HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 18.50’de, Edirne Valisi Günay Özdemir, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ve beraberindeki protokolle birlikte Şapçı Ağadayı Tesisleri’ne gelen Bakan Çavuşoğu’nu, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, MHP Keşan İlçe Başkanı Erkan Gege ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, iş adamları ve partililer karşıladı.

Salon girişinde kendisi için kesilmek istenen koçun duasını yapan Bakan Mevlüt Çavuşoğu, kurbanın burada kesilmemesi ve öğrenci yurduna bağışlanmasını istedi.

Programın açış konuşmasını Kaymakam Nuri Özder yaptı. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nu Keşan’da ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Özder, salondakilere de “Hoş geldiniz.” dedi.

Daha sonra ise kürsüye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geldi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile referandum için “Hayır” kampanyası yürüten MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener’e eleştirilerde bulunarak başladı.

Avrupa'nın yavaş yavaş Ortaçağ ve 2. Dünya Savaşı öncesi dönemine doğru gittiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, Avrupa'da bazı kişilerin Türkiye’nin gelişmesinden ötürü rahatsız olduğunu ve bu nedenle referandumda “Hayır” çıkması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugünkü Avrupa'da ırkçılık var mı? Var. İslam karşıtlığı, göçmen düşmanlığı, kendisinden olmayana hoşgörüsüzlük en üst düzeyde. Yahudi ve Musevi düşmanlığı, hepsi var. Yani ne kadar insanlık suçu varsa bugün Avrupa’da pik yapıyor. Bugün ırkçı partilerin, faşist partilerin, seçimlerde birinci olması, anketlerde birinci veya ikinci sırada olmasını neye bağlıyorsunuz? Bugün Avrupa Parlamentosunda, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde bu kadar ırkçı sandalyelerin artmasını neye bağlıyorsunuz? Irkçı partiler var da merkez partilere ne oluyor? Onlarda ne var? Merkez partiler bugün Avrupa’yı birleştiren değerleri savunmada çok zayıflar. Korku içindeler, titriyorlar, güçlü değiller. Zemin kayması var, uçuruma doğru gidiyor. Aynı o ırkçı partiler gibi söylemler içinde oluyorlar, politikalarını da onlar gibi uyguluyorlar.” dedi.

BATSIN SENİN ÖZGÜRLÜK ANLAYIŞIN

Avrupa’nın teröristleri her zaman serbest bıraktığını ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Biz şu uçağa bindirdik, yazılı olarak bildiriyorduk. Bir bakıyorsunuz aynı terörist İstanbul havaalanında,Türkiye'ye yeniden girmek istiyor. Soruyoruz 'Ne oluyor?’ ifade özgürlüğü diyorlar. Seyahat özgürlüğü. Sen benim vatandaşıma seyahat özgürlüğü vermiyorsun. Köpeklerine ısırtıyorsun, atlarının altından ezdirmeye çalışıyorsun. İfade özgürlüğüne izin vermiyorsun. Teröristlere, DHKP/C'lilere, FETÖ’cülere özgürlük veriyorsun. Lanet olsun senin demokrasi anlayışına, batsın senin özgürlük anlayışın, çifte standardına ve iki yüzlülüğüne. Bu Batılılar maalesef çifte standardın ve ikiyüzlülüğün sembolü haline geldiler.”

BOŞ LAFLARLA SLOGANLARLA OLMAZ

Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetle birlikte bir sistem kurduğunu ancak sonrasında devamının gelmediğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, Atatürk, Cumhuriyeti kurmuş, gayet sistemi de kurmuş ama Atatürk’ten sonra sistem hiç gitmemiş. 10'uncu Yıl Marşı ne diyor? ‘Her yeri demir ağlarıyla ördük.’ diyor. Ne zaman 10’ncu yılda. Peki, o gündür bugündür Türkiye'de bize kadar herhangi bir demiryolu yapıldığını gördünüz mü? Bırakın yapılmasını, eski demiryollarının tamiri bile yapılmadı. Ben ama şimdi Edirne'den, Kars'a hızlı tren yapıyorum. Boğazın altından üç katlı tünel geçiriyorum. Şimdi bitmek üzere. İki katından araç geçecek, bir katından tren geçecek. Üçüncü köprünün ortasından tren geçecek. 2023'e hazırlanıyorum. Dünyanın en büyük havaalanı bende olmalı. Kanal-İstanbul'u ben gerçekleştirmeliyim. Çanakkale'nin üzerinden dünyanın en uzun köprüsünü ben yapmalıyım. Türk isek, Türk’e durmak yakışmıyorsa, Türk ileri gitmek istiyorsa bunu yapmalı. Boş laflarla sloganlarla olmaz. Cumhuriyet'ten kelime olarak geçinerek bir şey olmaz. Atatürk'ten geçinerek bir yere varamazsın. Atatürk'ün ilkelerini benimseyeceksin o ilkeleri uygulamak için çalışacaksın. Çalışarak olur, yattığın yerden olmaz.” diye konuştu.

“Tayyip Erdoğan kendi gücüne güç katmak istiyor.” diyenlerin olduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, Atatürk’ten sonra Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider var mı? Bugün dünyada Recep Tayyip Erdoğan’dan başka güçlü lider var mı? Yok. Peki, Recep Tayyip Erdoğan neden ilave güç istesin.” dedi. Referandumda neden ‘Evet’ denilmesi gerektiğini de anlatan Çavuşoğlu, her şeyin millet ve güçlü Türkiye için olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni sistemde kurdukları dengeyle kimsenin yetkisi ve gücünü suiistimal edemeyeceğini belirterek, "Kendisini düşünen insan bu kadar yaptırım koymaz. Biz memleketi düşünüyoruz, yarınları düşünüyoruz, Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye'yi sigortalıyoruz, bu sistemle. Şu an Türkiye'de tüm zorluklara, hainliklere, teröre rağmen istikrar varsa Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü karakteri ve liderliğindendir. Aynı şekilde tek başına iktidardandır," dedi.

TECRÜBEYLE YENİ VİZYONLARI BİRLEŞTİRMEMİZ LAZIM

Bakan Çavuşoğlu, seçilme yaşının yeni sistemde 18'e indirilmesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "3-4 tane gencimizin meclise girmesi dinamizm demektir. Tecrübeyle dinamizmin birleştireceksiniz. Çağ değişiyor. Ben 15 senedir siyasetin içindeyim. Kendim görüyorum ki yavaş yavaş statüko başlıyor. Yenilemesi lazım insanın kendisini. O yüzden 3 dönem kuralını ben çok desteliyorum. Sistemin yenilenmesi lazım, milletvekillerinin yenilenmesi lazım, yeni dinamizm gelmesi lazım. Tecrübeyle yeni vizyonları birleştirmemiz lazım. Biz geleceğe umutla bakarken en çokta gençlerimizin, kadınlarımızın Türkiye'ye olan inancı, aşkı ve vizyonuna güveniyoruz. Bu aşka tüm zorlukları aşacağız."

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Nisan'ın vatana, millete hayırlı olmasını dileyerek, "Ben 'hayırlı' dediğimde bazıları şaşırıyor. Hayırlı işler, hayırlı günler, hayırlı cumalar demekten korkmayın. 'Hayırlısıyla evet' diyoruz." dedi. Toplantı sonunda Bakan Çavuşoğlu'na Türk bayrağı motifli tablo ve İpsala pirinci hediye edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindekiler Keşan'da toplantının ardından Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine geçti.