HABER MERKEZİ

2013 yılında İzmir’de bisikletli kadın Sema Gür’ün girişimleri ve bir grup gönüllü bisikletli kadının desteği ile başlatılan farkındalık turu, bu yıl yurt içi ve yurt dışında 63 farklı merkezde eş zamanlı yapıldı. 

Keşan’da da gerçekleştirilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turuna, kadınların yanı sıra erkekler ve çocuklar da katıldı.

Kendileriyle birlikte bisikletlerini de çiçek ve balonlarla süsleyen kadınlar, saat 15.30’dan itibaren Hastane Caddesindeki Şehitlik Anıtı önünde toplanmaya başladı.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Keşan Koordinatörü Ayşe Çelik Eker, burada bir basın açıklaması yaptı.

“KIZ ÇOCUKLARI OKUYOR, GURURLUYUZ”

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun, 2013 yılında İzmir’de Sema Gür’ün girişimleri ve bisiklete binen bir grup gönüllü kadının desteği ile başladığını ifade eden Çelik Eker, şunları dile getirdi: 6 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik Türkiye’de ve yurt dışında diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir. Turumuz bu yıl yaklaşık 63 şehirde, yurt içi ve yurt dışında eş zamanlı olarak düzenleniyor. Bu turu herhangi bir kurum, kuruluş, şirket, grup değil gönüllü kadınlar organize ediyor. 

Herhangi bir kâr amacımız yok. Bu tur sayesinde kız çocukları okuyor, gururluyuz.

Biz neden bisikletlerimizle buradayız?

Çünkü bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır, çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracıdır. Eğer uygun ‘bisikletli ulaşım politikaları’ olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık.

NEDEN EYLÜL AYI’NIN 3.HAFTASI TOPLANDIK?

Çünkü ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ kapsamında yapılan ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne vurgu yapmak istedik. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de yıllardır biz de destek veriyoruz. Biz de Keşan’da bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız.

‘Egzoz kokusuna karşı çiçek kokusu’ diyoruz.

BİZ NE İSTİYORUZ?

Biz yolların sadece motorlu taşıtlara ait olmadığından eminiz. Sizlerin de fark etmesini istiyoruz. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz.

NEDEN ÖZELLİKLE KADIN?

Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında ‘var’ olmalı.

BİZ NEDEN BURADAYIZ?

Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz…

Her zaman olduğu gibi bu organizasyonda da desteğini esirgemeyen Keşan Kaymakamlığımıza, Keşan Belediyemize, İlçe Emniyet Müdürlüğümüze, Keşan Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğüne, Fimajör orkestrasına, Uslu Tarım’a, Seray Çiçekçilik’e, Trakya Elektronik’e, Keşan Saros Doğa Sporları Topluluğuna (SARDOS) ve katılan tüm katılımcılara yürekten teşekkür ederim.”

Ayşe Çelik Eker’in basın açıklamasının ardından, süslü bisikletlerine binen süslü kadınlar ve destek veren erkekler, Hastane Caddesinden tura başladı.

Müzik eşliğinde Hastane Caddesi, Önder Caddesi, İsmet İnönü Caddesi ve Kurtuluş Caddesi üzerinde pedal çeviren süslü kadınlara, Keşan Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Keşan Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürü Mücahit Erdoğan ve çok sayıda vatandaş da destek verdi.

Mehmet Gemici Cennet Bahçesi’ne kadar bisikletleriyle gelen kadınlar, burada konfetilerle karşılandı.

Mehmet Gemici Cennet Bahçesi’nde ikramda bulunuldu ve Fimajör orkestrası tarafından müzik ziyafeti sunuldu.