Bora Akyol
Son yıllarda Keşan’da açılan spor okulları, öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği yerler olmaya başladı. Medya Keşan Gazetesi olarak Keşan’daki spor okullarının temsilcileri ile yaptığımız röportajlarla siz okuyucularımızı, Keşan’daki spor okullarının durumu hakkında bilgilendirmeyi amaçladık.
Kentliliğin bir öğesi olan sporu, sayıları artan spor okullarında bilimsel bir şekilde öğrencilere öğreten eğitmen ve öğretmenlere projelerini, katılımın hangi seviyelerde olduğunu, öğrenci ve veli ilişkileri hakkında görüşlerini sorduk.
Sırasıyla Keşan Beşiktaş Spor Okulu Sorumlusu Serkan Bayraktar, Keşan Fenerbahçe Spor Okulları Sorumlusu Kıvanç Bilir, Keşan Lisesi Spor Kulübü Basketbol Okulu Sorumlusu Özgür Gündoğdu ve Keşan Sportif Gelişim Faaliyetleri Merkezi Sorumlusu Fatih Uygun gazetemize şu bilgileri verdi:



BEŞİKTAŞ SPOR OKULLARI

Keşan’da 2016 Ekim ayında hizmet vermeye başlayan Beşiktaş Spor Okulunun sorumluluğunu Serkan Bayraktar ve Anıl Gökmen üstleniyor. Çalışmalarını beraber sürdürdüklerini ifade eden Beşiktaş Spor Okulu sorumlusu Serkan Bayraktar, bu çalışmaları hafta sonları Şapçı Ağadayı Halı Saha tesislerinde yaptıklarını aktardı.

NE GEREKİYORSA BİLGİLERİMİZİ AKTARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Beşiktaş Spor Okullarının Keşan’da 1 buçuk aya yakın zamandır faaliyet gösterdiğini aktaran Serkan Bayraktar, “Anıl Gökmen hocamla beraber biz çocuklarımıza verdiğimiz hizmet anlamında da eğitim anlamında da çok mutluyuz. Onların da burada Beşiktaş forması ile eğlenceli, oyunlu eğitimlerinden dolayı gayet mutlu olduklarını düşünüyorum. İyi bir çalışma sürecinden geçiyoruz. Ne gerekiyorsa bilgilerimizi aktarmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kurstaki yaş grupları ile ilgili bilgi veren Bayraktar, şunları aktardı: “3 Grup halinde toplam 60’a yakın öğrencimiz var. En küçük grubumuz 4-7 yaş arası. Sonraki grubumuz 7-11 yaş grubu. Yıldız olarak nitelendirdiğimiz en büyük kategorimiz var. Onlar da 11-15 yaş arası oluyor. Bu şekilde çalışmalarımız devam ediyor.”  

Yaz mevsiminde aynı çalışmaları hafta içi yapacaklarını aktaran Bayraktar, “Çalışma günlerimiz Cumartesi ve Pazar günleri 16.00-19.00 saatleri arasında. En küçük kategoriyi kış döneminde sabaha almak için uğraşıyoruz. Yaz mevsiminde aynı çalışmaları hafta içi yapacağız.” dedi.

İleriye dönük olarak hedeflerini söyleyen Bayraktar, şunları aktardı: “Tabii ki buradan hem onların hem de bizlerin tercihi ile yetenekli öğrencilerimizi Beşiktaş Futbol Kulübünde denemelere seçmelere oradaki çalışmalara katılması bizim hedefimiz. Ve Beşiktaş kulübünün de istediği hedeflerin başında geliyor.”  











----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


FENERBAHÇE SPOR OKULLARI

Keşan’da ilk olarak geçen sene Basketbol ile faaliyete başlayan, bu sene de spor okulları branşına futbolu da katan Fenerbahçe Spor Okulu sorumluluğunu, aynı zamanda Basketbol spor okulu çalıştırıcılığı yapan Kıvanç Bilir üstleniyor. Futbol Spor Okulu çalıştırıcılığını ise Özcan Sarıbaş yapıyor. Her iki branşın da çalışmaları hafta sonu yapılırken, Futbol Spor Okulu, çalışmalarını Şapçı Ağadayı Halı Saha tesislerinde, basketbol antrenmanlarını ise İlhami Ertem Ticaret Meslek Lisesi Spor salonunda sürdürüyor.

FUTBOL OKULU EKİM AYINDA FAALİYETE GEÇTİ

Keşan’da iki senedir hizmet verdiklerini bildiren Fenerbahçe Spor Okulları sorumlusu Kıvanç Bilir,  “Fenerbahçe Spor Okulları Keşan’da geçen sene Kasım ayında basketbol olarak faaliyete başladı. Bu sene de futbol ile girdik. Futbol Okulu Ekim ayında faaliyete geçti. Fenerbahçe Spor Okulu Keşan’da ikinci senesine girdi.” dedi.

Kurstaki öğrenci sayısı hakkında bilgi veren Bilir, “Basketbolda 64 kursiyerimiz var. Yaş gruplarına göre faaliyet gösteriyorlar. Küçük gruplarımız daha çok sabah saatlerinde çalışıyor. Futbolda da şu an yaklaşık olarak 45 kişiyiz. Toplam 100’ün üzerinde öğrencimiz var.” dedi.

KARAKTERLERİNE DOKUNMAK İSTİYORUZ

Spor okulunda öğrencilerin kişiliklerine dokunmak istediklerini aktaran Bilir, “Fenerbahçe ve Türk sporuna sporcu kazandırmak öncelikli amaçlarımızdandır. Sadece Fenerbahçeli sporcularımız yok. Galatasaraylı ve Beşiktaşlı sporcularımız var. Biz onlara Basketbol ve Futbol öğretmenin yanı sıra kişiliklerine dokunmak istiyoruz. Asıl amaç bu. Çünkü dünya çok değişti. Yapı çok değişti. Bu değişimi yakalamamız gerekiyor. Sosyal ve sportif anlamda bir fark yaratıyor olmanız lazım. Biz burada bu çocukların bir branşla ilgilenmelerini istiyoruz. Amacımız sadece sporu öğretmek değil. Onların karakterlerine de dokunmayı istiyoruz. Çünkü çocuklar takım sporu yapıyorlar. Özgüvenleri gelişiyor. Zihinsel gelişimleri bizim için çok önemli. Bir kişi için bile antrenman planını değiştirebiliyoruz. Pedagojik anlamda da onlara her türlü müdahale etmeye çalışıyoruz. Sadece basketbol veya futbol olarak değerlendirmiyoruz. Tabi bunu yapacak hocalar da önemli. Eğitim seviyesi önemli. Kurumsal bir yapının içinde olduğumuz için denetleniyoruz. Gelişime açığız.” şeklinde konuştu.

AİLELERİN BİLİNÇLİ OLMASI GEREKİYOR

Ailelerin çocuklarını teslim edecekleri insanlar konusunda bilinçli olmaları gerektiğini söyleyen Bilir, şunları aktardı: “Çocuklar okuldaki derslerini öğreniyorlar. Ama bu kısımdan da eksik kalmamaları gerekiyor. Ailelerin bilinçli olması gerekiyor. Çocuklarını teslim edecekleri insanları sorgulamaları gerekiyor. Benim hoşuma gidiyor fakat aileler çok nadir olarak sorguluyor.”










----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KEŞAN LİSESİ SPOR KULÜBÜ BASKETBOL OKULU

2010 yılından bu yana antrenmanlarına devam eden Keşan Lisesi Spor Kulübü Basketbol Okulu sorumlusu Özgür Gündoğdu, çalışmalarını Edip Ali Kaçak ve Tarık Yağcılar ile birlikte Keşan Lisesi Kapalı Spor Salonunda sürdürdüklerini ifade etti.

ÖZGÜVEN KAZANMALARI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Keşan Lisesi Spor Okulları sorumlusu Özgür Gündoğdu Keşan’da 2010 yılında faaliyet göstermeye başladıklarını vurgulayarak, “Şu an yaklaşık 80 tane kursiyerimiz var. Yaş gruplarımız ise 6 yaş ile 17 yaş arasında değişiyor.”  dedi.

Çocukların basketbol öğrenmelerinin yanı sıra sosyalleşmesi ve paylaşma duygularının geliştirilmesini hedeflediklerini aktaran Gündoğdu“Birbirleri ile olan ilişkilerinin daha yoğun tempolarda devam edip sosyal ortamlara daha iyi giriş yapmaları ve özgüven kazanmaları bizim için çok önemli.” şeklinde konuştu.

RESMİ MÜSABAKALARI GÖSTERMEK ADINA BASKETBOL MAÇLARINA GÖTÜRDÜK

Çalışma grupları hakkında bilgi veren Gündoğdu, “Çalışmalar 5 grup şeklinde devam ediyor. Her grup 1 buçuk saatlik çalışma yapıyor.” dedi.

Basketbol branşında hizmet verdiklerini bildiren Gündoğdu, “Özellikle bu yıl çocukları resmi müsabakaları göstermek adına basketbol maçlarına götürdük. Onların orda müsabakaları izlemesi oyuncuların oyun içinde neler yaptıklarını görmesi. Bu müsabakalar hakemli bir şekilde nasıl oynandığını görmesi. Basketbol ve sporculuk hedefini daha iyi koyacaktır.

Daha önce ben gençlik spor bünyesinde 8 yıl kadar da yaz spor okulu adı altında bu işi yapmıştım. Yazın ara veriyoruz. Yazın çok katılım olmuyor. Tatil yapıyorlar. Bu zamana kadar bir çalışmamızı dahi iptal etmedik. Güzel bir sistem yarattık. Her sene bu sisteme uyuyoruz.” dedi.











----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KEŞAN SPORTİF GELİŞİM FAALİYETLERİ MERKEZİ

Keşan’da 6 yıldan bu yana faaliyet gösteren Keşan Sportif Gelişim Faaliyetleri Merkezi, futbol branşında hizmet verirken çalıştırıcılığını Fatih Uygun ve Salih Göktuğ Aşık yapıyor. Diğer spor okullarında olduğu gibi hafta sonları yaptıkları çalışmalarını Feride ve Mehmet Çuhacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde bulunan halı saha tesislerinde sürdürdüklerini ifade eden Uygun, sporcu ahlakı aşılamanın en ön planda olduğunu aktardı.

Keşan Sportif Gelişim Faaliyetleri Merkezi sorumlusu Fatih Uygun Keşan’da hizmet verdikleri 6.yıl olduğunu aktararak, “Kursumuzda 4 yaş grubumuz var. 2004-2006 doğumlular. Bunlarda 23 tane öğrencimiz var. 2007 doğumlularda 28 tane öğrencimiz var. 2008 doğumlular grubumuz var. Bu kategoride 29 tane öğrencimiz var. 2009-2010 doğumlularda 25 tane öğrenci var.” dedi.

SPORCU DAVRANIŞI GELİŞTİRMEK

 Çocukların öğrencilik hayatlarındaki stresi ve gerginliği bir nebze azaltıp onlara destek olmanın temel amaçları olduğunu söyleyen Fatih Uygun, “Biz bunu çocuklarda destekleyici maksatla yapıyoruz. Yani sosyal faaliyet olarak görüyoruz yaptığımız işi. Çocukların okul tempoları çok yoğun. Kurslar, etütler, sınavlar, gerginlikler… Bizim okulun ilk çıkış amacı çocuklara yardımcı olmak. Bir sosyal ortam yaratmak onlara burada nefes aldırmak. Birbirleri ile tanışmalarını sağlamak. İpsala’dan, Enez’den, İzzetiye’den, Çamlıca’dan gelen öğrencilerimiz var. Daha uzak illerden gelenler var. Keşanlı olup yaz tatilini burada geçirmek için geldiğinde çocuk tatilini bizimle değerlendirebiliyor. Biz daha çok destekleyici sosyal faaliyet kapsamında görüyoruz. Tabi bunları yaparken futbolla ilgili temel şeyleri de öğreniyorlar. Teknik olsun mevkii bilgileri olsun kademe nasıl yapılır? Hücum nasıl yapılır? gibi temel bilgileri veriyoruz. Ama bizim için en önemli şey çocuklarda sporcu davranışı geliştirmek. İyi futbolcu olamayabilir ama iyi sporcu olmak herkesin kendi elinde olan bir şey. Biz çocukların iyi sporcu olması için uğraşıyoruz.” dedi.

HAFTANIN FUTBOLCUSUNU SEÇİYORUZ

Spor okulundaki öğrencilere futbol yolu ile kitap okumaya teşvik ettiklerini aktaran Uygun, “Bizim uygulamalarımız var. Haftanın futbolcusunu seçiyoruz. Örneğin çocuğun buradaki davranışlarına bakıyoruz. Velisine ulaşıp soruyoruz. Bu çocuk evde nasıl? Yemeğini düzenli yiyor mu? Gece saatinde uyuyor mu? Elektronik aletler ile çok fazla vakit geçiriyor mu? Ödevler zamanında yapılıyor mu? Ders başarısı iyi mi? Okuldaki öğretmenleri ile de görüşüyoruz. Acaba disiplin problemi var mı diye okuduğu okuldaki idaresi ile de görüşüyoruz. Ailede problem yoksa buradaki davranışlarına bakıyoruz. Böylelikle haftanın futbolcusunu seçiyoruz. Bununla da bitmiyor haftanın futbolcusu seçilen oyuncu bize okuduğu kitabın özetini anlatıyor. Sonrasında da kupasını veriyoruz ve facebook sayfamızda öğrenciyi onare etmek adına yayınlıyoruz. Bir sezon boyunca 10 defa haftanın futbolcusu seçilene bizden istediği hediyeyi alıyor. Bisiklet, krampon, eşofman veya benzeri…” şeklinde konuştu.

Öğrencileri zararlı alışkanlıklardan korumak ve onlara sporcu ahlakı aşılamak istediklerini bildiren Fatih Uygun, “Çocukların davranışlarını geliştirmeye çalışıyoruz. Düzenli yesin, zamanında uyusun, telefon ve tabletle çok vakit geçirmesin, kitap okuma alışkanlığı edinsin, ailesine karşı daha pozitif olsun. Biz çocukları buna teşvik etmeye çalışıyoruz. Burada futbolun temelini öğretiyoruz yeteneği olan da gidiyor. Devam etmek isteyeni buradaki yerel takımlara gönderiyoruz. Bizim için okul takımına girecek kadar bilgisi olması yetiyor. Neden yetiyor? Günümüzde birçok uyuşturucu madde ve zararlı alışkanlıklar var. En azından o çocuğun sporcularla birlikte olmasını sağlıyoruz. Sporcularla birlikte olması çok daha iyi oluyor onun için. Daha çok bunun peşindeyiz. Sporcu davranışı geliştirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumartesi Pazar günleri, her yaş grubuna yaklaşık 1 buçuk saat ayırarak çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Uygun, şunları aktardı: “Biz ilerleyen dönemlerde federe olmayı düşünüyoruz. Tamamen federe olup maçlara gidip gelen bir alt yapı istiyoruz. Bu ülkemiz şartlarında ve Keşan’da biraz zor gibi. Çünkü her yaş grubuna kaliteli eğitmen bulmak çok zor. Ama öncelikli olarak federe olduktan sonra iki kategori ile katılıp daha sonra da büyümek. Ama en önemli hedefimiz sporcu davranışına sahip, ahlaklı ne yaptığını bilen, kendini disipline etmiş bireyler yetiştirmek. Bir kulüpte oynamasından ziyade biz işin daha çok bu boyutundayız. Bazı veliler bize soruyor. Futbolcu olur mu diye. Çocuğunuz okusun bir meslek sahibi olsun ama futbol da ona yardımcı olsun.”