Bülent Saylam

 

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) 18. Olağanüstü Kurultay’ı öncesi CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, eski İlçe Başkanları; Abdül Baki Topal, Salim Yatıkçı, Vedat Koyuncu ve eski kurultay delegesi Sait Kalan gazetemize konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

KEMAL DEĞİRMENDERELİ: “KURULTAYIN ANA SLOGANI

GÜÇLÜ CHP, GÜÇLÜ DEMOKRASİ VE GÜÇLÜ TÜRKİYE”

CHP’nin 18. Olağanüstü kurultayı ile 2015 Genel Seçimlerinde daha dinamik bir kadro ile daha yeni söylemlerle yeni politikalarla gitmesinin alt yapısını oluşturacağını söyleyen CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli Kurultayın ana sloganının güçlü CHP güçlü demokrasi ve güçlü Türkiye  olacağını ifade etti. Yeni dinamik kadrolar ile bundan sonraki süreçten sonra yenilenecek olan yerel kadrolarla daha güçlü hale getireceğini, her ilden gelen partililerle tüzükte teknik konuda sıkıntı yaratan değişikliklerin yapılacağını ve partinin dinamik işleyişini sağlayacak değişiklikler olacağını vurguladı. Partinin daha nitelikli bir yapıya kavuşacağı ve bundan sonraki süreçte güçlü CHP güçlü demokrasinin de diğer partilere örnek olacağı bir kurultay geçireceklerini iddia eden Kemal Değirmendereli şunları söyledi: “Bu kurultayda naylondan bir demokrasi olmayacak, vakti geçmiş komünist parti kongreleri gibi bir kongre olmayacak, herkesin ayakta olduğu, herkesin kurultay sürecinde de düşüncelerini aktif olarak yönetime yansıtacağı dinamik bir kurultay olacak. Burada en önemli konu da belki 300-400’ü bulacak parti meclisi adayları ve parti meclisinin seçiminde çarşaf liste ile yapılacak olması. Bu da delegeler nezdinde kimler daha kabul görüyor ise onlar tarafından bundan sonraki süreçte partinin yönetilmesini sağlayacak. Yani bu tarafı ile de gerçekten parti içi demokrasinin en üst düzeyde uygulanacağı bir kurultay olacak. Ön seçim ile ilgili tüzükte bir değişiklik olmayacak. Yeni oluşacak merkez yürütme kurulu bu konuda kararlar alacak. CHP’nin bu kurultayı kendilerine yeni diyen yeni Türkiye yapacağız diyen ama kafaları eski olan ya da yaratılmış yeni Türkiye ile problemleri olan cumhuriyetten rövanş alma zihniyetinde olan anlayışlara bundan sonraki süreçte daha net bir duruş sergilenecek. Halkımıza gerek cumhuriyet değerlerine sahip çıkma anlamında gerekse çok çok önemli olan ekonomik sorunlarla ilgili somut projeleri ortaya koyarak CHP gerçekten yeni bir yaşamın temellerini atacak. 2015 seçimlerine daha dinamik daha donanımlı kadrolar ve programlarla gidecek ve her şeye rağmen 2015’te iktidarın en önemli adayı olacak diyorum.”

ABDÜLBAKİ TOPAL: “GENEL BAŞKAN DEĞİŞİMİNİN

HENÜZ DAHA OLGUNLAŞMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

CHP Keşan eski ilçe başkanı Abdülbaki Topal yerel seçimlerde cumhurbaşkanlığı seçimlerde hataların olduğunu ancak köklü değişimin genel başkan değişimi için henüz daha olgunlaşmadığını düşündüğünü söyledi. Partide bir değişimin olması gerekliliği çalışma gruplarının daha aktif olması, parti meclisi ve merkez yürütme kurulunun da daha aktif daha üretken insanlardan oluşmasını isteyen Topal şöyle konuştu: “Genel başkan değişikliğini uygun bulmuyorum bu dönemde. Ben genel başkanın değişeceğini de pek sanmıyorum. Muharrem İnce çalışkan bir milletvekilimiz ama yanında bir ekip görmedim. Bu iddialarını hangi ekiple başaracak çünkü çalışmalarını daha görmediğim için çok da bana inandırıcı gelmedi. Çok işin içinde değilim doğrusu şu an kurultay delegesi olmadığım için basından takip ettiğim kadarıyla genel başkanın değişeceğine ihtimal vermiyorum ama parti meclisi ve merkez yürütme kurulunun da değişmesi gerektiğine inanıyorum.” 

SALİM YATIKÇI: “HIZLA DEĞİŞEN TOPLUMDA HIZLA DEĞİŞEN

BİR DÜNYADA YENİLEŞME VE DEĞİŞİM DE ZORUNLUDUR”

5-6 Eylül 2014 tarihlerinde yapılacak olan 18. Olağanüstü CHP Kurultayı’nın kavgayı değil, barışı ayrışmayı değil, birleşmeyi her koşulda herkesin birbirini sevmesini öğreten bir kurultay olmasını dileyen CHP Keşan eski ilçe başkanı Salim Yatıkçı CHP’deki değişimin, yenileşmeyi sağlayacağını ifade etti. Yatıkçı, kadroların ve yeni parti meclisinin oluşumunda, dünün hatalarını, sevaplarını göz önünde bulundurarak önemli dersler çıkararak kolektif bir iradenin oluşmasına katkı sunacağı bir kurultay olmasını istedi. Salim Yatıkçı şunları söyledi:“Yine kurultay delegelerine düşen görev de çok önemli. Eleştirileri gizleyen değil soran sorgulayan aklıyla yüreğiyle inancıyla yenileşme sürecine katkı sunan bir anlayış içinde olmalılar. Hızla değişen toplumda hızla değişen bir dünyada yenileşme ve değişim de zorunludur. CHP toplumsal mücadelenin baş aktörü olmalıdır. Özüne dönerek ilkelerinden, ideallerinden vazgeçmeyerek Gezi ruhunu iyi okuyarak topluma motor gücü olmalı önümüzdeki 2015 Haziran’da yapılacak genel seçimlere halka umut olan güven veren somut projelerle hazırlanmalı kaybedilecek çok zamanımız yok bizim. Yeni kadrolarla yeni projelerle yeni umutlarla bir an önce halka gitmeliyiz. Şimdi Cumhurbaşkanlığı bir çatı adayı belirleme yöntemi vardı. Seçim sonuçları tartışılmadan bir kurultaya gidiyoruz. 2014 yerel seçimlerinde parti içi demokrasi katılım yaşama geçirilmeden tartışılmadan olağanüstü kurultaya gidiyoruz. Bu çerçevede kurultay bir sinema salonuna sıkıştırılmaya çalışılıyor. CHP’nin kurultayları büyük katılımlarla, şölen şeklinde bayram havasında olur, özellikle ideolojik netleşmeyi, siyasi söylemi temel ilke ve hedefleri somutlaştıracak temel değerler programı hazırlanmalı. Biz ne yapıyoruz bu kurultayı aceleye getirip ön çalışmaları yapılmadığı için programatik yenilenme yer almıyor. Bu çalışmalar ertelenmiş oluyor. Yeniden yapılanma için iktidar olabilmek için CHP’nin güçlenmesi için sadece başa değil omurgaya ihtiyaç vardır. Yani burada baş omurgayı değil omurga başı seçmeli. Parti meclisi ve diğer organlarına seçilecek olanlar mutlaka çarşaf listeyle seçilmeli. Tabanın sesi dinlenmeli, iyi ürün alabilmek için toprağın iyi işlenmesi gerekir zamanında çapalanması zamanında sulanması gerekir. Bu düşüncelerle kurultayımızın partimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

VEDAT KOYUNCU: “MUHARREM İNCE KESİNLİKLE BU ÖRGÜTE BİR HEYECAN

GETİRECEKTİR VE İKTİDARA YÜRÜYECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM”

CHP Keşan eski İlçe Başkanı Vedat Koyuncu en son Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra genel merkezin aldığı karar ile 5-6 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak olan kurultayın neden yapıldığının analizinin iyi yapılması gerektiğini söyledi. Geriye dönük bakıldığında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok naif, çok çalışkan, çok beyefendi bir kişiliğe sahip olduğunu fakat yeterince örgüte sinerji veremediğini, partilileri harekete geçirecek bir heyecan katamadığını düşündüğünü ifaden eden Koyuncu, “Bunu son 4 seçimde görüyoruz. Kılıçdaroğlu’ndan umutlarımız çok fazlaydı ama bir türlü o sıçramayı yaşayamadık. Genel merkez bu kurultayda bunu değerlendirmeli kurultay delegelerimiz olaya bu açıdan bakmalı. Biz Keşan’dan kurultay delegesi olan Ufuk Kanışkan ile de görüşmelerimiz oldu. Benden de fikrimi sordu. Ben değişimin partiye bir ivme kazandıracağını iktidara bir değişimle gidebileceğimiz inancında olduğumu söyledim. Cumhuriyet döneminin başlangıcına bakarsak Selanik doğumlu Mustafa Kemal Atatürk ile ilk kez bu ülkeye batıdan doğmuştu. Yine Drama kökenli Muharrem İnce ile birlikte bu güneşin ben yine batıdan doğacağına inanıyorum. Bu şekilde aydınlanacağına bu ülkenin iktidara bu şekilde geleceğimiz yönünde fikirlerim var. Muharrem İnce kesinlikle bu örgüte bir heycan getirecektir ve iktidara yürüyeceğimizi düşünüyorum. Şu anki genel merkez yapısı kılıçdaroğlu’nun ön seçimdeki % 15  atama kontenjanını daha da yukarı çekmeye çalıştığını görüyoruz. Bu partiye bir durağanlık yaratır. Bu doğru bir hamle değildir. Sayın Kılıçdaroğlu göreve ilk gelirken daha fazla demokrasi daha fazla ön seçim söylemleri ile gelmişti. Ne oldu da geldiğimiz noktada bu ön seçimleri azaltma yönünde çalışmaları var, merak ediyorum. Son 3 yıldaki değişimin nedeni nedir? Muharrem İnce Kılıçdaroğlunun genel başkan olduğu demokrasi söylemlerini daha da artırarak söylüyor biz ileriye mi gideceğiz geriye mi döneceğiz kurultay delegelerinin de bu yönde oy kullanacağı inancım tam.” dedi.

 

SAİT KALAN: “MUHARREM İNCE’NİN CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NE GENEL BAŞKAN OLACAK KAPASİTEDE OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

 

CHP eski kurultay delegesi Sait Kalan 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde yapılacak olan kurultay hakkındaki kişisel düşüncelerini dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra başarılı olamadığı için alelacele hemen muhalefet harekete geçtiğini söyleyen Kalan şunları söyledi: “Muhalefet bu seçimde ne kadar çalıştı? Hemen yangından mal kaçırır gibi kurultaya gitme çabası oldu. Kurultayın yapılma koşulları oluşmamıştır. Sağ adayların gösterilmesi ile ilgili eleştiriler getirildi. Sosyal demokrat parti çok geniş bir yelpazedir. Liberal sağdan tutun demokratik sola kadar üyeleri vardır.  Bu yelpaze içinde sağcılar da olur, sosyalistler de olur. Bu süreçte kurultayın yapılmasını doğru bulmuyorum. Önemli olan örgütleri harekete geçirmektir. Genel merkez dâhil adayların ön seçimle belirlenmesi gerekiyor. Demokratik katılımın önü açıldıkça partimiz daha da güç kazanacaktır. Kurultayı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağına inanıyorum. Genel Başkan değişikliği koşullarının oluştuğuna inanmıyorum ama parti yönetim kurullarının daha dinamik daha genç, daha çalışkan partililerden oluşturulmasını istiyoruz. Sorunlar tepeden değil yerinden sahaya inerek, halkın içine girerek onlarla kucaklaşarak tespit edilmeli ve çözülmelidir.  Muharrem İnce’nin Cumhuriyet Halk Partisi’ne Genel Başkan olacak kapasitede olmadığını düşünüyorum.