HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

26. Dönem AK Parti Edirne Milletvekili Adayı ve AK Parti Büyük Kurultay Delegesi Mustafa Mercan, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Nisan ayında yapılaması referandum sürecinde yapılacak kampanyalarla tüm argümanların ortaya konacağını ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile ilgili bilgi kirliliğinin ortadan kalkacağını bildirdi.  

Cumhurbaşkanlığı Sistemi modelinin Meclis ayağının tamamlandığını ifade eden Mustafa Mercan, “Sayın Başbakanın dediği gibi Nisan ayının 20’sine kadar bir referandum yaşayacağız. Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra bilgi kirliliğinin önüne geçileceğini düşünüyorum. Bugüne kadar söylenen her şey havada kalan şeyler olacaktır. Bundan sonra bu sistemi destekleyenlerle, eski modelin devam etmesini savunanlar bütün argümanlarını ortaya koyacaklardır. Önemli olan demokratik bir anlayış içerisinde evet ve hayırcıları keskin bir kılıç haline getirmeden güzel bir kampanya dönemi olmasını diliyorum. Bugüne kadar içinde bazı sıkıntılı olayları barındıran parlamenter sistemin yenilenmesinden yanayım. Bu sistemin değişmesini ve kalmasını savunanlar arasında geçecek bir kampanya süreci yaşanacaktır. İçerisinde birçok şey barındıran; içinden 15 Temmuz çıkaran, koalisyon pazarlıkları çıkaran, ülkenin önüne ket vuran bürokratik oligarşiyi destekleyen bu sistemin yenilenme ihtiyacı olduğunu düşünenlerdenim. Türkiye Cumhuriyeti’nin tartışılmadığına inananlardanım. Bu sadece tıkanan bir sistemin açılmasıyla ilgilidir. ‘Evet’ diyecek olanlar kendi taraflarından sistemi anlatacaklardır. Eski modeli düşünenler de bir mücadele içinde olacaklardır. Toplumun kutuplaşmaması lazımdır. Önemli olan toplumun birlik ve beraberliğidir. Milletimiz ne derse o olacak. Olmaz diyorsa olmayacak.” dedi.

TÜRKİYE’Yİ DAHA İYİ NOKTALARA GÖTÜRECEK BİR MODEL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Mustafa Mercan, CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancoğlu’nun Keşan'da yeni anayasa ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu bir sistem değişikliği değil rejim değişikliğidir” şeklindeki sözleri üzerine konuşarak, şunları söyledi: “Bizler bunun kesinlikle rejim değişikliği olmadığını düşünüyoruz. Cumhuriyet ve kazanımlarıyla, Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle ilgili bir sorunumuz yok. Bunlar tartışılmayacak konulardır. Kampanya süresi içerisinde tüm argümanlar ortaya konacaktır. Böyle olunca da bilgi kirliliği ortadan kalkacaktır. Durumu herkes kendi penceresinden anlatacaktır. Bizim, özümüzde, birlik, beraberlik, dostluk ve kardeşliğe ihtiyacımız var. Daha çok kucaklaşacağımız için bizler bunu istiyoruz. Ben, milli ve yerli bir siyaset olacağına inanıyorum. Yeni modelin, aslını asla inkar etmeyen, Cumhuriyet rejimi ile sorunu olmayan, Atatürk’ün ilke ve inkılapları ile sorunu olmayan, Türkiye’yi daha iyi noktalara götürecek bir model olduğunu düşünüyorum. Bürokratik oligarşiyi söküp atacağı için bu sistemin doğru olduğuna inananlardanım. Adalet ve Kalkınma Partisi bugüne kadar her şeyi millete onaylatarak gelmiştir. Bu modelin Türkiye’yi hızlıca düze çıkaracağını inanıyorum. Bunu zaman içerisinde daha iyi anlayacağız. Milletimiz değerlendirmesini yapacak. Kampanyalar başlayınca net bilgiler ortaya konacak. Bizim de Keşan’da teşkilatlarımız çalışacak. Diğer partiler de çalışmalarını yapacaklar. Ülkenin sahibi millettir, millete güvenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Parti olarak bilgi ve belgelerle çıkıp kendimizi anlatacağız.”

BU SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİDİR

Okan Gaytancıoğlu’nun, “Değişim olursa Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk tarihe karışır” sözlerini de değerlendiren Mustafa Mercan, Bunlar, katılmadığımız, tasvip etmediğimiz sözlerdir. Böyle bir beyanımız da hazırlığımız da yok. Dediğim gibi bu bir sistem değişikliğidir. Rejim ile bir sorunumuz yoktur. Gaytancıoğlu’nun sözleri siyaseten söylenmiş.” diye konuştu.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BU GÜNE KADAR BİRÇOK KAOS ENGELİNİ AŞA AŞA GELDİ

Mustafa Mercan, gazetecilerin “Referandumdan ‘Hayır’ sonucunun çıkması halinde kaos ortamı oluşur mu, süreç nasıl işler?” şeklindeki sorusunu da yanıtlayarak, “Herhangi bir kaos ortamı oluşmaz. Türkiye Cumhuriyeti bu güne kadar birçok kaos engelini aşa aşa geldi. Zaten bu ortamlardan kurtulabilmek için bu sistem lazım. ‘Hayır’ da çıksa milletin dediğidir, başımızın üstünde yeri var. Herkes yoluna devam edecektir. Kriz ve kaos söylentileri tehlikeli şeylerdir. Herkes işine gücüne bakacak. ‘Hayır’ dediyse de ‘Millet demiştir’ deyip yolumuza devam edeceğiz. Şunu da gözden kaçırmamak lazım, ‘Hayır’ cephesini iyi tahlil etmek lazım. Milletin iyi bakıp iyi anlaması, içindeki detayları iyi görmesi lazım.” dedi.