DOÇEK Ekibi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Askeri Tarih Müzesinden başladıkları faaliyetlerini İtalya'da Türk Bölgesi olarak adlandırılan Moena Kentinde bitirdiler.

20 kişilik bir ekiple yola çıkan DOÇEK, “Viyana-Wagrain-Jenbach-Innsbruck-Bozen-Moena” güzergahını izleyerek İtalya’da Türk Bölgesi olarak adlandırılan Moena’ya ulaştılar ve orada Belediye Başkanı Eduardo Felicetti ile görüşerek faaliyetlerinin içeriğini anlattılar. DOÇEK Ekibine oldukça sıcak ve içten davranan Moena Belediye Başkanı, Türkiye'den gelecekleri önümüzdeki günlerde kentte yapılacak olan Türk Festivaline de beklediklerini söyledi.

Bilindiği üzere DOÇEK, tarihçi yazar Orhan Yeniaras’ın “El Turco” romanındaki yaşanmış bir öykünün eşliğinde Moena kentindeki “Balaban Hasan”ın büstünü ve oradaki Türk Sokağı olarak isimlendirilen bölgeyi ziyaret etmek üzere onun atıyla geçtiği yerlerden demir atlarla geçmek üzere bir faaliyet planlamıştı.

Moena kasabasına “Türk Bölgesi” denmesini sağlayan olay ise 1683 yılında yani bundan 333 yıl önce II. Viyana Kuşatması sonrası o bölgede yaralı olarak bulunan Balaban Hasan isimli bir Osmanlı Subayının köy halkı tarafından iyileştirilmesi ve Balaban'ın da köy halkını haraca bağlayan derebeylerine karşı çıkıp halkı örgütleyerek bu haksız haraçlardan kurtarması ve köy halkına direnme gücü vermesi, orada çok sevilmesi ve bu olayın yıllar boyu bir efsane olarak köy halkı tarafından kutlanması sonucu gerçekleşiyor.

Moena halkı bu olayı her yıl yaz aylarında düzenlemiş oldukları Türk Festivalinde kentin dört bir yanına Türk bayrakları asıp geleneksel giysiler ve tatlar eşliğinde Balaban Hasan’ın büstünü göstererek “O bizim atamız, biz Türk’üz, burası da bizim Türkiye’miz diyerek” kutluyorlar.

Faaliyete yazar Orhan Yeniaras da bir mesaj göndererek destek oldu, Yeniaras mesajında: “Sevgili DOÇEK grubu kitabımdan ilham alarak böyle güzel bir organizasyon planlamanız beni çok duygulandırdı ve onurlandırdı. Size yolculuğunuzda esenlikler diliyorum. Güle güle gidip gelmenizi, dönüşte gördüklerinizi ve Osmanlı’dan kalan oradaki atmosfer ve eserleri benimle de paylaşırsanız çok mutlu olurum. Başarılar ve saygılar.”

DOÇEK Başkanı Hakan Eşme: Keşan DOÇEK olarak ulusal alandaki faaliyet ve organizasyonların yanında, uluslararası alanda da 20 kişinin katılımıyla oldukça kapsamlı bir etkinlik, planlandığı şekilde hiç bir aksaklık olmadan gerçekleştirilmiş olup; bu faaliyet kurum olarak kazandığımız deneyim, birikim ve ekip ruhunun canlı bir yansımasıdır.

Avrupa'nın ortalarında ve sık kullanılmayan rotalar üzerinde pedal çevirip kamp yaparak bu faaliyetin aksaksız ve mükemmel bir ekip uyumu içinde gerçekleştirilmesini sağlayan, ülkedeki olağanüstü hal nedeniyle geri dönmek zorunda kalan; işleri nedeniyle katılamayıp da gönülleri bizimle büyük DOÇEK ailesine içten ve sonsuz teşekkürler ediyoruz.
Keşan DOÇEK kurumsal kimliğiyle dünyanın dört bir yanında faaliyet yapacak bir birikim ve deneyim ile Keşan ve DOÇEK adını sadece yerel, ulusal ve bölgesel değil tüm dünyada 7 kıtaya tanıtmak için faaliyet ve projelerine devam edecektir.
dedi.