Sonay CAN

Keşan GESAD (Geleneksel Savunma Sporları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bilmez, kendi çalışma faaliyetleri doğrultusunda, bay ve bayanlara birlikte spor yapma olanağı sağladıklarını, ayrıca, küçük gruplara da pilates, step ve aerobik çalışması yapabilecekleri imkanı hazırladıklarını söyledi. Bilmez, şöyle dedi: “GESAD 4 yıl önce faaliyete geçti. Aslında farklı salonlarda 2003 yılından beri hizmet veriyoruz. Özellikle daha küçük gruplara spor yapma imkanı sağlıyoruz. Çünkü Keşan’da çoğunluğu sadece bayanlara, bazılarında ise sadece erkeklere yönelik spor salonları var. Bu durum insanları kısıtlıyor. Çünkü her vücudun antrenman programı farklıdır. Biz ise her iki cinsin, aynı anda, aynı salonda spor yapma imkanı sağlıyoruz. Bu sayede insanları sınırlamıyoruz. Bay-bayan ayırımı yok. Zaten herkesin işi ve faaliyet programı ayrı. Belli bir kültür seviyesindeki insanlar, geldiği için bir sorun olmuyor. GESAD aslında bir federasyonu da olan bir dernek. Benim de gençlik hayalim. Salonumuz 175’er metrekarelik alt ve üst kata sahip. Öğrenci sayımız ise değişiklik gösteriyor. Özellikle kış döneminde daha yoğun oluyoruz. Salonumuzda bay-bayan fitness, bayanlara özel; pilates, step, aerobik çalışmalarımız, Küçük çocuklar için karate ve taekwondo, yetişkinler için; jiujutsu ve çeşitli Uzakdoğu sporları mevcut. Bunların stilleri ve derslerini veriyoruz. Bu kursları verebilecek antrenörlük belgelerine sahibim. Gruplara tek başıma yetemediğim için çeşitli usta öğreticilerden faydalanıyoruz. Her meslekten kişiler gelip salonumuzda spor yapabilir. Burada sadece ortamın kurallarına uyması şartı arıyoruz.”  


“SPOR BİLİNÇLİ YAPILMALI”

Sözlerinin devamında sporun mutlaka bilinçli yapılması gerektiğini söyleyen Mehmet Bilmez; “Keşan halkına şunu öneriyorum: Çok büyük paralar ödeyip, evlerine spor aletleri almasınlar. Çünkü spor ve antrenmanların bilinçli yapılması gerekir. Tek başına evde spor aletiyle çalışma sırasında, yanlış uygulamalar yaparsan, seni uyaracak kimse yok. Bu da anatomik bozukluklara neden olabileceği gibi, fazla çalışmalarda kaslarda yanma meydana gelebilir. Eklemler yeterince ısınmadan, bel ve boyun ile el, kol ve bacaklarda çeşitli sakatlıklar oluşabilir. Eve spor sistemi kurulması gerekse bile, çalışmaların bilinçli yapılabilmesi için en az 2 yıl bir salonda çalışılması gerekir. Bu çalışma bilirkişi gözetiminde olmalıdır. Bu tür spor salonları planlı-programlı bir antrenman yaptırmak zorunalar. Çünkü insanlarda yaş ilerledikçe, yağ oranı yükseliyor, kas oranı düşüyor. İleriki yaşlarda ise kemik erimesi ve vücutta çeşitli şekil bozuklukları meydana geliyor. Hareketsizlikten, eklemlerde hava kabarcıkları oluşuyor.


“KEŞAN’DA DÜZENLİ SPOR YAPAN İNSANLARIN SAYISI ARTIYOR”

Keşan’da insanların düzenli spor yapma konusunda günden güne geliştiğinin altını çizen Bilmez, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Her geçen gün Keşanlılar, spor salonlarına ilgi gösteriyor. Salonumuzda 16-65 yaşına kadar öğrencimiz var. Body fitness’i insanlar yanlış anlıyorlar. Bu sportif çalışmada, sadece vücut geliştirme söz konusu değil. Vücudunda ne yapmak istiyorsan o amaçla çalışırsın. Kilo alıp-vermek, adale büyütmek, anatomik bozuklukları düzenlemek, fit vücut sahibi olmak gibi değişik isteklere cevap verir. Bu işin %40’ı beslenme, %30’u antrenman ve spor yapmak, geri kalan %30’u ise dinlenmedir. Çok uzun saatler spor yapılarak, zayıflama olmaz. Hepsi bir bütündür. Haftada 3 gün spor yapmak yeterlidir. Kilo vermek ve sıkılaşmak isteyenleri için en fazla 5 gün spor yapılmalıdır. Çünkü vücudun dinlenmeye ihtiyacı var. Çok spor yaparken vücut katabolik etkiye uğruyor. Her gün spor olmaz. Adalelerin inlenmesi de gerekiyor. Dinlenme ve beslenme, sporun ayrılmaz birer parçasıdır.”