AYGÜL KONAR

Aksal, 19 Ekim Muhtarlar Günü buluşmasında muhtarlarla ile bir araya geldiği programda projeyle ilgili olarak, “Şu an için kullanılmayacak. İhtiyaç için gemiler gelecek.” dedi

YAPILIŞ AMACI SADECE ACİL DURUMLARDA KULLANILMAK ÜZERE

Açıklamasında projenin yapılış amacı hakkında bilgi veren Aksal şunları söyledi: “Enerji bağımlısı bir ülke cari açığımızın da en büyük kalemi enerji oluşu, enerji sıkıntımız oluyor. Bundan iki yıl önce kışın ortasında Ukrayna vanayı kapatacağım dediğinde Bakan Bey diyor ki ‘Biz bir ay uyku uyumadık ama biz öyle yatırımlar yaptık ki bu yıl kışın göbeğinde bırakın Ukrayna’yı, Rusya, İran hepsi birlikte vanayı kapatacağız deseler bizim kendimize yetecek altı aylık doğal gazımız var’. Bunu tahmin edebiliyor musunuz? Yani nasıl korkunç bir rakamdır bu. Kendi doğal gazı olmayan bir ülkenin altı aylık bir doğal gaz stokunun olması maddi anlamda da gerçekten çok büyük bir güçtür. Sazlıdere’ye yapılacak sıvılaştırılmış doğal gaz depolama istasyonudur. Yapılış amacı sadece acil durumlarda kullanılmak üzere.  Yani normal zamanda biz bu doğal gazı kullanmayacağız.”

BİZ BUNU YAPMAK ZORUNDAYIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Marmara Ereğlisi’ndeki tesislerin genişletildiği ve yenilediği bilgisini verdiğini ifade eden Aksal açıklamasına şöyle devam etti: “Türkiye’de en çok doğal gazı Trakya tüketiyor. Her yere doğal gaz geliyor. Muhtarım diyor ki bende köyüme doğal gaz istiyorum. Hepimiz ısınalım istiyoruz. Sanayi de kullanılıyor, Çorlu’da kullanılıyor, her yerde kullanılıyor. İnşallah bizim gıda OSB’miz olacak, orada kullanılacak. Yarın öbür gün acil bir durum olduğunda bizim elimizin altında doğal gaz stoku olması lazım ve bize bu yakın bölgede bir yerde biz bunu yapmalıyız. Yapılacak depolama tesisi tamamen deniz altında karayla ilgisi yok ve biz buraya mecbur kalmadığımız kalmayacağımız sürece gemi falan çekmeyeceğiz. Evet, denizin altına bir depolama tankı yapacağız sıvılaştırılmış doğal gaz orada biriktirilecek yalnızca bunu acil bir durumda kullanacağız. Biz bunu yapmak zorundayız. Başka seçeneğimiz yok. Mümkün olduğunca da çevreye zarar vermeden yapacağız. Onun için yani kışın ortasında kalmak istemiyorsak, korkulu rüya görmek istemiyorsak bunları yapmak zorundayız. Belli şeyleri istiyorsak bedeli de var. Yapılacak da en uygun yer orası. Kesinlikle doğaya mümkün olduğunca zarar vermeden bu depolama tesisini yapacağız.”

BİRÇOK İL BU PROJE İÇİN YALVARIYOR

Bir muhtarın; “İnsanlar diyor ki dinleyelim, dinledikten sonra tepkimizi gösterelim. Şu ana kadar hiç dinlenilmedi. Beyaz hat geçecekmiş diyorlar. Bir boru hattı geçecek, ikinci boru hattını kazarken onu da orda kazması gerekmez mi. Benzin, mazot tamamen bunlarda gelecek diyorlar bunlar doğrumu?” sorusuna Aksal: “Sayın muhtarım, bize söylenilen sadece sıvılaştırılmış doğalgaz geçecek. Bakın biz bir yerlere bu yapılması lazım. Yapılması konusunda hepimiz hemfikiriz. Ama diyor ki kimse benim yakınıma yapılmasın. Bir yere yapılacak çünkü Marmara Ereğlisi’nden o transferin bir gün kesilme riski çok yüksek. İnanın birçok il bu proje için yalvarıyor. Gelin bizim oraya da yapın diye. Çünkü sizi garantiye alıyoruz, sizin bölgenizi garantiye alıyoruz. Kalkıp orada ki doğal gazı Anadolu’ya sevk etmeyecekler. Biz kullanacağız. Trakya’yı güven altına almak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

SAZLIDERE İÇİN KORKUNÇ BİR KIYAMET KOPUYOR

Başka bir muhtarın “Mahmutköy gibi bize de doğal gaz verilecek mi? sorusuna ise Aksal: “Mahmutköy’ün durumunu bilmiyorum. Bilmeden de bir şey söyleyemem mümkün değil. Bu işin takibini edeceğiz. Ben eminim yarın öbür gün köylerimize kadar doğal gaz vereceğiz. Şuan için 20 bin sınırı var. Nüfusu 20 bin ve üzeri olan yerlere kesinlikle verilecek. Yarın öbür gün köylere de geleceğine eminim.  Ama inanın o Sazlıdere için korkunç bir kıyamet kopuyor. Bu Trakya’ya müjde olarak planlanmıştı. Biz müjde vermeye geldik dedi bakan bey, gördüğümüz tepkiler üzerine şaşırdık kaldık. Biz Trakya’yı kışın göbeğinde doğal gazsız bırakmamak amacıyla bunu yapıyoruz. Tamamen bu emniyet sibobu olarak yapılıyor. Şu an için kullanılmayacak. İhtiyaç için gemiler gelecek.” dedi.