Milli Anayasa Hareketi tarafından düzenlenen Milli Anayasa Paneli, geçen Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Keşan Belediyesi Yeni Pazaryeri Kompleksi Konferans Salonu’nda saat 13.00’te başlayan panele konuşmacı olarak, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, TGB (Türkiye Gençlik Birliği) Genel Başkan Yardımcısı Elif İlhamoğlu, Ulusal TV Program Yapımcısı Gülgün Feyman Budak, Vatan Partisi MKK (Merkez Karar Kurulu) Üyesi Ferit İlsever katıldı.

TÜRKİYE’NİN GERÇEK GÜNDEMİ ASLINDA ÇOK FARKLI

Panel öncesi konuşan CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, anayasanın değiştirilmek istenen maddelerinin görüşüleceğini belirterek, “Getirilen Anayasa değişikliği teklifinin Türkiye Cumhuriyetini bölme, parçalama teklifi olduğunu anlatacağız. Türk insanına bir şey getirmediğini, tek adam rejimi getireceğini, tek adama çok büyük bir yetki vereceğini anlatacağız. Türkiye’nin gerçek gündemi aslında çok farklı. Örneğin dün şeker pancarında kota fazlasının fiyatı açıklandı. Alım fiyatı ton başına 210 lira, kotayı geçerseniz 140 lira. İnsanlar bunu konuşuyor. Buğday ithalatı durdu, bunu konuşuyorlar. Esnaf siftah yapmamaktan şikayetçi. İnsanlar borçlarını ödeyememekten şikayetçi. Ama biz hala anayasayı görüşüyoruz. Halkımız, anayasadaki maddeleri öğrendikçe ‘hayır’lar sayıca artıyor. Edirne’de Haziran Hareketi’nin bir toplantısı vardı. Yurdun neresine davet edilirsek, oraya gidiyoruz. Önümüzdeki hafta genel merkezin görevlendirmesiyle Şanlıurfa ve Mardin’de olacağım. Oradan da ‘hayır’ seslerinin yükseldiğini biliyoruz. Halkın gündemini görmeyen, tamamen sanal bir ortamda rejimi değiştirmeye çalışan bu Anayasaya herkes ‘hayır’ diyor. Vatanını seven, Cumhuriyetini seven zaten bunun Türk insanına uygun bir anayasa değişikliği olmadığını görür.” dedi. 

DÖNEM, CUMHURİYET DEĞERLERİNE SARILMA DÖNEMİDİR

TGB Genel Başkan Yardımcısı Elif İlhamoğlu da panel hakkında bilgi vererek, “Ben Türkiye’nin bugün içerisinde bulunduğu durumdan bahsedeceğim. Türkiye’nin yüz yüze olduğu problemlerden ve bu referandumun o problemlerle yüzleşip, yüzleşemeyeceğinden bahsedeceğim. Türkiye, bölücü ve gerici teröre karşı mücadele veriyor. Bu dönem, insanları ‘evetçi-hayırcı’ diye ikiye bölecek bir referandum süreci değil, tam tersine yeniden Atatürk devrimlerine, Cumhuriyet değerlerine sarılma dönemidir.” diye konuştu. 

Vatan Partisi MKK Üyesi Ferit İlsever ise Türkiye’nin şu an karşı karşıya bulunan sorunlar ve ihtiyaçlar konusunda konuşacağını dile getirerek, şunları söyledi: “PKK’yla mücadelede Türkiye büyük başarı kazanıyor. 2013’ten sonra Suriye’de kurulmuş kantonları Irak’la birleştirerek Akdeniz’e açma projesi TSK, Fırat Kalkanı Harekatıyla bozmuş oluyor. Dolayısıyla biz Amerikan emperyalizmiyle bu gün bölgemizde adeta bir savaş halindeyiz. Hem Türkiye’nin içinde hem de dışında Amerika’yla doğrudan değil ama onların piyonlarıyla PKK’sı, PYD’siyle, FETÖ’süyle, IŞİD’iyle savaş halindeyiz. Biz bu referandumun Türkiye’yi böldüğü kanısındayız. Doğru bulmadığımız için ‘hayır’ diyoruz.”

TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU ÖNCELİKLE PKK VE FETÖ

Ulusal TV Program Yapımcısı Gülgûn Feyman Budak da, “Anayasa taslağının aslında 18 maddeden çok daha fazla madde içerdiğini, sürekli olarak arkadan dolanıldığını ve topluma yanlış bilgiler dayatıldığını anlatacağız. Türkiye’nin, böyle bir koşulda anayasa değişikliğine ihtiyacı yok. Türkiye’nin temel sorunu öncelikle PKK ve FETÖ. Daha sonra ekonomik terör geliyor. Tüm bunlara çok dikkat çekmek gerekiyor. Bütün bunları konuşmacılarla birlikte el birliği ile değerlendireceğiz. Referanduma karşı bir bilinç oluşmaya başladı. Çünkü anlatılanları dinledikçe kararsızlar da düşüncelerini belirginleştirmeye başladılar. Ama en önemlisi sandıkta takipçi olmamız lazım. Benim evimde hiç tanımadığım bir kişi oturuyor görünüyor. Silinmesi için adamı bulmamız gerekiyor ama bulamıyoruz. Ama ben onu bulacağım.” diye konuştu. 

Panel, saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından panelistlerin kısa özgeçmişlerinin okunarak, yerlerini alması ile sürdü. Daha sonra panelistler tek tek görüş bildirdi. Panele, dinleyici olarak Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri, partililer ve vatandaşlar katıldı.