BÜLENT SAYLAM

Verimler hakkında da bilgi veren Açar, yeni sezona girerken tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlattı.

ÇELTİK HASADI İLE SEZON KAPANACAK

Bölgemizde hasadın devam ettiğini hatırlatan Açar, açıklamasına şöyle başladı: “Yem bitkileri ile başlayan hasat; kanola ve de hububat ekilişleri ile devam etmiştir. Yağlık ayçiçeğinin sezonun ilk üretiminin borsada işlem görmesi ile de bir anlamda yağlık ayçiçeği ekilişlerinde hasat olgunluğuna gelindiği görülmektedir. Tabiidir ki ayçiçeği hasadı henüz erken olmakla birlikte önümüzdeki günlerde hasat hızlanacaktır. Nihayetinde ilimiz ve bölgemizle özdeşleşen çeltik hasadı ile de sezon kapanacaktır. Bütün bu faaliyetlerden amaç; üretimi artırmak ve de oluşan piyasalar ile yapılan masrafların ve de emeğin karşılığı alınmasıdır. Değerlendirmelerimizde özellikle ürün satış fiyatlarının değerlendirilmesine girmemeye özen göstermeye gayret ediyoruz. Çünkü bu anlamda üretim ve üretim maliyetleri karşısında piyasaların oluşmasında rol oynaması gereken üretici kuruluşları vardır.

KANOLA’DA DEKARA 80 KG İLE 300 KG ÜZERİNDE VERİMLER ALINDI

Hasatlardaki verimler hakkında bilgi veren Açar, açıklamasına şöyle devam etti: “Üretim anlamında sezon değerlendirildiğinde; yağlık gruptan olan kanola üretimlerinin yılın iklimsel gidişatı da dikkate alındığında dekara 80 Kg ile 300 Kg üzerinde verimler alınmıştır. Hububat hasadının bittiği bu günlerde de hububat hasadında da dekara 300 kg ile 750 kg verim aralığında verimlerin alındığı görülmüştür. Yağlık ayçiçeğinde şimdilik verim tahminin de bulunmak erken olduğu söylenebilir. Mevsime bağlı olarak yağlık ayçiçeklerin ihtiyaç duyduğu devrelerde yağışlar düşmüştür. Bu anlamda olumlu bir üretim sezonu olduğu söylenebilir. Ancak özellikle çayır tırtılının verime olumsuzluğu ile birlikte çayır tırtılına karşın yapılan mücadele şekli ile arıya verilen zayiatın ürerime etkisi de azımsanmayacak düzeylerde olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Sulu şartlarda yapılan çeltik üretimlerinde de uygulama teknikleri üretimde etkin rol oynadığı bilinmelidir. Bu anlamda hedeflenen üretimlere ulaşmada tamamen üreticilerin üretim tekniklerinin kullanıma şekline bağlı olduğu söylenebilir.”

YENİ SEZONA TEDBİRLER ALINARAK HAZIRLANMALI

Yeni sezona tedbirler alınarak hazırlanılması gerektiğinin altını çizen Ziraat Yüksek Mühendisi, Uzman Tarım Danışmanı, TAR-DER Yönetim Kurulu Bşk. Yrd. Lütfü Açar, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Şunu da hatırlatmak isteriz.  Hasadın başladığı ve de bittiği bir devrede bir anlamda yeni üretim sezonun başlangıcının olduğu da bilinmektedir. Bir önceki üretim verileri ile bu yılki üretimler mukayese edildiğinde hububat ve kanola üretimlerinde düşüş olduğu da görülmektedir. Verimlerin düşüşleri bütün boyutları ile değerlendirilmelidir. Üretim tek taraflı bir faaliyet olmadığı da bilinmektedir. Verimi etkileyen temelde iki faktör vardır. Bunların birincisi iklimsel faktörlerdir. Diğeri ise üretim faktörleridir. Üretim faktörlerine müdahale etmek mümkün olmakla birlikte iklimsel faktörlere müdahale etmek pek mümkün görülmemekle birlikte değişen iklim şartlarına karşın bazı girdi kullanma tercihleri ile tedbirlerin alınabilmesi mümkündür. Netice itibari ile girdi maliyetleri de dikkate alınarak içinde bulunulan üretim sezonu bütün boyutları ile değerlendirilmelidir. Yeni sezona bu doğrultuda tedbirler alınarak hazırlanmalıdır. Üretim sezonları başta üreticimize olmak üzere tüm kesimlere hayırlı olsun.”