Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, afet sebebiyle zarar gören çiftçilerin borçlarının 1 yıl süreyle erteleneceğini bildirdi.

Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre, afetler sebebiyle yüzde 30 ve daha fazla zarar gördüğü Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Birliğine olan zirai kredi borçlarının, kararın yayınlanmasından itibaren bir ay içerisinde müracaat etmeleri üzerine yüzde 5 faizle bir yıl süreyle ertelenmesi sağlanacak.

01 Ocak 2013 tarihinden 23 Ağustos 2013 tarihine kadar Türkiye genelinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin (kamu kurum ve kuruluşları hariç) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esaslar 23 Ağustos 2013 tarih ve 28744 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2013/5199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlendi.

Buna göre; afetler sebebiyle yüzde 30 ve daha fazla zarar gördüğü Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Birliğine olan zirai kredi borçlarının, kararın yayınlanmasından itibaren bir ay içerisinde müracaat etmeleri üzerine yüzde 5 faizle bir yıl süreyle ertelenmesi sağlanacak. Erteleme imkanından yararlanmak isteyen çiftçilerin bir ay içerisinde müracaat etme zorunluluğu bulunuyor.