HABER MERKEZİ

Açar, şunları söyledi: “Bu yıl yağlık ayçiçeği tarımsal faaliyetlerini gelinen zaman itibari değerlendirdiğimizde şunları söylememiz mümkündür. Özellikle yağışlı bir kış periyodunun akabinde yağlık ayçiçeği ekim döneminde toprak hazırlık devresinde kısmen kurak bir devrede ekilişler yapılmıştır. Ekilişlere müteakip bitkilerin çıkış ve çıkış sonrası dönemlerinde düşen yağışlar ayçiçeklerinin gelişmelerine olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak gelinen zaman itibari ile ayçiçeği üretimlerinde değişik mantarı hastalıklar görülmeye başlanmıştır. Tabiidir ki mantarı hastalıklar ilk etapta kendini göstermediğinden alınması gereken tedbirlerde alınmamaktadır. Neticesinde ise kısmen de olsa hedeflenen verimler elde edilememektedir.” 

HASTALIKLI BİTKİLER TOPLANIP YAKILARAK İMHA EDİLMELİ

Lütfü Açar, sözlerine şöyle devam etti: “Ayçiçeği üretim anlamında; mevsim itibari ile düşen yağışlara ilaveten yapılan sulamalarda özellikle taban yerlerde değişik mantarı hastalıkların daha fazla görülmesi muhtemeldir. Bu itibar iledir ki üretici dikkatli olması gerekmektedir. Bu konuda ne yapılır şeklinde bir soruya karşılık şu şekilde değerlendirme yapmamız mümkündür. Her şeyden önce alınması gereken tedbirler kültürel ve de kimyasal mücadele şeklinde alınacak tedbirler ile mantarı hastalıklara karşın mücadeleler yapılabilir. Genel itibari ile mantarı hastalıklara karşın kültürel tedbirler olarak, münavebe uygulanmalı, hastalıklara karşın mukavim tohum kullanılmalı, hastalıklı bitkiler toplanıp yakılarak imha edilmeli, aşırı sulamadan kaçınılmalı, mümkün ise yağmurlama sulama yapılmamalı. Sık ekimden kaçınılmalı. Özellikle gübrelemeye çok dikkat edilmelidir.”

KİMYASAL MÜCADELE İLE TEDBİRLERİN ALINMASI ÖNEMLİDİR

Açar, sözlerini şöyle tamamladı: “Kimyasal mücadele ile tedbirlerin alınması önemlidir. Bu konuda ilaçlı tohum kullanılması yönünde tavsiyeler yapılmaktadır. İlaçlı tohum kullanılması durumunda da koruyuculuk ilk devrelerde olmaktadır. Bitkilerde gelişim devam ettiği ileriki devrelerde koruyuculuk etkisini kaybetmektedir. Akabinde şartlar oluştuğunda mantarı hastalıklar kendini göstermektedir. Diğer taraftan yağlık ayçiçeklerinde mantarı hastalıklara karşın yeşil aksam ilaçlaması için ülkemizde ruhsatlı ilaç bulunmamaktadır. Bu itibar iledir ki, yeşil aksam ilaçlaması konusunda ilaç önerilememektedir. Netice itibari ile bitkisel üretimin olduğu her yerde ve de her devrede değişik olumsuzlukların çıkması da kaçınılmazdır. Önemli olan planlamayı ve de üretimdeki izlenebilirliği doğru yapmaktır. Çok girdi kullanmak değil, doğru zamanda doğru girdiyi ve doğru bir şekilde kullanmak önemlidir.”