bilim adamıyım. Derslerde de bunu anlatırız, tarım çok önemlidir, mutlaka desteklenmesi gerekmektedir, devlet eliyle destek yapılması gerekmektedir. AKP, yıllardır hukuku tanımadığı için, hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunu çok önemsediği için bu yasaya uymamıştır. Bu kaynağın sürekli yarısını vermiştir. Türk tarımında biz bugün et fiyatlarını konuşuyoruz, yarın süt fiyatlarındaki düşüşü konuşuruz, öbür gün ayçiçeği fiyatlarının düşüşünü, Türkiye’nin neden ithalatçı olduğunu sürekli konuşuruz çünkü siz artık tarımı yönetemiyorsunuz.

Bu hesapla bir hesap daha yapalım. Gayrisafi millî hâsılamızın 800 milyar dolar olduğunu resmî rakamlar bize aşağı yukarı söylüyor. Bunun yüzde 1’i 8 milyar dolar eder, dolar da 3 lira olduğuna göre yaklaşık 24 milyar lirayı siz ayırmak zorundasınız. Az önce AKP’li hatip söyledi, dedi ki: 10 milyar 700 milyon. Demek ki yarısını bile ayırmamışsınız. Akşam Tarım Bakanlığının bütçesinde de konuşma yaptık, rakamlar çok güzel sunuluyor bize, cari fiyatlardaki artışlar sürekli söyleniyor ama beyler, Türkiye’de enflasyon artıyor, nüfus artıyor. Dünyada da gıda fiyatları nedense düşüyor ama neden Türkiye’de et fiyatları artıyor, süt fiyatları düşüyor, KDV’yi sıfırlamanıza rağmen yem fiyatları yükseliyor? Avrupa Birliği ülkelerinde -az önce Makedonya’dan bile bana mesaj geldi- kilosu 3 Euro, bizde neden 15 Euro? Bunları burada konuşmamız gerekir.” dedi.

AK PARTİ TARIMDA GÜNÜBİRLİK POLİTİKALAR UYGULUYOR

AKP Türkiye tarımını günübirlik politikalarla yönettiğini söyleyen Gaytancıoğlu; “AKP  Eline almış ithalat silahını, Bakanlar Kurulundan imzalatmış, diyor ki: “Bakın, kıyma 28 lira, kuşbaşı et 32 lira olmazsa et ithal ederim.” Ya, böyle bir şey yok; olmuyor fiyatlar, olmuyor, bir türlü tutturamıyorsunuz. Fiyatlarda tavan yaparak değil, bir müdahale kurumunuz var mı? Yok. Nasıl piyasayı denetleyeceksiniz? Arkanıza 10-15 kişi, dernek, toplum kuruluşu alarak “Ben onlara söyledim bak, fiyatlar şurada olacak.”la olmaz bu iş. İthalat çözüm olmadı bugüne kadar. Çözüm olsaydı ithalatın başladığı yıllarda kıyma 18,5 liraydı, şu gün 40 lira. Demek ki ithalat yaptınız…

Bakın, ne kadar ithalat yaptı AKP döneminde Türkiye? Son beş yılda 1,5 milyon büyükbaş hayvan, 2,3 milyon küçükbaş hayvan getirdiniz; 212 bin ton kırmızı et ithal ettiniz, bunun karşılığında 4 milyar dolara yakın para ödediniz ama yine ithalatı konuşuyoruz. Niye üretimi konuşmuyoruz? Pahalı kırmızı etin sebebi tamamen arzın yetersizliğidir.

KEÇİ DÜŞMANI AK PARTİ

AK Parti’nin Keçi Düşmanı olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu, “Az önce, hatip, hayvan sayısının arttığından bahsetti. Bu dönemde AKP koyun sayısını da azaltmıştır, keçi sayısını da azaltmıştır, manda sayısını da azaltmıştır. Keçi düşmanı bir AKP vardır, et düşmanı bir AKP vardır. Bunlar belki rakamlarla yükselmiş görünmektedir ama ben de söyleyeyim şimdi size, bakın, 2009’da 413 bin ton kırmızı et üretimi varken -TÜİK verisidir bu- nasıl oluyor birdenbire bir yılda 2 katına çıkıyor? Biz, tabii, bunları o zaman -bilim adamıyken- eleştiriyorduk, bize verilen cevap şu: “Hesaplama yöntemi değiştirildi, bundan dolayı 2 katına çıktı.” şeklinde konuştu.

Desteklemelerin önemini bir kez daha vurgulayan Gaytancıoğlu“Böyle bir mantık olabilir mi? Bu mantık Türkiye’yi bir yere götürmez arkadaşlar. Bunun çözümü dünyada her yerde aynıdır; destekleme, destekleme, destekleme. Parayı vereceksiniz, çiftçiyi yoksulluktan kurtaracaksınız, çiftçiyi göç etmekten kurtaracaksınız, İstanbul’u 16 milyon nüfusa ulaştırmaktan kurtaracaksınız, Anadolu’yu boşaltmayacaksınız. İstatistiklerle oynayarak bunu böyle yapmayın.

Meralara bakacaksınız, meraları gübreleyeceksiniz, meraları yirmi yıllık ot parası karşılığında kiralamayacaksınız. Bir de diyorsunuz ki atadığınız il müdürleri aracılığıyla ‘Arkadaş, bu mera…’ Köyün merasını köylüye satmaya çalışıyorsunuz, yirmi yıllık ot parası karşılığına kiralamaya çalışıyorsunuz ‘Eğer olmazsa yandaki köy alsın.’ diyorsunuz. Ya arkadaşlar, köylüde para mı var? Millî gelirin üçte 1’i oranında çiftçinin geliri var. Sizin verdiğiniz rakamlarla söyleyeyim: Millî gelir 10 bin doların altında, çiftçinin geliri 3.500 doların altına düştü, bunları görmek zorundayız.” dedi.

İstatistiklerle oynanarak kamuoyuna yanlış bilgiler verildiğini söyleyen Gaytancıoğlu, “Evet, istatistiklerle oynuyorsunuz şunu da söyleyelim: Eğer Avrupa Birliği standartlarında et tüketebilsek bizim 4,5-5 milyon ton daha açığımız olur. Bunun için de sağlıklı, bilimsel temele dayalı bir tarım politikanızın olması lazım. Günübirlik politikalarla yürütemezsiniz.” Şeklinde konuştu.

Et fiyatının Bakanın dediği rakamda asla olmayacağını söyleyen Okan Gaytancıoğlu bu konuda verdiği örnekte, “Ben de şimdi rakamları söyleyeyim. Marketten alışveriş yapmıyorum, Edirne’de bir kasabım var ama kasabım korkudan ismini vermiyor, “Aman, beni kapatır bunlar.” diyor çünkü öyle bir korku toplumu yarattınız ki herkes sizden korkuyor. Bakın, karkas et 24 liradan, kıyma 38 liradan, kuşbaşı et 40 liradan satılıyor. İsterseniz ayrıntılarını da vereyim: Kemiğin firesi yüzde 18, kıkırdak, sinir, lif firesi yüzde 5, etti mi 28,5 lira. Stopajı yüzde 1, KDV’si yüzde 8, işletme gideri ve bunun kârıyla birlikte 38 lirayı buluyoruz işte. Ne demiş bir de esnaf bakın? “Küçük esnaf masada değil kasada hesap görür.” Yani esnafı bitirdiniz, çiftçiyi bitirdiniz, ondan sonra ithalatçıyla uğraşıyorsunuz. Bakın, birileri şunu söylediler -akşam da konuşma yaptık Plan Bütçede, yemde ve gübrede KDV’yi sıfırladınız, yemdeki fiyatlar korkunç düzeyde arttı, gübredeki fiyatlar korkunç düzeyde arttı- ve dediler ki -güzel bir kitapçık bastırılmış- “390 bin üreticiye 9,3 milyar lira…” Yani vergilerden topladığınız parayı sıfır faizli kredi olarak verdiniz; küçük üreticiler bundan yararlanamadı, büyükler büyük çiftlikler yaptı. Peki, faizsiz krediler nereye gitti?” dedi.

Bakın, bizde her şey belgeli diyerek Süloğlu İlçesinde Keramettin Köyü’nde bir çiftliğin fotoğraflarını gösteren Gaytancıoğlu, “İşte, bu bir çiftlik ama çiftliğin tabelası yerde. Bu da çiftliğin içindeki süt kazanı. Evet, bu da çiftliğin kendisi. Bin tane hayvan vardı sözde burada, şimdi sıfır. Nerede? Çünkü iflas etmiş, 9,3 milyar liralar işte buralara gitmiş, Türkiye'nin kaynakları yanlış politikalarla heba edilmiş.

Küçük üreticiye niye destek vermiyorsunuz? Küçük üreticiyi niye korumuyorsunuz da hep yandaşları korumaya çalışıyorsunuz, hep sizden yana olanları koruyorsunuz? Neden onların çiftliklerine destek veriyorsunuz da küçükleri korumuyorsunuz? Ette ve sütte bir dengeyi kuramadınız. Kuramadığınız sürece biz bu konuları tartışmaya devam ederiz. Türkiye tarımı ithalatçıdır, bunu kabul edin. Rakamlarla oynayarak, bize gıda maddeleri ihracatını göstererek rakamlarla konuşmayın. Ham madde ithalatına bakalım. Gıda maddesinde ihracatçıyız, çok güzel bir şey. Demek ki sanayimiz çalışıyor ama sanayimiz ham maddeyi Rusya’dan alıyor, Ukrayna’dan alıyor, Amerika’dan alıyor. Yazık değil mi Arjantin çiftçisini desteklemek? Yazık değil mi Türk çiftçisi dururken Ukrayna çiftçisine destek vermek?

Üretemeyen bir Türkiye tarımı yarattınız, kırsalı boşalttınız. Kırsalı boşalttığınız bir Türkiye tarımı var. 50 milyon dönüm alan şu anda boş, ekilmiyor. Toprak satışları arttı. Ben Edirneliyim arkadaşlar, Edirne’de dünya kadar toprak el değiştirdi. Haciz, faiz kıskacı altında çiftçi üretim yapamıyor.” dedi

Ardından, “Ama merak etmeyin sevgili çiftçi kardeşlerim ve sevgili milletvekilleri, yakın bir gelecekte Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıyla karşılaşacaksınız.” diyen Gaytancıoğlu CHP Grubundan büyük alkış aldı. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında üreten bir Türkiye gelecek, hakça bölüşen insanlar olacak, hakça bölüşen çiftçiler olacak diyen Gaytancıoğlu, “AKP sıralarından gelen sataşmalar üzerine konuşmasına devam eden Gaytancıoğlu; “Biz çiftçiyi efendi olarak görüyoruz, sizin gibi “Ananı da al git.” demiyoruz çiftçiye. Bizim için çiftçiler başımızın tacıdır. Bu nedenle araştırma önergesine destek verilmesini ve bu sorunların masaya yatırılmasını Cumhuriyet Halk Partisi olarak istiyoruz.” dedi.