Keşan’da, 2016 yılının ilk buğday ürünü dün Keşan TB (Ticaret Borsası)’ye getirilerek, burada yapılan salon satışındaki açık arttırmada, kilogramı 1,10 TL’den, Kaymazlar Et ve Tavuk Paz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından alındı. Saat 11.00 sıralarında, Keşan TB Toplantı Salonu’nda başlayan ilk ürün satışına; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan TB Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aytekin Süzgün ve bazı Yönetim Kurulu üyeleri, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) Keşan Ajans Amiri Ali Gücüyeter, Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi, Keşan Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri ve Borsa üyeleri katıldı. Salon satışı için söz alan Necmi Kaymaz, 2016-2017 yılının hasat öncesi dayanışma yemeğinden önce yılın ilk arpa satışını gerçekleştirdiklerini söyleyerek, şimdi de yılın ilk buğday ürününün salon satışının yapıldığını dile getirdi.

Keşan TB Meclisi olarak Ramazan Ayı’nın tüm İslam alemine hayırlı olması dileklerinde bulunan Kaymaz, “Bu mübarek ayda yapılacak hasadın tüm üreticilere, ülkemize hayırlı olması dilekleriyle, yapılacak satış da tüm üreticilerimize ve bölgemize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra Keşanlı üretici Tolga Doğan’ın getirdiği 2 ton 200 kg ağırlığındaki buğday, salon satışı ile açık arttırmaya sunuldu. Keşan TB personeli Hüseyin Alpu tüm Borsa personeli adına hasat sezonunun hayırlı ve bereketli olması dileklerinde bulunmasından sonra açık arttırmayı başlattı. 0,90 TL’den açık arttırmaya sunulan, rutubet oranı %11,4, hektolitre 77, süne ve kımıl tahribatı 0,7, gluten 32,5, gluten index 91, protein 13,9, nişasta 58,2 ve seluloz 2,8 değerlerine sahip buğdaya, son olarak aynı zamanda Kaymazlar Et ve Tavuk Paz. San. Tic. Ltd. Şti. yetkilisi olan Meclis Başkanı Necmi Kaymaz tarafından, sembolik olarak 1,10 TL fiyat verildi. Açık arttırmanın sonrasında, Keşan TB Meclisi, 50 litrelik mazot fişi ile günün anlam ve önemini belirten hatıra tabağı Doğan’a verdi. Hasan Şen ve bazı Yönetim Kurulu üyeleri de üreticilerin teşvik edilmesi amacıyla, her yıl olduğu gibi ilk ürün sahibine çeyrek altın hediye etti.

ATAMAN: “TÜM ÜRÜNLERİMİZİN BÖYLE OLMASINI İSTERİM”

Yapılan salon satışının ardından, ilk buğday ürününün kalitesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Keşan TB Üyesi Habil Ataman, geçen yıllara bakıldığında, ilk buğday ürününün dört dörtlük olduğu ifade ederek, “Tüm ürünlerimizin böyle olmasını isterim. Böylece bölgemize yabancı tüccar gelecek ve üreticimizin ürünü para yapacaktır. Bundan sonraki yıllarda da umarım bu şekilde devam eder. Geçen yıllardaki kaliteye baktığımızda neredeyse 2 kat daha kaliteli. Bunun yanında verim de geçen yıla göre iyi. Bölgemizdeki yağış rejiminin diğer bölgelere göre daha farklı olması da ürünlerimizin avantajını ortaya koyuyor.” diye konuştu.

KAYMAZ: “VERİMİN YÜKSEK OLMASI SEVİNDİRİCİ”

Necmi Kaymaz da bu yılki değerlerin, geçen yıla göre bakıldığında neredeyse 2 katı olduğuna dikkat çekerek, “Borsa üyelerimizin de belirttiği gibi, hem kalitenin hem verimin yüksek olmasını, bölge üreticilerimiz ile bölgemiz açısından sevindirici karşılıyoruz.” diye konuştu.

KALE: “TMO’NUN BU KONUDA AÇIKLAYACAĞI FİYATLAR ÖNEMLİ”

Kale Un Sanayi yetkilisi Savaş Kale de Türkiye çapında, geçen yıla göre daha az verim beklendiğini, ancak bu bölgede, Türkiye ortalamasının biraz daha üzerinde verim beklendiğini kaydetti. Hasadın tüm çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulunan Kale, “Fiyata baktığımızda da TMO’nun bu konuda açıklayacağı fiyatlar önemli. Yılın ilk buğdayı, bizim istediğimiz kalitede. İnşallah tüm buğdaylar böyle olur. Bu da gösteriyor ki ürüne hizmet eden, mücadelesini yapan üretici karşılığını alacak.”