AYGÜL KONAR

05.11.2020 Tarihli Resmi Gazetenin Mükerrer Sayısında; 2020 yılında üretimi yapılan, ancak 2021 bütçesinden ödemeleri yapılacak Tarımsal Desteklemelerin,  3190 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildiren Tuman, yayımlanan 3190 sayılı kararda belirlenen destekleme miktarlarının incelenmesinden 2019 yılında yayımlan 1691 sayılı karardaki desteklemeler ile aynı olduğunu ifade etti.

MAZOT VE GÜBRE DESTEKLEMELERİNDE HERHANGİ BİR ARTIŞ OLMADI

Desteklemelerin, çiftçi kayıt sistemleri ile birlikte Üretim Havzaları dikkate alınarak belirlendiğini ve bu doğrultuda yapıldığını söyleyen Osman Tuman, “Bu esaslar doğrultusunda; alan bazlı üretimlere ödenen mazot ve gübre desteklemelerinde bir önceki yılda belirlenen desteklemelere göre herhangi bir artış olmamıştır. 50 dekar ve ilave her 50 dekar için laboratuarlara ödenen Torak Tahlil ücretlerinde de bir artış olmamıştır. Organik tarım üretimlerinin 1. kategorilerinde dekara ödenen 70 TL yeni karar ile 100 TL ye çıkarılmıştır. Diğer kategoriler ise aynı kalmıştır. İyi tarım uygulamalarında ise geçmiş dönemde 3 kategori olarak belirlenen ödeme kategorisine yeni bir kategori ilave edilerek 3. kategori olarak belirlenmiştir. Geçmiş dönemki 3. kategori ise 4. kategori olarak belirlenmiştir. Bu 3. kategori’ye yeni bir ücret belirlenmiştir. 4. kategoriye kaydırılarak bir önceki kararda belirlen destekleme miktarı aynı kalmıştır” dedi.

KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNDE DE HERHANGİ BİR ARTIŞ YOK

Küçük aile işletmelerine verilen desteklemelerde de herhangi bir artış yapılmadığını belirten Tuman, “Tarım Havzaları Üretim modeline göre ödenen fark ödemeleri de incelendiğinde yağlık ayçiçeği ve kütlü pamuk üretimleri hariç diğer üretimlerde herhangi bir artışın olmadığı görülmektedir. Yağlık ayçiçeğinde kg artışı desteklemesi; 40 Krş’tan 50 Krş’a, kütlü pamukta ise kg artışları 80 Krş’tan 110 Krş’a çıkarıldığı görülmektedir. Hayvancılık desteklemelerinden çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri dekar bazına yapılan ödemelerinde de herhangi bir artışın olmamıştır. Örtü altı üretimi yapan ve Bombus arısı kullanan üreticilere ödenen miktarda da bir artış olmamıştır. Hayvancılığın diğer tüm destekleme birimlerinde de herhangi bir artışın olmadığı görülmektedir. Diğer tarımsal amaçlı destekler bölümünden bu kararda en ciddi artışın sertifikalı tohum kullanılmasına yönelik olmuştur. 2019 karında Dekara 8,5 TL olan Arpa ve Buğday Sertifikalı Tohum Desteği yeni dönemde 16 TL’ye çıkarıldığı görülmektedir. Aynı şekilde dekara 8 TL ödenen sertifikalı Çeltik tohum desteği’ de 16 TL ye çıkarılmıştır. Yem bitkileri sertifikalı tohum desteği de 20TL den 22 TL’ye çıkarıldığı görülmektedir.  81 ilde uygulanan Çiftçi Muhasebe Ağı desteklemeleri ile birlikte Tarımsal Danışmanlık Desteklemelerinde de herhangi bir artışın olmamıştır” şeklinde konuştu.