BÜLENT SAYLAM 

Saat 10.00 sıralarında başlayan tören Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, ve oda yöneticileri katıldı.

Günün anlama ve önemini belirten konuşmayı yapan Şen, şunları söyledi: “Alın terini toprağa akıtan çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Gününü kutluyorum. Keşan Ziraat Odası yönetimi olarak kaymakamımızdan aldığımız izin neticesinde bugün sade bir tören yapıyoruz. Pandemi sürecinde çiftçilerimiz ülkede yaşayan vatandaşlarımızı ve başka ülkelerden gelen turistleri doyurmak amacıyla hep sahada oldular. Şuanda da her çiftçi bölgesel olarak tarlada ekim, dikim işleriyle uğraşıyor.

Girdi maliyetlerinin gün geçtikçe yükseldiğini kaydeden Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunların çözümü ve desteklerin arttırılmasını istiyoruz.  Bazı bölgelerde buğday hasadı başlayacak. Hükümet yetkililerimizin iyi bir fiyat vermesini ve çiftçilerimizin yüzünün güldürülmesini temenni ediyoruz.”

Daha sonra söz alan Keşan Ziraat Odası Meclis Başkanı Engin Başdümen, çiftçilerin en iyi ürünü elde etmek için elinden gelen tüm çalışmaları yaptıklarını belirterek şunları ifade etti: “Destek olarak üreticimizin mağdur edildiğini düşünüyorum. Özellikle gübre, mazot gibi girdi maliyetleri yüksek. Gerekli desteği çiftçilerimizin hak ettiğini düşünüyorum. Pandemi döneminde sahadayız. Herkes elinden geleni en iyi şekilde yapıyor. Sorun sahada öğrenilir. Biz burada açıklama yapıyoruz ama dışarıda çiftçiyi dinlediğimizde sorunlar daha büyük. Biz sadece gördüklerimiz kadar konuşuyoruz. Çok mağdur çiftçilerimiz de var. Pandemi olmasa da onları dinlesek. Ayçiçek ekimindeyiz. Bir torba çiçek bin TL’den başlıyor. Çiftçiler adına şartların ağırlaştığını düşünüyorum. Küçük bir ilacın fiyatı 500 TL olmuş. Malını çıkaran çiftçinin ürününü değerinde satması gerektiğini düşünüyorum. Harmanda buğday fiyatının ne kadar olacağını düşünüyoruz. Sezon geldi, fiyatın ne olacağı belli değil.”

Tören Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla sona erdi.