Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Edirne 1.sıra Milletvekili Adayı Dr. Gürsel Şimşek, dün yaptığı açıklamada; partinin seçim beyannamesi hakkında bilgi verdi yerel ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. MHP iktidarında Güneydoğu’da yaşanan terör olaylarının kökünün kazınacağını ifade eden Şimşek, üretimi ve istihdamı teşvik edecek politikalar izleyerek ekonomik ve sosyal refahı yükselteceklerini de kaydetti.

PİYESADA FİYATLAR ÇİFTÇİ LEHİNE BELİRLENMEDİ

Sözlerine, Edirne’nin önemli bir tarım bölgesi olduğunu ve çiftçilerin bu yıl içinde bulunduğu olumsuzlukların altını çizerek başlayan Şimşek, “Tarımla uğraşan insanlar öncelikle seçim beyannamesinde tarımla ilgili nelerin olduğuna dikkat ediyorlar. Çünkü üretici yıllardır ürününü ne kadara satacağını bilmemektedir. Dolayısıyla, üretici piyasa ortamına terk ediliyor. Piyasadaki oyuncuları olan sanayiciler, ithalatçılar ve toptancılar fiyatları belirlemektedir. Piyasa fiyatları da, hiçbir zaman üretici lehine belirlenmemektedir. Bu durum göz önüne alınarak, garanti fiyat uygulamasını getireceğiz. MHP olarak, iş başında olduğumuzda vatandaş, ektiği ürünü ne kadara satacağını bilecek ve harman döneminde sürprizle karşı karşıya kalmayacak.” dedi.

 ÜRETİCİ YAPTIĞI İŞTEN SOĞUMAYA BAŞLDI

 Ayçiçek üreticisinin bu yıl büyük zorluklar yaşadığını hatırlatan Gürsel Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Üretici, ürününü bin 600-bin 650 liraya sattığı sırada; çiftçi kuruluşu olduğunu dile getiren Trakya Birlik, fiyatın bin 475 lira olarak açıklıyor. Bu durumda, üreticiyi büyük bir zarara uğramasına neden oluyor. Üretici birliği denilerek, üreticinin aleyhine çalışan insanların insafına terk etmeyen yeni bir sistem getireceğiz. Bölgemiz tarım ürünleri açısından önemli stratejik bir yerdir. Ama üretici yanlış uygulanan politikalar nedeniyle, sürekli zarar ediyor. Zarar etmelerinden ötürü üretici yaptığı işten soğumaya başladı ve topraklarını satma yoluna gidiyor. Garanti fiyat uygulamasını yürürlüğe koyarak, üretici kâr mı yoksa zarar mı edeceğini bilecek ve ekimini ona göre gerçekleştirecek. Üretici birlikleri daha önce kurulmuştu ancak, bu birliklerin hiçbiri bir işe yaramıyor. Çünkü birliklerin ekonomik kaynağı yok. Birlikler, üreticinin lehine olacak politikaları geliştirebilecek ve piyasada onları koruyucu noktada olacak bir kuruma dönüştüreceğiz.”

MHP ÜRETİMİ VE İSTİHDAMI TEŞVİK EDEN BİR POLİTİKA İZLEYECEK

Tarım girdilerinin mutlak suretle ucuzlatılması gerektiğine işaret eden Şimşek, şunları söyledi: “Biz bunu yıllardan bu yana dile getiriyoruz ancak, iktidara gelemediğimiz için uygulamaya koyma fırsatı olmadı. Girdi maliyetlerinde, önemli bir yer tutan mazotun litresini 1,75 liraya kullanmalı. Üretici, mazotu üretimde kullandığı için ayrıcalıklı şekilde verilmelidir. Ayrıca, gübre, ilaç, yem, tohum ve fide gibi girdilerin üzerindeki vergileri sıfırlayacağız. Bölgemizde, sulu tarım olmasından ötürü elektrikte vergiyi sıfırlayarak, batan üreticiyi ucuz girdiyle buluşturmamız gerekiyor. Eğer bunu yaparsak, tarımdan geçinen vatandaşlarımızı kalkındırmış oluruz ve topraklarına sahip çıkmalarını sağlarız.”

 EDİRNE DE PAYINI ALACAK

Türkiye’de işsizliğin en büyük sorunların başında geldiğini ifade eden Gürsel Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “MHP, üretimi ve istihdamı teşvik eden yeni bir politika izleyecektir. Özellikle, Edirne yıllardan bu yana teşvik almayan bir ildir. Teşvik almadığından ötürü bölgede yatırımda yapılamıyor. Bundan ötürüde, istihdam sağlanamıyor. Üretimi artırıcı ve işsize çare olucu ekonomik politikalar hayata geçerse, her sene 700 bin insana iş imkânı sağlanacaktır. Edirne de bundan payını alacaktır.”

 TÜRKİYE ARTIK KAMU DÜZENİNİ KAYBETMİŞTİR

Güneydoğu’da yaşananların Kürt sorunu değil; terör sorunu olduğunu kaydeden  Şimşek, “MHP olarak, bunu sürekli dile getirdik ve kimse buna inanmadı. Ancak, 7 Haziran’dan sonra 150’yi aşkın şehit verdik ve terörün Türkiye’nin en büyük sorunu olduğunu gördük. MHP, terörünün kökünü kazıyacak bir çalışma yapacağını dile getiriyor. Vatandaşımız, yıllardan bu yana aldatıldı. Meseleye terör sorunu değil; masa başında çözülecek sorun olarak bakıldı. Sorunun masa başında çözülmediğini mevcut iktidarın başındakiler itiraf ettiler. Ancak, bu itirafın bedeli ise, 150’yi aşkın şehit cenazesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye artık, kamu düzenini kaybetmiştir. AKP, çözüm sürecini siyasete alet etti. AKP, ‘analar ağlamasın.’ diyerek, oy değiştirme yoluna gitti. Bununda siyasi bir fatura olarak kesilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, yarın bir gün çözüm sürecini farklı bir isim altında, gündeme getireceklerdir. Çünkü sorunu masa başında çözmek istediklerini dile getiriyorlar. Terör sorununu, üzerine giderek çözülmeli. Dolayısıyla, MHP olarak, bu işi çözeceğimizi ancak, gereken desteğin verilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

HİÇ BİR FERDİ ÇALIŞMAYAN AİLEYE 700 LİRA DESTEK ÖDENEĞİ VERECEĞİZ

Gürsel Şimşek sözlerini şöyle tamamladı: “Asgari ücret; bin 400 lira olacak ve herhangi bir vergi alınmayacak. Emeklilerin maaşlarına yılda 2 defa asgari ücret tutarında destek ödemeleri yapılacak. Yaşam standardını artıracağız. Ayrıca, gazi ve şehit ailelerinin durumunda gerekli iyileştirmeleri yapacağız. Engellilerle ilgili olarak, gerekli destekleri vereceğiz. Engelli kardeşlerimize işe yerleştirmede öncelik verecek, kamudaki engelli kotasının tamamına atama yapacağız. Bunun yanı sıra; ailede hiçbir ferdi çalışmıyorsa, aylık 700 lira destek ödeneği verilecek. Ailedeki fertlerden biri iş buluncaya kadar bu destekleme yapılacak. Evi olmayan ailelere de, 250 lira kira yardımı yapılacak. Üniversite öğrencileri de, başarılı odluları sürece, 10 bin liralık bir destek verilecek. Yeni evlenecek çiftlere, kamu bankalarından 2 yıl geri ödemesiz ve faizsiz yardımlar yapılacak.”