HABER MERKEZİ

SARDOS yönetim kurulu üyesi Ayhan Altındiş topluluğu temsilen geçtiğimiz hafta Karadeniz Ereğli'de yapılan bisiklet festivaline katıldı. Altındiş, Kocaeli'den Ereğli'ye kadar pedal çevirerek gitti.200 bisikletçinin katıldığı festival muhteşem doğası ve organizasyonun güzelliği ile bisikletçilerden tam not aldı. Hafta sonu da bir grup SARDOS üyesi İstanbul Pedalşörler ve Küdak ekipleri ile birlikte Kapıdağ yarımadasında iki günlük kamplı bisiklet turuna katılırken diğer bir grup da Gala gölü mili park bölgesinde bisiklet turu gerçekleştirdi.2005 yılında Milli park ilan edilen bölge, Domuz gölü ve Pamuklu gölü ile birlikte yaban hayatı için çok kıymetli bir ekolojik alan oluşturmaktadır. Bölgede 130 çeşit kuş türü, onun üzerinde balık türü bulunmaktadır. Flora bakımından zengin olan bölgede Nilüfer, su Sümbülü, hasır sazı, ipliksi yeşil aglere gibi bitkiler de yetişmektedir. Kaçak av ve yeterli ilgi gösterilmemesinden dolayı bazı kuş çeşitlerinin neslinin tükenme aşamasında olduğu yetkililer tarafından belirtilmektedir.
SARDOS adına bir açıklama yapan Faruk Eker, şunlar söyledi: “Gala Gölü Milli Parkı bölgemizin muhteşem yerlerinden birisi. Trakya bölgesinin birçok yerinde olduğu gibi Gala gölü de tartışma yaratacak projeler ile gündeme gelmeye devam etmektedir. Gökçetepe ve Danişment Tabiat parkları ile aynı statüde tutulan Gala gölü milli parkı, maalesef bazı birim, kurum ve  STK'larının da olumlu görüş desteği ile bisiklet parkuru, yürüyüş parkuru, kuş gözlem istasyonları, kamp karavan alanı gibi üniteleri barındıran bir turizm bölgesi olarak planlama yapılmaktadır. Birçok yabani kuşun yaşam alanı olan ve her yıl farklı kuşların göç alanı olan bu bölgede kalıcı böyle bir tesis yapıldığında hayvanların rahatsız olup göç edeceği   göz ardı edilmemelidir. Umarım bu durum tekrar değerlendirilir ve tabii alanların insan faktörü sokularak bozulması önlenir.
Hafta sonu hava sıcaklığının çok yüksek olmasından dolayı etkinliğimize gün doğmadan başladık. Gala gölü, domuz gölü ve pamuklu gölünü çevreleyen 50km.lik turda muhteşem görsellerle karşılaştık. Çeşit çeşit yabani kuşlar, sazlıklar arasında otlayan yarı yabani sığırlar, yabani atlar, rengarenk çiçekler, nilüferler bize tur boyunca unutulmaz görseller oluşturdu. Öğleden sonra sona eren turda yine bölgemizin en kıymetli yerlerinden birisini daha pedal çevirerek tanıma mutluluğunu yaşadık. Doğayı koruyalım, kirletmeyelim ve kirletenlere engel olalım.”